Ο Αλβανός ιστορικός Άμπεν Λάλα, που διαβιεί στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ, σε άρθρο του σε αλβανική ενημερωτική ιστοσελίδα, τονίζει ότι το όνομα που προτάθηκε από τον Ζόραν Ζάεφ στην Ελλάδα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας της Ίλιντεν»
(σ.σ. απορρίφθηκε από ελληνική κυβέρνηση και αντιπολίτευση), δεν εκφράζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας, ούτε δηλώνει την ενότητα του κράτους.
«Νομίζω ότι το όνομα είναι πολύ επικίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την εξέγερση του Ίλιντεν το 1903, τα οποία είχαν ως στόχο τη δημιουργία κράτους που περιείχε τη Θεσσαλονίκη και έφθανε μέχρι την Κορυτσά.
»Η Ίλιντεν έχει μια πικρή υπενθύμιση στον αλβανικό πληθυσμό, αφού οι ‘επαναστάτες’ της Ίλιντεν σφάγιασαν Μουσουλμάνους Αλβανούς αλλά και Ορθόδοξους.
»Ήταν τότε στην εξέγερση της Ίλιντεν το 1903 που οι Έλληνες και οι Σέρβοι έκαναν σφαγές στον αλβανικό πληθυσμό της γεωγραφικής Μακεδονίας», γράφει ο Λάλα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ονομασία Ίλιντεν είναι πιο κοντά στην ιστορία της Βουλγαρίας και εκφράζει τον βουλγαρικό αλυτρωτισμό προς τους γείτονες της, Ελλάδα, Σερβία και Αλβανία.
«Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει στήριξη για το προτεινόμενο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας της (εξέγερσης) Ίλιντεν», γράφει χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο που αναδημοσιεύει.