26 Μαρ 2018

Παραολυμπιονίκης προσφέρει τα μετάλλιά του για να αφεθούν ελεύθεροι οι στρατιωτικοί

Το ολυμπιακό μετάλλιο που πήρε στο Σίδνεϊ και τα δύο χρυσά μετάλλιά του από άλλους αγώνες προσφέρει στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο παραολυμπιονίκης Σίμος Παλτσανιτίδης, προκειμένου να απελευθερωθούν και να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα ...
οι δύο Ελληνες αξιωματικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Την πρόθεσή του αυτή έκανε γνωστή χθες στο περιθώριο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της παρέλασης της Θεσσαλονίκης μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με αίτημα την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Εχω έρθει από τη μακρινή Χίο μόνο και μόνο για αυτό το συλλαλητήριο, για να ενώσουμε τις φωνές απέναντι στην αδιαλλαξία της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τη φυλάκιση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι είναι στις φυλακές της Αδριανούπολης» σημείωσε ο κ. Παλτσανιτίδης, για να προσθέσει: «Ηρθα εδώ ως αθλητής -επειδή έμαθα να αγωνίζομαι μέσα στα γήπεδα, αλλά μετά τα γήπεδα αποφάσισα να αγωνίζομαι και στη ζωή, έξω- να δώσω τα δύο χρυσά μετάλλιά μου από αγώνες στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μαζί με το ολυμπιακό μετάλλιο που πήρα στο Σίδνεϊ, αρκεί να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα οι δύο αξιωματικοί».
Στο συλλαλητήριο
Ο Σίμος Παλτσανιτίδης, επί πολλά χρόνια πρόεδρος των ολυμπιονικών με αναπηρία και μέλος, όπως ανέφερε, διαφόρων δράσεων σχετικών με τη διεθνή εκεχειρία για τους αθλητικούς χώρους, είχε βρεθεί στην εξέδρα δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο των Αθηνών για τη Μακεδονία.
Χθες ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, όπου μίλησαν επίσης ο Στυλιανός Κασσάρας, στρατιωτικός εν αποστρατεία και διαχειριστής της ομάδας που συντόνισε την εκδήλωση μέσω facebook, και ο επίσης συντονιστής της δράσης Γεώργιος Δελμπίζης.

Στον χώρο μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου συγκεντρώθηκαν περί τα 70 άτομα με ελληνικές σημαίες στα χέρια, ενώ είχε αναρτηθεί πανό με τις φωτογραφίες των δύο Ελλήνων αξιωματικών και τη φράση «Συμμετοχή - συμπαράσταση στους Ελληνες αιχμαλώτους».
Θα αρθεί η προφυλάκιση στις 30 Μαρτίου, εκτιμούν οι Τούρκοι δικηγόροι υπεράσπισης
Την εκτίμησή τους ότι στις 30 Μαρτίου οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα αφεθούν ελεύθεροι από τις τουρκικές Αρχές εξέφρασαν οι Τούρκοι δικηγόροι τους.

Μιλώντας σε συμπατριώτη τους δημοσιογράφο, οι δικηγόροι φαίνεται ότι εκτιμούν πως ο εισαγγελέας θα άρει το μέτρο της προφυλάκισης, μετά τη συνάντηση που θα έχουν στο τέλος του μήνα.

Και αυτό, την ώρα που οι Τούρκοι δείχνουν να επιχειρούν να φορτώσουν στους δύο Ελληνες και την κατηγορία της κατασκοπίας, καθώς, σύμφωνα με διαρροές στον τουρκικό Τύπο, εμφανίζουν να βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα στο κινητό του ενός - κάτι το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά και χαρακτηρίζει «ψευδές» η ελληνική κυβέρνηση, που παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη δεν έχει οριστεί δικάσιμος για τους δύο στρατιωτικούς, ενώ τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει την Αγκυρα για τη στάση της.
http://www.dimokratianews.gr/