Η ΕΕ έχει υποσχεθεί δισεκατομμύρια στην Τουρκία ώστε η Άγκυρα να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της. Ωστόσο, αρκετές χώρες μέλη - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας - αρνούνται σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel άλλη ...
χρηματοδότηση με τη συμφωνία για τους πρόσφυγες να τίθενται υπό απειλή.
Πρόκειται για τη Συμφωνία που συνήψαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα πριν από δύο χρόνια. Η Τουρκία θα έπαιρνε έξι δισεκατομμύρια ευρώ, αν με τη σειρά της σφράγιζε τα σύνορά της. Οι μισοί Ευρωπαίοι έχουν ήδη εκταμιεύσει. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker διαβεβαίωσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής στη Βουλγαρία τον Μάρτιο ότι σύντομα θα διατεθούν τα τρία δισεκατομμύρια που λείπουν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά από έρευνα του Spiegel από το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Συνεργασίας (ΕΚΠ), είναι προφανώς ασαφές πότε θα δοθούν τα χρήματα. Με βάση εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ αποκαλύπτεται ότι πολλές χώρες της Ένωσης έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της Τουρκίας.
Η Γερμανία κατέβαλε τα περισσότερα
Το ένα τρίτο της πρώτης δόσης, αξίας μεγαλύτερης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, αναλήφθηκε από την ΕΕ και τα δύο τρίτα αναλογικά από τα κράτη μέλη, ανάλογα με το μέγεθος και την οικονομική τους ισχύ. Η Γερμανία κατέβαλε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία στη δεύτερη δόση. Από την άλλη όμως υπάρχει αντίσταση.
Τα εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που είναι διαθέσιμα στο SPIEGEL αποκαλύπτουν ότι πολλές χώρες της ΕΕ διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένα σε μυστικές συνόδους ενάντια στη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της συμφωνίας Τουρκίας. Ένας αντιπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μίλησε σε συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2017. Προειδοποίησε ότι μια απόφαση σχετικά με τη δεύτερη δόση θα πρέπει να ληφθεί μόνο όταν υλοποιηθούν έργα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Τουρκία.
Τα κονδύλια της ΕΕ από τη συμφωνία θα κατευθυνθούν στην κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί λιγότερα από τα μισά από τα 26 μακροπρόθεσμα, μη ανθρωπιστικά προγράμματα , ενώ άλλα δεν έχουν ακόμη ωθηθεί.
Επιστολή προς την Επιτροπή
Σε κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία ζήτησαν να πληρωθούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που λείπουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο Επίτροπος Juncker το απορρίπτει.
Τα κράτη της ΕΕ διαμαρτύρονται επίσης για την έλλειψη διαφάνειας. Σε μια εσωτερική συνεδρίαση στις 8 Νοεμβρίου 2017, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήθελε να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ακριβώς της βοήθειας προς την Τουρκία και εάν θα εξοικονομηθούν για άλλα προγράμματα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maciej Popowski, δεν μπόρεσε να απαντήσει. Ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν την υποβολή έκθεσης για τη λογοδοσία από τις Βρυξέλλες πριν από την αποδέσμευση περαιτέρω κονδυλίων.
Ο αγώνας για τα χρήματα καθιστά σαφές για άλλη μια φορά ότι η διαμάχη για τα χρήματα αποκαλύπτει ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν αποτελεί δομημένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και ότι ήδη κάποια μέλη της Ενωσης συζητούν πως θα βγουν από τη συμφωνία με την Τουρκία την ίδια στιγμή που η Αγκυρα έχει σχεδόν προεξοφλήσει την επόμενη δόση. Η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης το 2016, λέει μέλος της διευθύνουσας επιτροπής. "Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται στην ΕΕ."
Ορισμένα κράτη της ΕΕ προφανώς ήδη συζητούν πώς να ξεφύγουν από τη συμφωνία με την Τουρκία. Η Άγκυρα, επίσης από τα εσωτερικά έγγραφα, σχεδιάζει ήδη μια τρίτη δόση.
thetoc.gr/