Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ (επιλογή Κυριάκου Μητσοτάκη) κατηγορούσε τον Κώστα Καραμανλή για εθνική προδοσία για τους χειρισμούς του στο θέμα των Σκοπίων. Τον κατηγορούσε ομοίως για τη...
«χρεοκοπία» της χώρας και ως εκ τούτου την υποχρεωτική υπαγωγή της στα Μνημόνια που αυτός ψήφιζε και υπηρετούσε ως υπουργός (ΛΑΟΣ – ΝΔ) με πάθος.
Ήταν η ίδια περίοδος ή και πιο μετά που ο Άδωνις Γεωργιάδης πετούσε λάσπη ομοίως για τους Παυλόπουλο, Σαμαρά, Μητσοτάκη και για όποιον άλλο εξυπηρετούσε την ανάδειξη του δικού του δήθεν εθνικοπατριωτικού προφίλ, αντλώντας έτσι ψήφους από τα έγκατα του λαϊκισμού.
Η στιγμή δεν άργησε που ο Άδωνις Γεωργιάδης παρέα με τον Μάκη Βορίδη (τα άκρα όπως αποκαλούσε ο Κώστας Καραμανλής) ως επίσημοι προσκεκλημένοι του Αντώνη Σαμαρά πέρασαν το κατώφλι της κεντροδεξιάς παράταξης την ώρα που βρισκόταν ήδη σε συρρίκνωση λόγω της γκετοποίησης από την παρέα Λαζαρίδη, Μπούρα κ.α. Παρά τη σαφή ιδεολογική αλλοίωση της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής δεν αντέδρασε, τουλάχιστον εμφανώς. Ωστόσο σημείωνε πως η ΝΔ με αυτή την κίνηση και μέσα στα χρόνια της κρίσης θα διώχνει αντί να κερδίζει κόσμο. Και έτσι και έγινε. Η Μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με αιχμή του δόρατος τους φανατικούς των μεταρρυθμίσεων Γεωργιάδη – Βορίδη – Μητσοτάκη, και με άστοχους εμμονικούς χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά, έστειλε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Λίγους μήνες αργότερα θα την έστελνε ακόμη πιο χαμηλά όταν το στραπάτσο του δημοψηφίσματος θα έδειχνε την ολοκληρωτική άρνηση της κοινωνίας στην επιστροφή Σαμαρά – Γεωργιάδη και άλλων ακραιφνών Μνημονιακών στην εξουσία και παράλληλα την ενδυνάμωση του Αλέξη Τσίπρα ανεξαρτήτως νέας πολιτικής στόχευσης.
Γινόταν αυτό που είχε προφητέψει ο Κώστας Καραμανλής. Η ΝΔ είχε χάσει τον ιδεολογικό προσανατολισμό, φαινόταν πως εξέφραζε περισσότερο τα συμφέροντα των δανειστών – παρά τις ενστάσεις και ανεξαρτητοποιήσεις πολλών βουλευτών – και αυτό γιατί η αντιλαϊκή φωνή των λεγόμενων άκρων ή σκληρών μεταρρυθμιστών είχε υπερισχύσει του προφίλ του κοινωνικού κέντρου, που αυτός (Καραμανλής) είχε μπολιάσει τα χρόνια της προεδρίας του στη ΝΔ.
