Πριν από το «deadline» που είχε δώσει για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και το οποίο έληγε την Παρασκευή,
1 Ιουνίου 2018, αποφάσισε να προχωρήσει από σήμερα στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ
Έτσι τερμάτισε μια δίμηνη εξαίρεση και όλα δείχνουν ότι πλέον οι ΗΠΑ ξεκινούν πόλεμο και εναντίον των συμμάχων και φίλων.
Σε συνδυασμό με την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν με την οποία ενέργεια επιχειρεί η Ουάσιγκτον να καταστρέψει μεγάλες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με την Τεχεράνη, διαγράφεται ένα εκρηκτικό σκηνικό, από το οποίο προκύπτει ότι οι ΗΠΑ θα απομονωθούν από τον υπόλοιπο πλανήτη και θα αυξηθούν οι φωνές για έκτακτη αποδολαριοποίηση των παγκόσμιων συναλλαγών.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.
Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.
Η ΕΕ ήδη ετοιμάζεται για να απαντήσει με ηχηρό τρόπο στις αμερικανικές ενέργειες. Η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ λίγο πριν γίνει γνωστή η απόφαση Ν.Τραμπ είπε πως η ΕΕ θα απαντήσει με «αποφασιστικό και ενιαίο» τρόπο εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Από τη Λισαβόνα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη η Μέρκελ, σημείωσε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο». Οι δασμοί που επιβάλονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη την απόφαση» των ΗΠΑ.
Τώρα όμως είναι πλέον γνωστή η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο Reuters είχε προειδοποιήσει ότι η απάντηση της ΕΕ «θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ισχυρή και έξυπνη».
Μάλιστα, ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της διαμάχης, ο Σολτς δήλωσε στο Reuters: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».
Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της Γαλλίας. «Οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά μέταλλα θα ήταν αδικαιολόγητοι και επικίνδυνοι για την ανάπτυξη και το παγκόσμιο εμπόριο» είπε νωρίτερα, σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, μερικές ώρες πριν από την απόφαση της Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό.
«Εξαρτάται αποκλειστικά από τις αμερικανικές αρχές το εάν θέλουν να εμπλακούν σε μια εμπορική διαμάχη με τον μεγαλύτερό τους εταίρο, την Ευρώπη», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Ρος στο Παρίσι. Ο Λεμέρ επανέλαβε ότι η ΕΕ θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να απαντήσει εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν δασμούς.
Προμηνύονται άσχημες εξελίξεις που πίσω από αυτές κρύβεται μάλλον μια δολαριακή κρίση και μια προσπάθεια να «κρυφτεί» η αμερικανική οικονομική επέκταση δεκαετιών που στηρίχτηκε στο ασύδοτο τύπωμα δολαρίων.
Στις ΗΠΑ γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι θα απαντήσουν με παρόμοιες κυρώσεις.
Η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει τους δασμούς «κραυγαλέα παρέμβαση που ισοδυναμεί με προστατευτισμό»
«Εάν το δούμε ιστορικά, γιατί ήδη έχει συμβεί το ίδιο το 2002, θα καταλήξει σε απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Αυτό το είδαμε το 2004 με 200.000 θέσεις εργασίας χαμένες στην Αμερική, ως αποτέλεσμα των μέτρων προστατευτισμού στον χάλυβα που είχε λάβει η κυβέρνηση Μπους»,αναφέρει η Αράντχα Γκονζάλες, εκτελεστική διευθύντρια του ΙΤC.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα για τις ΗΠΑ.
Από την Ευρώπη προέρχεται το 20% των αμερικανικών εισαγωγών αξίας περίπου 6,8 δισ. δολαρίων.
«Εάν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς, τότε μπορει η τιμή παγκοσμίως να μειωθεί και αυτό θα έχει αντίκτυπο στους εισαγωγείς χάλυβα παρά σε όσους βασίζονται στην τοπική παραγωγή. Συνεπώς από την άποψη αυτή, αντιλαμβάνομαι πως κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ως απάντηση θέλουν να ληφθούν μέτρα διασφάλισης», τονίζει ο Έρικ Βαν Ντερ Μάρελ από Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας.
Το πλήγμα προβλέπεται μεγάλο για τη Γερμανία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρούν στο παγκόσμιο πλεόνασμα παραγωγής που έχει δημιουργηθεί λόγω Κίνας. Το κάνουν όμως με λάθος τρόπο. Δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο η ΕΕ. Από αυτήν την οπτική είναι σωστά τα ευρωπαϊκά μέτρα που στρέφονται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν εναρμονίζονται μαζί τους, καθώς τότε θα κάναμε τα ίδια λάθη τα οποία κάνει τώρα ο πρόεδρος Τραμπ», εκτιμά ο Άξελ Έγκερτ, Γενικός Διευθυντής της EUROFER