21 Μαΐ 2018

ΕΠΙΘΕΣΗ της "Αυγής" στον 'Αθήνα 9.84' που διευθύνει η σύζυγος του υπουργού Πιτσιόρλα...


Από τον Mediaκο

Yπό τον τίτλο "Αθήνα 9.84: Κεντροαριστερή Σοβιετία" η κυριακάτικη Αυγή με ένα εμπεριστατωμένο άρθρο της Αγγέλας Νταρζάνου εξαπέλυσε σφοδρή..

επίθεση στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας Αθήνα 9.84, καταλογίζοντας "Υψηλό κόστος, χαμηλή ανταπόκριση, ίχνος πλουραλισμού".
Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός εγκαλείται ότι  προβάλλει "αυστηρά τον πολιτικό χώρο του δημάρχου Γ. Καμίνη" την ώρα που γενική διευθύντριά του είναι η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη η οποία είναι σύζυγος του Στέργιου Πιτσιόρλα, υφυπουργού Ανάπτυξης και κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑτου οποίου κομματικό όργανο είναι η "Αυγή".
Τι ακριβώς λοιπόν συμβαίνει;

Αναλυτικά το άρθρο της "Αυγής":

Έξω από κάθε έννοια πολυμέρειας και στοιχειωδών αρχών δημοσιογραφικής δεοντολογίας λειτουργεί ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9.84, προβάλλοντας αυστηρά τον πολιτικό χώρο του δημάρχου Γ. Καμίνη. Πολύ περισσότερο, ο σταθμός έχει μεταβληθεί σε εργαλείο προβολής και ενίσχυσης του πολιτικού προφίλ του δημάρχου, όπου εκπρόσωποι του ακραίου Κέντρου παρελαύνουν καθημερινά και μιλούν χωρίς αντίλογο. Ο σταθμός δεν διαθέτει ίχνος πλουραλισμού.

Την ίδια ώρα, ο Αθήνα 9.84 επιδιώκει να καταγραφεί ως σταθμός «δημοσίου συμφέροντος» και να εξαιρεθεί από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, διότι, όπως λέει, προσφέρει δημόσια υπηρεσία και λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς όπως η ΕΡΤ. Ζητάει μάλιστα να του παραχωρήσει η ΕΡΤ δημόσιο δίαυλο, έτσι ώστε να προχωρήσει και αυτός σε πιλοτική ψηφιακή μετάδοση.

Κι αν η ΕΡΤ δέχεται καθημερινά τη βάσανο της ανελέητης κριτικής των πολιτών για τα 3 ευρώ τον μήνα ανά νοικοκυριό, ο Αθήνα 9.84 παραμένει στο απυρόβλητο. Ενδεχομένως επειδή δεν τον ακούνε και πολλοί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δικαιούται με τα χρήματα των δημοτών να παρουσιάζει ένα πλήρως μονόπλευρο πολιτικά πρόγραμμα. Ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι ένα μέσο διαμέρισμα στην Αθήνα καταβάλλει μηνιαίως δημοτικά τέλη περί τα 15 ευρώ, μέρος των οποίων δαπανάται για τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Οι «απρόσεκτοι» καταβάλλουν επίσης τα πρόστιμα από τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας αν τύχει και παρκάρουν στα πέριξ της Κολοκοτρώνη Σάββατο βράδυ μετά τα μεσάνυχτα. Όπως φαίνεται όμως, ο σταθμός που τον πληρώνουν όλοι οι δημότες δεν δίνει δεκάρα γι' αυτούς.

Όταν έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα

Οι αμαρτίες του ραδιοφωνικού σταθμού ξεκινούν από παλιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χρόνια των παχέων αγελάδων, από το 2000 μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, ο σταθμός απολάμβανε ετησίως σχεδόν 20 εκατ. ευρώ ως τακτική και έκτακτη επιχορήγηση. Με τα χρήματα των δημοτών συντηρούνταν οι κομματικοί στρατοί των δημάρχων που είχαν εκτοξεύσει το κόστος του σταθμού.

Τα έργα και οι ημέρες των δημάρχων της περιόδου 2003- 2010, Δ. Αβραμόπουλου, Ντ. Μπακογιάννη, Θ. Μπεχράκη και Ν. Κακλαμάνη, εξετάζονται αυτές τις μέρες στη δίκη που έχει ξεκινήσει σε β' βαθμό στο πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Πρόκειται για υπόθεση κακοδιαχείρισης των οικονομικών του σταθμού, καθώς από τις έρευνες είχε προκύψει ότι σημαντικά ποσά δαπανήθηκαν σε ταξίδια, κινητά τελευταίας τεχνολογίας και άλλες δαπάνες για δώρα και δημόσιες σχέσεις που κρίθηκαν υπερβολικές. Το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών για τα οικονομικά πεπραγμένα του Αθήνα 9.84 εκτιμά τις αδικαιολόγητες σπατάλες της περιόδου σε 37 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα έξοδα δημοσίων σχέσεων άγγιζαν τις 300.000 ευρώ τα έτη 2007 και 2008.

Στρατός συμβασιούχων

Το κόστος του σταθμού σήμερα παραμένει υψηλό. Το ραδιόφωνο, που απέχει από τις μετρήσεις ακροαματικότητας, βρίσκεται δηλαδή εκτός «αξιολόγησης», κοστίζει ετησίως περί τα 4 εκατ. ευρώ. Ουκ ολίγα. Από αυτά, 3 εκατ. κοστίζουν οι αμοιβές προσωπικού, όμως επειδή, όπως φαίνεται, δεν αρκεί το μόνιμο προσωπικό, υπογράφονται συμβάσεις έργου με επιπλέον σαράντα άτομα, στην πλειονότητα τους δημοσιογράφοι, που επιβαρύνουν το σταθμό με 500.000 ευρώ επιπλέον. Φαίνεται πως... αξίζουν, καθώς στηρίζουν με εκπομπές το μεγαλύτερο μέρος της πρωινής - μεσημεριανής ζώνης. Η πρακτική αυτή ακολουθείται επί χρόνια, όταν σε όλο τον δημόσιο τομέα οι συμβάσεις έργου υπογράφονται με το σταγονόμετρο.

Το ύψος των περισσότερων συμβάσεων κινείται γύρω στα 10.000 με 14.000 ευρώ ετησίως. Για μισθός είναι χαμηλός για επιμίσθιο είναι... σούπερ. Ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σύμβασης η περιγραφή της οποίας αναφέρει: «Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εναρμόνιση της λειτουργίας του Αθήνα 9.84 με τον ιδρυτικό του σκοπό και τη διατήρηση της ειδικής φυσιογνωμίας του ως δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού. Υπεύθυνος επικοινωνίας και προβολής της Δημοτικής Επιχείρησης Ειδικού Σκοπού Αθήνα 9.84 με το δημοτικό έργο». Ετήσιο κόστος 37.800 ευρώ. Όμως το αξίζει, φροντίζει για την προβολή του δημάρχου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύθηκε ότι οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις έργου δεν μπορούν να συνεχιστούν βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και θα πρέπει να μεταβληθούν σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (με δικαίωμα για άδεια, δώρα κ.λπ.). Το Δ.Σ. του σταθμού έχει θορυβηθεί, καθότι και με την υποχρεωτική εφαρμογή της ΚΥΑ για το ύψος της μισθοδοσίας το κόστος θα εκτιναχθεί στα ύψη. Η λύση που επεξεργάζονται είναι η μείωση των θέσεων εργασίας. 


Νταρζάνου Αγγέλα
www.press-gr.com/2018/05/984.html