Γιατί ο Κώστας Καραμανλής γι αυτούς που δεν γνωρίζουν και καλό είναι να το ξέρουν πιστεύει πως η κρίση δεν ξεπερνιέται με σκληρές Μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, αλλά με συναίνεση. Αυτή τη συναίνεση που ο ίδιος είχε ζητήσει όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Νόημα τότε, είχε η άρνηση του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ που με τη στάση τους, μαζί με τη λάσπη των παράκεντρων εξουσίας, «έριξαν» τον Κώστα Καραμανλή ένα πατριώτη πολιτικό που απειλήθηκε προασπίζοντας τον τόπο του, και οδήγησαν την Ελλάδα στην αγκαλιά της υποτέλειας. Όλοι αυτοί σήμερα, οι δήθεν συνεννοησάκηδες, ζητούν εθνική συνεννόηση, για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα δύσκολα που οι ίδιοι μας έβαλαν. Φαιδρό;
Ο Κώστας Καραμανλής, γνωρίζει πολύ καλά ποιοι τον πολέμησαν και ποιο τίμημα. Πολιτικό ή οικονομικό. Παρ όλα αυτά, όποιος από αυτούς που σήμερα μπορεί και να δηλώνει μετανιωμένος, ζητά να τον συναντήσει, ο πρώην Πρωθυπουργός τον δέχεται. Ο Κώστας Καραμανλής αντιλαμβάνεται πλήρως το πολιτικό του μέγεθος και τη μεγάλη αγάπη του κόσμου. Γνωρίζει πως αν πρέπει να δικαιώσει τον χαρακτηρισμό του «εθνικού κεφαλαίου» που όμως είναι ενεργό, πρέπει να συναντά ακόμη και αυτούς που τον πόνεσαν και τον πίκραναν, όχι μόνο τον ίδιο αλλά και την πατρίδα. Το πιστεύει και το κάνει πράξη ο Κώστας Καραμανλής. Ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι πατριώτης αλά καρτ. Είναι πάντα πατριώτης. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Πιστεύει πως το μήνυμα που πρέπει πάντα να στέλνει με τη στάση του είναι αυτό της συζήτησης ακόμη και με τους «εχθρούς» σου. Γιατί καλύτερα είναι να μιλάς παρά να πολεμάς. Έτσι έγινε και στην περίπτωση της περιβόητης συνάντησης με τον Άδωνι Γεωργιάδη, του διαχρονικού πολέμιου του Καραμανλισμού.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης πολέμησε με μανία την Καραμανλική επιλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ήταν από τους πρώτους μαζί με τον Μάκη Βορίδη που το βράδυ των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 αμφισβήτησε την ικανότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κερδίσει κάποτε τον Αλέξη Τσίπρα και να κάνει τη ΝΔ μεγαλύτερη από αυτή που παρέλαβε. Όμως και αυτό ήταν ένα ακόμη δείγμα λαϊκισμού και αλλοίωσης της πραγματικότητας. Γιατί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν είχε παραλάβει τη ΝΔ του 28% αλλά τη ΝΔ μετά το δημοψήφισμα του 14%. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκφράζοντας το όλον της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συσπείρωσε με ορμή λαϊκούς και κεντροδεξιούς πολίτες και αν όλοι οι γαλάζιοι πολιτικοί είχαν παλέψει (που είχαν επαναπαυτεί στην προκαθορισμένη λίστα εκλογής ή δεν είχαν δεύτερες σκέψεις για την ανατροπή του), σήμερα στην Ελλάδα θα υπήρχαν άλλες ισορροπίες. Όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν από τους πρωτεργάτες (και αυτής) της λάσπης ότι δήθεν οι Καραμανλικοί και Συριζαίοι «συνεργάζονται» και ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ήταν ένας εύκολος αντίπαλος για την κυβέρνηση. Η ιστορία απέδειξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο καλύτερος αντίπαλος για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Λεηλατείται καθημερινά είτε για στρατηγικές αστοχίες και επιλογές, είτε για το παρελθόν το δικό του και των ανθρώπων που έχει επιλέξει να έχει δίπλα του. Ακόμη και εκεί όμως ο Καραμανλισμός κάνει τη διαφορά του στην ποιότητα των συνεργασιών και των καθαρών λόγων. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν υποτάχθηκε στους προεκλογικούς εκβιασμούς από Βορίδη και Γεωργιάδη που του ζητούσαν την αντιπροεδρία του κόμματος, σε αντάλλαγμα της στήριξης, όπως τελικά συνέβη με τον Κ. Μητσοτάκη που τώρα σέρνεται πίσω από αυτό το αντάλλαγμα. Όλα έχουν τη σημασία τους στην κουβέντα μας…
Κατανοεί κανείς, όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά γιατί η επικαιρότητα το αποδεικνύει πως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αντώνης Σαμαράς (άλλος ένας μεγάλος αγνώμων ευεργετημένος από τον Κώστα Καραμανλή) κρατούν τα κλειδιά της ηγεσίας της ΝΔ. Γνωρίζουν ακριβώς με ποιο τρόπο εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της ΝΔ. Έδωσαν την «τεχνογνωσία» τους γι αυτό το κομβικό ζήτημα και ως τέτοιοι συμπεριφέρονται.
Με αυτόν τον αέρα του «παίκτη» και ρυθμιστή των εσωτερικών της ΝΔ αλλά και γενικότερα του πολιτικού συστήματος, κυκλοφορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όλη η πολιτική και η εφαπτόμενη επιχειρηματική πιάτσα γνωρίζει πως ο Άδωνις Γεωργιάδης διαπραγματεύεται για το μέλλον του ή νομίζει πως το κάνει, σε σχέση με όσα συμβαίνουν στο χώρο της υγείας και που τον αφορούν. Με αυτό το ρόλο, ζητούσε επίμονα να δει τον Κώστα Καραμανλή, 1ον για να στείλει το μήνυμα πως συνομιλεί με όλους και 2ον για να νομίζουν όσοι τον «απειλούν» με αποκαλύψεις, πως έχει συμπορεύοντα άλλον ένα πρώην πρωθυπουργό εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, και όχι μάλιστα ένα τυχαίο πρωθυπουργό αλλά τον φυσικό ηγέτη της Κεντροδεξιάς τον Κώστα Καραμανλή.
