Το εδώλιο ποινικού δικαστηρίου ...δείχνει με βούλευμά του το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας σε έξι μέλη του...
...Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων τρεις είναι Έλληνες και τρεις αλλοδαποί. ..
Η παραπομπή των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε δίκη αφορά στο αδίκημα της απλής συνέργειας σε απιστία σχετικά με την υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, την περίοδο 2013-2014.
Δεν είναι ωστόσο, η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται στο προσκήνιο. Της σημερινής εξέλιξης είχε προηγηθεί η έκδοση άλλου βουλεύματος για παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για το κακούργημα της απιστίας. Το βούλευμα αυτό είχε προκαλέσει, τότε, σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων αλλά και από τους θεσμούς. Αναιρέθηκε ωστόσο, από τον Άρειο Πάγο κατόπιν αίτησης των κατηγορουμένων. Έτσι, η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε ξανά στο Εφετείο για την έκδοση άλλου βουλεύματος, το οποίο και εξέδωσε η ελληνική δικαιοσύνη παραπέμποντας σε δίκη τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του συμβουλίου Εφετών μετά και την αναίρεση του πρώτου βουλεύματος προχώρησαν στην επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία σε απλή συνέργεια σε απιστία. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αυτό σημαίνει πως το συμβούλιο Εφετών αναγνώρισε ότι η απόφαση για τη διαχείριση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ ανήκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα οποία όμως, με τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου είχε προβλεφθεί το ακαταδίωκτο, με αποτέλεσμα να διώκονται μόνο τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.
Με απλά λόγια δηλαδή, διώκονται ποινικά οι φερόμενοι ως απλοί συνεργοί αξιόποινης πράξης και όχι οι φερόμενοι ως φυσικοί αυτουργοί οι οποίοι με νομοθετική ρύθμιση έχουν μείνει στο απυρόβλητο. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στο παρελθόν, κατόπιν σχετικής απαίτησης των θεσμών είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο αξιολόγησης η επέκταση του ακαταδίωκτου και για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, πλην όμως η ρύθμιση αυτή δεν μπορούσε να καταλάβει μία εκκρεμή δίκη.
Πηγή: protothema.gr