Σφίγγει ο κλοιός για Έλληνες που διαθέτουν καταθέσεις, μετοχές και εισπράττουν εισοδήματα στο....
εξωτερικό που δεν τα δηλώνουν.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα λάβει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τα σχετικά στοιχεία από 58 χώρες στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η ΑΑΔΕ υπενθύμισε στις εγχώριες τράπεζες ότι θα πρέπει έως σήμερα να αποστείλουν τα στοιχεία των φορολογικών κατοίκων εξωτερικού που διαθέτουν καταθέσεις στην Ελλάδα και αναφέρει αναλυτικά τις χώρες στις οποίες αποστέλλει αλλά και λαμβάνει στοιχεία.
Η σχετική ανταλλαγή στοιχείων στην οποία συμμετέχει πλήρως και η Ελλάδα αποτελεί το αποτέλεσμα μιας διεθνούς διαδικασίας που ξεκίνησε στα απόνερα της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και είχε ως στόχο να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά των χωρών μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Κεφάλαια 100 δισ. ευρώ
Ειδικά για την Ελλάδα η σχετική διαδικασία έχει πολύ μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον καθώς εκτιμάται ότι τα ελληνικά κεφάλαια στο εξωτερικό είναι σημαντικά (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να φορολογούνται στην Ελλάδα για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Εξαίρεση υπάρχει μόνο για τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης και η οποία προβλέπει ότι το εισόδημα των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που αποκτάται στο εξωτερικό φορολογείται μόνο εκεί και όχι στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα το εισόδημα από ακίνητα στις ΗΠΑ φορολογείται εκεί και δεν φορολογείται εκ νέου στην Ελλάδα.
Ωστόσο οι τόκοι από καταθέσεις ή τα μερίσματα ή η υπεραξία από πώληση μετοχών που αποκτάται από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας στο εξωτερικό θα πρέπει να δηλώνονται στη φορολογική δήλωση στην Ελλάδα και να φορολογούνται...
Έθνος