24 Ιουν 2018

Χαμός στο ΚΙΝ.ΑΛ. – Απειλεί με διαζύγιο το Ποτάμι

Αγώνας δρόμου επτά ημερών απομένει στο ΚΙΝ.ΑΛ. για να γεφυρωθούν οι μεγάλες αντιθέσεις και οι διαφωνίες που έφεραν το κόμμα στα πρόθυρα της διάσπασης. Αν οι .....
προσπάθειες δεν ευοδωθούν, τότε στο τραπέζι θα τεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Ποταμιού από το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Την ερχόμενη Κυριακή, στη Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων του Ποταμιού (ΜΕΣΥΑ) ο Σταύρος Θεοδωράκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους βουλευτές αλλά και τα στελέχη του κόμματος απ’ όλη την Ελλάδα. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την κοινή πλεύση με το Κίνημα Αλλαγής αλλά και το μεγάλο ερώτημα: Μένουμε ή φεύγουμε;
Ο κ. Θεοδωράκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται για μια προσωπική απόφαση, αλλά για μια συλλογική απόφαση, την οποία θα σεβαστεί και θα ακολουθήσει. Ο ίδιος πάντως έχει εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του για τον τρόπο που λειτουργεί το ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και με πολλές πολιτικές επιλογές της κ. Φώφης Γεννηματά. Τους ίδιους προβληματισμούς συμμερίζονται αρκετά στελέχη του Ποταμιού, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος δήλωσε (Alpha) πως δεν πάλεψε «για να συγκροτηθεί ένα ΠΑΣΟΚ plus». Τον ίδιο όρο χρησιμοποίησε όμως και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος, αν και τηρεί διαλλακτική στάση, τόνισε και αυτός (ΣΚΑΪ) ότι πολλές φορές διαπιστώνει πως η εξαγγελία της κ. Γεννηματά να μη δημιουργηθεί ένα «ΠΑΣΟΚ plus» δεν υλοποιείται.
Πάντως, παρά το κλίμα διάσπασης που καλλιεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα από αρκετά στελέχη του Ποταμιού, όπως είναι ο Γρηγόρης Ψαριανός, μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος διαφωνεί με μια πιθανή έξοδο από το Κίνημα Αλλαγής. Τα στελέχη αυτά θεωρούν πως το πολιτικό μέλλον του Ποταμιού θα καταστεί πλέον αμφίβολο, πολύ περισσότερο στην περίπτωση που υπάρξει και εσωτερική διάσπαση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα μειωθεί ακόμη περισσότερο από τους έξι βουλευτές που διαθέτει σήμερα. Ο Σπύρος Λυκούδης υποστήριξε (News 24/7) ότι το Ποτάμι «έχει ρόλο να παίξει ακόμη», επισήμανε όμως και τον κίνδυνο διάλυσης σε περίπτωση αποχώρησης και άλλου βουλευτή. «Μια ενδεχόμενη αποχώρησή του μπορεί να δημιουργήσει θέμα κοινοβουλευτικής παρουσίας του Ποταμιού στη Βουλή διότι αν το Ποτάμι πέσει κάτω από τους πέντε βουλευτές, δεν μπορεί να υπάρχει ως κόμμα στη Βουλή».

Τρία «αγκάθια»

Η διαφωνία που προέκυψε με τη συμφωνία για το Μακεδονικό ήταν η αφορμή για να αναδειχθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής. Οπως υποστηρίζουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, «ο πολυκομματικός χαρακτήρας του κόμματος είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή του, όπως και οι πολλοί αρχηγοί». Για το Ποτάμι τρία είναι τα βασικά ζητήματα που δυσκολεύουν τη συνύπαρξη με το Κίνημα Αλλαγής:
1. Ο αρχηγικός χαρακτήρας του κόμματος υπό τη Φώφη Γεννηματά.
2. Η «πασοκοποίηση» του κόμματος, σε αντίθεση με τις αρχικές εξαγγελίες.
3. Η δεξιά στροφή του κινήματος σε κοινωνικά ζητήματα για τα οποία διαπιστώνεται μια ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία.
Την ίδια στιγμή, στάση αναμονής τηρούν τόσο η ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Αν και τα δυο κόμματα έχουν διατυπώσει τη διαφωνία τους για επιλογές της κ. Γεννηματά, ουδέποτε έθεσαν -μέχρι στιγμής- ζήτημα αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής. Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγει να εμπλακεί ενεργά στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του κόμματος, τηρεί διακριτική στάση και προτιμά να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις για τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως είναι ο σεβασμός της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας από την Τουρκία, θέμα μάλιστα για το οποίο, την περασμένη εβδομάδα, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή, δεσμεύτηκε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σήμερα η ανάδειξη Συντονιστικών Γραμματειών των Τοπικών Οργανώσεων

Παρά τη δημόσια αντιπαράθεση, που εξακολουθεί να δοκιμάζει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα συνεχίζει κανονικά την ολοκλήρωση των οργανωτικών εκκρεμοτήτων στο δρόμο προς τις κάλπες. Ηδη οι επιτροπές επεξεργάζονται τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόθεση του κόμματος είναι να υπάρξει ανανέωση σε πρόσωπα αλλά και συμμετοχή νέων που έχουν «πρωταγωνιστήσει» στους τομείς τους.
Σήμερα, σε όλη τη χώρα στήνονται κάλπες για την ανάδειξη Συντονιστικών Γραμματειών των Τοπικών Οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα, θα συσταθούν 311 Τοπικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στην εκλογική διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είναι ήδη μέλη στο ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη.
Η Φώφη Γεννηματά θεωρεί πως η κρίση στο εσωτερικό του κόμματος θα ξεπεραστεί, ενώ συνεργάτες της υποστηρίζουν πως ακόμη και αν υπάρξει διάσπαση, δηλαδή αποχώρηση του Ποταμιού, αυτό «δεν θα πλήξει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θα συνεχίσει απρόσκοπτα την αυτόνομη πορεία του για την ανατροπή του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., ακόμη και χωρίς το Ποτάμι».
Πάντως, η ίδια η κ. Γεννηματά, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε το ΚΙΝ.ΑΛ. την εβδομάδα που μας πέρασε, κάνει έκκληση για ενότητα, επισημαίνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται μπορούν να υπηρετήσουν τον κοινό σκοπό. «Επιδιώκουμε τον πλουραλισμό ιδεών. Παράλληλα, όμως, μέσα από τις αναγκαίες πολιτικές συνθέσεις, υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για ενότητα», ανέφερε η ανακοίνωση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής και επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανό το «φλερτ», καθώς θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα προκύψουν «πολιτικές συνθέσεις» στο χώρο της Κεντροαριστεράς, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρωταγωνιστής. Μάλιστα, αναμένεται να συνεχιστούν οι πολιτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, όπως έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες, με στόχο τη διατήρηση ενός ανοικτού διαλόγου, από τον οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να προκύψουν συναινέσεις.
Ιάσων Πιπίνης
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής