Από τον Γιάννη Κολοζώφ
Με διεθνές ένταλμα αναζήτησης των Ελληνικών αρχών, για την υπόθεση του «Nούρ 1», ο Τούρκος ..
μεγαλέμπορος ναρκωτικών Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι –γνωστός και από την υπόθεση «Εργκένεκον»- συνελήφθη στη χώρα του αλλά παραμένει αίνιγμα αν η γειτονική χώρα θα επιτρέψει την έκδοσή του στην Αθήνα. Ο 44χρονος ιρανικής καταγωγής Τούρκος Ζιντάστι, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στο τουρκικό σκάνδαλο «Εργκένεκον» που φανέρωνε τη διαπλοκή της τουρκικής μαφίας με τους κρατικούς μηχανισμούς, είχε συλληφθεί και το 2007 για διακίνηση 75 κιλών ηρωίνης αλλά αποφυλακίστηκε τρία χρόνια αργότερα.
Στην διαβόητη υπόθεση «Εργκένεκον» έγινε γνωστός με την κωδική ονομασία «Ζυγός». Η σύλληψή του λαμβάνει δραματική τροπή μετά τη νέα δίωξη σε βάρος του εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη και με δεδομένο πως μέχρι τώρα έχουν εξοντωθεί ο ένας μετά τον άλλον, κατηγορούμενοι αλλά και συνάμα βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης του «Νoor One». Είναι ενδεικτικό πως ο 44χρονος και ενώ ήταν ήδη καταζητούμενος στις 26-9-2014, η μαφία των ναρκωτικών προχώρησε στην δολοφονία της 19χρονης κόρης του Αρζού Σεντί.
Ο ίδιος τότε είχε πει : «Εμένα ήθελαν να χτυπήσουν και όχι την κόρη μου. Νομίζω ότι με θεωρούν υπεύθυνο για τον εντοπισμό της ηρωίνης στην Ελλάδα. Δεν περίμενα να κάνουν κάτι στα παιδιά μου».
Έξι περίεργοι θάνατοι
Ο αριθμός των θανάτων την τελευταία τριετία, που σχετίζονταν με το «Νoor One», στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ολλανδία, φτάνει τους έξι. Τρεις μέρες πριν από την εισαγγελική πρόταση (18-4-2016) από το Τριμελές Εφετείο Kακουργημάτων, ένας από τους Ινδούς κατηγορουμένους για την ηρωίνη, εντελώς απρόσμενα έχασε τη ζωή του. Πρόκειται για τον Σριβάσταβα Κουμάρ, γεννημένο το 1984 στην Ινδία, του οποίου το όνομα ακούστηκε περισσότερο εντός της δικαστικής αίθουσας, σε σχέση με τους υπόλοιπους ομοεθνείς συγκατηγορουμένους του. Αποφυλακισμένος αλλά διαμένων στο Αστυνομικό Κρατητήριο Δραπετσώνας λόγω φτώχειας (δεν μπορούσε να εξασφαλίσει έστω και προσωρινά μια κατοικία) πέθανε ξαφνικά, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, από παθολογικά αίτια. Το βράδυ εκείνης της Παρασκευής ένιωσε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου οι προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ο Ινδός πρώτος μηχανικός του πλοίου, ο οποίος είχε ξαναταξιδέψει με το «Noor One» στο παρελθόν, είχε υποστηρίξει στην απολογία του ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο των πακέτων που είχαν φορτωθεί στο πλοίο ανοιχτά του Ομάν από μικρότερο σκάφος. Επιπλέον, από όσα είπε στο δικαστήριο, γνώριζε τόσο τον τελευταίο ιδιοκτήτη του πλοίου όσο και τον φερόμενο ως ναυλωτή του «Noor One», ενώ είχε βρεθεί στο στόχαστρο διάφορων εκ των Ελλήνων κατηγορουμένων, οι οποίοι του καταλόγιζαν ότι εξυπηρετεί συμφέροντα κάποιων εμπλεκομένων. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε «φυσικά αίτια».
Ο πρώτος μυστηριώδης νεκρός που πυροβολήθηκε στην Πόλη
Ένας από τους πρώτους θανάτους ήταν του Ιρανού Αχμέντ Σαχίντ, που κατηγορήθηκε ότι επέβλεπε τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης, ο οποίος είχε καταφέρει να διαφύγει όταν έγιναν οι συλλήψεις στην Ελλάδα. Βρέθηκε μήνες αργότερα πυροβολημένος σε κακόφημο ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.
—-Στον Κορυδαλλό είχε πεθάνει και ο Τούρκος, φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας, Σερχάν Μπασκάλ.
Στην απολογία του, ο Μπασκάλ, που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε έρθει στην Ελλάδα εξαιτίας της ασθένειας που αντιμετώπιζε. «Ο Μπασκάλ ήξερε ότι κάποιοι επιθυμούσαν τη σιωπή του. Και βγήκε αληθινός, αφού αιτία του θανάτου που αναγράφεται στην ιατροδικαστική εξέταση είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου επί εδάφους στεφανιαίας νόσου». Σε βίντεο διάρκειας μόλις 16 δευτερολέπτων, που βρέθηκε στο κινητό βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση του ναρκόπλοιου, πέντε πρόσωπα –ανάμεσά τους και ο 44χρονος- εμφανίζονται να συνομιλούν κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης σε άγνωστη τοποθεσία της Κωνσταντινούπολης, την 1η Μαρτίου 2014 και, αντικείμενο της συζήτησης, είναι η μεταφορά των ναρκωτικών με το «Νoor One». Το πρόσωπο αυτό ήρθε στο προσκήνιο έξι μήνες μετά το ραντεβού (και τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του φορτίου-μαμούθ στην Ελευσίνα), όταν στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 δολοφονήθηκε εν ψυχρώ η 19χρονη κόρη του, η Αρζού Σεντί, και ο 23χρονος οδηγός του. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ζιντάστι ανέφερε ότι η δολοφονία συνδέεται με σημαντική υπόθεση ναρκωτικών, περιγράφοντας την περίπτωση του «Νoor One».
Αιματοχυσία για το ναρκόπλοιο
Το λουτρό αίματος με φόντο την Κωνσταντινούπολη συνεχίστηκε τρεις μήνες αργότερα, όταν βρέθηκαν νεκροί οι νεαροί Τούρκοι, Χατζί Οσμάν Σεζέν και Χιχμέτ Αχτεμάρ, που φέρεται ότι ήταν οι δράστες της δολοφονίας της κόρης και του οδηγού του 42χρονου. Μάλιστα, όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, οι δολοφονίες ανατέθηκαν στον Οσμάν Σεζέν με εντολή από την Ολλανδία, με τις υποψίες να στρέφονται στον ήδη συλληφθέντα για το «Νοor One», τουρκικής καταγωγής Βέλγο Ορχάν Ουρμ. Τα στοιχεία αυτά, που περιήλθαν σε γνώση των ελληνικών Αρχών, συμπληρώνουν σταδιακά το πάζλ της πολύκροτης υπόθεσης, αποκαλύπτοντας νέα πρόσωπα, την ώρα που στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται οι 33 κατηγορούμενοι. Οι Ελληνικές Ανακριτικές αρχές βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Τουρκία, για την έκδοση του Ζιντάστι που γνωρίζει … αθέατα πρόσωπα στην υπόθεση του «Νοor One».
μακελειο