Η αλήθεια είναι πως ο Κώστας Καραμανλής απέφευγε να τον συναντήσει, όχι γιατί δεν συναντά ακόμη και αυτούς που τον πολέμησαν, αλλά γιατί δεν ήθελε να στείλει ένα εσφαλμένο μήνυμα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση σε αυτή τη συγκυρία.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, συνάντησε θεσμικά τον αντιπρόεδρο της ΝΔ (επιλογή Κυρ. Μητσοτάκη) και όχι τον Άδωνι Γεωργιάδη, με διατυπωμένο αίτημα του δευτέρου τις ευχές ενόψει Πάσχα.
Ας πάμε στην ουσία. Ο Κώστας Καραμανλής – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – θύμισε την υπόθεση του Βατοπεδίου, τότε που ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη (που δεν του αναλογούσε, ως προϊόν δολοπλοκίας) και παράλληλα με τις παραιτήσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων, αποφόρτισε το πολιτικό σκηνικό. Όσο μπορούσε. Η πορεία των πραγμάτων βέβαια δικαίωσε τον Κώστα Καραμανλή, γιατί όλα ήταν μία ακόμη βρόμικη πλεκτάνη σπίλωσής του, με κύρια και τραγική συνέπεια τη φυσική απώλεια επιστήθιων φίλων του. Για την ιστορία το αναφέρουμε, για να μην ξεχνούμε πόσα «σκάνδαλα» απασχόλησαν τα μισθοφορικά ΜΜΕ της εποχής, για να διευκολύνουν την μετάβαση της χώρας μας στο Μνημόνιο.
Ως εκ τούτου είναι ευκόλως αντιληπτό, πως ο Άδωνις Γεωργιάδης με αυτό το βαρύ αντιΚαραμανλικό παρελθόν (και παρόν) πήγε στον Κώστα Καραμανλή για να ζητήσει στήριξη και έλαβε ως απάντηση αυτή την αναφορά για το Βατοπέδι με σαφή προτροπή για παραίτηση. Ο Κώστας Καραμανλής – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – εξήγησε στον συνομιλητή του πως θα πρέπει να κάνει στην άκρη μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Του εξήγησε ακόμη πως η παράταξη (της οποίας έγινε προσφάτως μέλος) δεν μπορεί να σέρνεται πίσω τις δικαστικές εκκρεμότητες του ενός και πως με τη μη παραίτησή του εγκλωβίζει όλα τα γαλάζια στελέχη και την ιστορία του κόμματος. Τέλος ως τελευταίος «προσκεκλημένος» της ΝΔ ο Άδωνις Γεωγιάδης, θα έπρεπε να την τιμήσει με τέτοια κίνηση παραίτησης και να αποδείξει πως ασπάζεται τις ιδρυτικές αρχές κι αξίες του Εθνάρχη.
Οι αναγνώστες μας πρέπει να γνωρίζουν πως ο ηγέτης Κώστας Καραμανλής κατάπιε αμάσητη όλη τη λάσπη πρώτα για το καλό της πατρίδας μας και ύστερα για το καλό της κεντροδεξιάς. Δεν ικέτεψε, δεν γονάτισε πότε, ακόμη και όταν τον απειλούσαν. Όποτε χρειάστηκε, με τη στάση του έγινε παράδειγμα πολιτικού ήθους με την προσπάθεια για εθνική συνεννόηση, με την μετριοπάθειά του, με τους πατριωτικούς του αγώνες, με την ανάληψη ευθυνών, και στο τέλος με την παραίτησή του. Η μοναδική συμβουλή που θα είχε να δώσει ακόμη και σε αυτούς που τον έβλαψαν, είναι να ακολουθήσουν το δρόμο του κοινού καλού, να διαβάσουν την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ ως ευαγγέλιο και να την τηρήσουν για να ξαναμπεί η πατρίδα μας στο δρόμο της κανονικότητας και της ομόνοιας.
Αυτός είναι ο ηγέτης Κώστας Καραμανλής που δικαιώθηκε από την ιστορία και που είναι πάντα παρών.
«Ο Κεντροδεξιός»
https://kentrodexios.wordpress.com
https://kentrodexios.wordpress.com