Ο δημοσιογραφικός κόσμος θυμάται τον Κώστα Καραμανλή για τις ατάκες του κατά τις ομιλίες του στη Βουλή. Ο πρώην πρωθυπουργός αγαπά ιδιαίτερα τις παροιμίες, και μια από τις πιο... διάσημες με την οποία σχολίασε την εκλογολογία του
Γιώργου Παπανδρέου το 2005 ήταν η εξής: «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του».
Μπορεί θεωρητικά τον Καραμανλή από το Κίνημα Αλλαγής να τον χωρίζει η πολιτική άβυσσος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την αλήθεια πίσω από τη λαϊκή σοφία. Διότι, όταν ζητάς εκλογές, και μάλιστα το θέτεις μετ’ επιτάσεως στην Ολομέλεια της Βουλής, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος γι’ αυτές, «ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν», όπως είναι η κλισέ φράση.
Έτσι, λοιπόν, με αναμμένες τις μηχανές καθώς η εκτίμηση στα υψηλά κλιμάκια είναι ότι βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική στράτα, το Κίνημα Αλλαγής οδεύει την προσεχή Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής. Σε μια συνεδρίαση όπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της επικεφαλής του Κινήματος Φώφης Γεννηματά για όλα όσα «τρέχουν» και είναι ανοιχτά στην πυκνή πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών.
Και αυτό διότι, μπροστά στο μεγάλο δίλημμα με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πίσω του, το ΚΙΝΑΛΛ δείχνει έτοιμο να επιλέξει να παραμείνει κόμμα εξουσίας και να συνεργαστεί με τον νικητή των εκλογών – αν αυτός το θέλει και το χρειάζεται – επικαλούμενο την κρισιμότητα αλλά και τα δεινά που μπορεί να επιφέρει η ακυβερνησία.
Εθνική συνεννόηση - αυτονομία
Βεβαίως, η επιλογή να συνεργαστεί με τον νικητή των εκλογών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί (εκ νέου) με τη Ν.Δ. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ένα ενδεχόμενο, ωστόσο, που συγκεντρώνει φωνές διαμαρτυρίας, δυνατές ή λιγότερο δυνατές, εντός του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίες λένε ότι δεν μπορεί να... περπατήσει μια τέτοια εξέλιξη.
«Βλέπουμε εκλογές σύντομα και το Κίνημα Αλλαγής θα είναι απόλυτα έτοιμο για αυτές, όποτε και αν γίνουν. Οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει και ήρθε η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Τόνισε μάλιστα πως το ΚΙΝΑΛΛ θα παρουσιάσει ένα σαφές προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και κατόπιν «με βάση αυτό, θα ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες καθοριστικό ρόλο για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα και θα επιδιώξουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης επί του συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου».
Κληθείς δε να σχολιάσει το ζήτημα που προκύπτει από τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται εντός του Κινήματος Αλλαγής για μια σειρά από ζητήματα, σημείωσε πως «απαντάμε με ισχυρή και ενιαία φωνή και με το σαφές πολιτικό μας στίγμα που είναι η επιτομή της αυτόνομης πορείας που έχουμε χαράξει».
ΔΗΜΑΡ - Ποτάμι υπέρ της λύσης με την ΠΓΔΜ
Μετρώντας αντίστροφα για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, δεν μπορεί παρά να σημειωθεί ότι δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία, κατ’ επιλογή του, του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛΛ σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στάθηκε αιχμηρός καθώς, αναφερόμενος στο ονοματολογικό των Σκοπίων και τη στάση επί του ζητήματος, υποστήριξε πως «δεν είμαι υπέρ ενός αρχηγοκεντρικού κόμματος παλαιοκομματικού τύπου, είμαι υπέρ ενός κόμματος συλλογικών διαδικασιών, οι οποίες θα λειτουργούν εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων».
Ο Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, δήλωσε πως «είμαι υπέρ της λύσης και όχι ενός νέου αδιεξόδου και όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν στη βάση των νέων δεδομένων» και μάλιστα «χωρίς ασάφειες», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.
«Λύση με εγγύηση»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, απαντώντας στην ερώτηση για τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονται κατά καιρούς στο Κίνημα Αλλαγής για μια σειρά θέματα, υποστήριξε πως «δεν υποφέρουμε από ανομοιογένεια» και πως «οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος. Δεν πιστεύω στις παλαιές λειτουργίες των κομμάτων. Κάνουμε μια σύνθεση δυνάμεων και καθημερινά προσπαθούμε να έχουμε μια πρόταση έντιμη και καθαρή χωρίς εξυπνάδες προς τον λαό».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού έδωσε πάντως το «στίγμα» της θέσης του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων. «Πρέπει να συμβάλουμε σε μία λύση. Δεν νομίζω ότι στα εθνικά θέματα θα πρυτανεύσει μια μικροκομματική λογική, αλλά το εθνικό συμφέρον», σημείωσε, αναφερόμενος στη θέση του ΚΙΝΑΛΛ επάνω στο κρίσιμο ζήτημα.
Όπως ανέφερε, η συμφωνία «θα πρέπει να έρθει με εγγύηση της Ε.Ε. και “σφραγίδα” του ΝΑΤΟ, που δεν θα μπορεί να αλλάξει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η πρόταση που έρθει είναι «σύνθετη ονομασία erga omnes και με συνταγματική αναθεώρηση», τότε «πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα» και διερωτήθηκε «αν η Ε.Ε. κάνει το άνοιγμα στα δυτικά Βαλκάνια, σε Αλβανία και ΠΓΔΜ, θα πούμε “εμείς δεν θέλουμε”;».
topontiki.gr