21 Ιουν 2018

Ολλανδία: Χρηματική ανταμοιβή για όσους πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο, σχεδιάζει η κυβέρνηση

Όσοι έχουν βρεθεί στην Ολλανδία γνωρίζουν ότι τα ποδήλατα είναι ιερά, ενώ μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σε κάθε άτομο αντιστοιχούν 1,3 ποδήλατα.

Είναι γεγονός ότι οι Ολλανδοί χρησιμοποιούν το ποδήλατο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως για μετακομίσεις ή για να κάνουν τα ψώνια τους ή να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή ακόμα και για να βγάλουν τον σκύλο τους βόλτα. 

Αυτό το γεγονός, απ' ο,τι φαίνεται θέλει να εκμεταλλευτεί και η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να ενθαρρύνει τις εταιρείες να χρηματοδοτούν τους υπαλλήλους που θα επιλέγουν να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατό τους, στο πλαίσιο μιας εθνικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους.

«Ας βγούμε από τα αυτοκίνητά μας και ας ανέβουμε στα ποδήλατά μας», δήλωσε η Ολλανδέζα υπουργός Υποδομής και Μεταφορών Stientje van Veldhoven αυτή την εβδομάδα, καθώς ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ενθάρρυνση της ποδηλασίας.

Η ίδια πρότεινε ένα σύστημα «επιβράβευσης» για τους εργαζόμενους ενήλικες, οι οποίοι θα λαμβάνουν 19 σεντς για κάθε χιλιόμετρο που θα διανύουν με το ποδήλατό τους.

neth_mes_011


Σύμφωνα με το AFP, η κυρία Van Veldhoven πρόκειται να συζητήσει την πρόταση καθώς και άλλους τρόπους προώθησης της χρήσης ποδηλάτων όπως φορολογικές ανταμοιβές ή επιδοτήσεις για την αγορά ποδηλάτων.

«Θέλω να προωθήσω την ποδηλασία με στόχο να αποκτήσω 200.000 επιπλέον άτομα που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους», ανέφερε.

Στην Ολλανδία υπολογίζονται 22,5 εκατομμύρια ποδήλατα - περισσότερα από τα 17,1 εκατομμύρια άτομα που διαμένουν εκεί, ενώ πάνω από το ένα τέταρτο της χώρας χρησιμοποιεί το ποδήλατό του για να πάει στη δουλεία του. 

Από το 2005, ο αριθμός των ποδηλάτων αυξήθηκε κατά 11%, ενώ στο Άμστερνταμ το 32% όλων των μεταφορών γίνεται με ποδήλατο.

Σύμφωνα με τον ολλανδικό κυβερνητικό ιστότοπο, το πρόγραμμα αυτό ωφελεί τους εργοδότες, καθώς «οι υπάλληλοι που χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους για να πάνε στη δουλειά τους είναι σε καλύτερη κατάσταση και είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να απουσιάσουν λόγω ασθένειας. Επιπλέον, η χρήση ποδηλάτων επιτρέπει συχνά στις εταιρείες να εξοικονομούν έξοδα στάθμευσης». 

«Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους εργοδότες να παρέχουν επαρκείς εγκαταστάσεις ποδηλάτων και να εισάγουν επιδόματα για τους ποδηλάτες. Οι εργοδότες μπορούν να παράσχουν στους ποδηλάτες επιδόματα ύψους μέχρι και 19 σεντς ανά χιλιόμετρο», αναφέρει η ιστοσελίδα.

neth_mesa_01


«Τα ποδήλατα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την προσβασιμότητα, την ποιότητα ζωής και την υγεία», δήλωσε η κυρία Van Veldhoven, ενώ πρόσθεσε:

«Μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και δίνει στους ανθρώπους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, περισσότερο χώρο».

πρωτο θεμα