27 Μαΐ 2018

Παυλόπουλος: Αμφισβήτηση των Συνθηκών Λωζάνης- Παρισίων οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ

«Εμείς οι Έλληνες διαχρονικώς θα υπερασπιζόμαστε την ελευθερία έναντι παντός και με κάθε τίμημα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η επική μάχη του Λασιθίου είναι ένας ύμνος των Κρητών και όλων των Ελλήνων στο βωμό της Ελευθερίας. Οι ηρωικοί αγωνιστές του Λασιθίου διδάσκουν ότι εμείς οι Έλληνες, άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων διαχρονικώς θα υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία έναντι παντός και με κάθε τίμημα. Όλα αυτά, όλους αυτούς τους μεγάλους αγώνες των Κρητών, των Ελλήνων τα συμπυκνώνει η ακόλουθη φράση του Νίκου Καζαντζάκη, στην οποίαν και μένω, σε αυτόν τον ιερό χώρο: "Εγώ μοναχός μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν την σώσω, εγώ θα φταίω"», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Στην αντιφώνησή του κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, ευνοώντας την ευρωπαϊκή προοπτική της.
«Αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της γείτονος χώρας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Άρα οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες δεν αναθεωρούνται ούτε επικαιροποιούνται και είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις, δίχως ν’ αφήνουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, περιθώριο για «γκρίζες ζώνες»- πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές, οπότε και από την Τουρκία», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
«Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