2 Ιουν 2018

Ραγδαίες εξελίξεις: Ανοιχτά της Χίου ο Τούρκος «Πορθητής» – Πλώρη για Μεσόγειο

Νοτιοδυτικά της Χίου, στα διεθνή ύδατα, κινείται ο «Πορθητής» υπό τη συνεχή παρακολούθηση του ελληνικού συστήματος επιτήρησης. Το τουρκικό γεωτρύπανο, που συνοδεύεται από τουρκική κορβέτα έχει βάλει πλώρη για την Αττάλεια. Εν συνεχεία, θα κατευθυνθεί στο σημείο ανοιχτά του τουρκικού λιμένα που προσδιόρισε με… δημιουργική ασάφεια ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ότι θα γίνουν οι έρευνες.
Μιλώντας κατά την τελετή «αποχαιρετισμού του γεωτρύπανου», ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε ότι από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στην Μεσόγειο. Επιπλέον, ανέφερε ότι το όνομα «Πορθητής» δόθηκε προκειμένου να αναβιώσουν την ισχυρή κληρονομία της Τουρκίας. Ο Τούρκος Υπουργός ευχήθηκε μια μέρα η Τουρκία να αναζητήσει πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η πρώτη γεώτρηση

Αναφερόμενος στους τουρκικούς σχεδιασμούς για τον «Πορθητή» ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτό το καλοκαίρι θα γίνει η πρώτη γεώτρηση βάθους 2,600 μέτρων στα ανοιχτά της Αττάλειας.
Μάλιστα ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι δίπλα στον «Πορθητή» θα προστεθεί και δεύτερο πλοίο γεωτρύπανο και «θα ερευνήσουμε σπιθαμή με σπιθαμή τη θάλασσά μας στη Μαύρη Θάλασσα. Και το δεύτερο μας πλοίο θα προστεθεί στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) φέτος”, ανέφερε.
Οι πιθανές περιοχές των ερευνών
Τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, έχουν το βάθος των 2.600 μέτρων που, είναι το μοναδικό στοιχείο που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ως σημείο γεώτρησης από το -υπό τουρκική πλέον σημαία- γεωτρύπανο «Πορθητής». Με δεδομένο ότι η αναφορά είναι επίσης για σημείο σε βάθος 2.600 μέτρων ανοικτά της Αττάλειας, η πιο κοντινή ερμηνεία που μπορεί να δοθεί, με βάση και τους ακριβείς βυθομετρικούς χάρτες της περιοχής, είναι η περιοχή ανοικτά του κόλπου Αττάλειας που απεικονείζεται στον χάρτη με τον αρ. 1.
Διαβάστε περισσότερα στο Onalert