20 Ιουν 2018

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!...


Μαρία ΠαπασπύρουΆντα Ψαρρά, Ντάνι Βέργου

Ζητούσαν επιτακτικά οι βουλευτές της Ν.Δ. να παρουσιαστεί στη Βουλή η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να...
απαντήσει στα ερωτήματά τους για το έργο των επιθεωρητών -ειδικά σε ό,τι αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Χθες, η Μαρία Παπασπύρου εμφανίστηκε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όμως εκείνοι... περί άλλα ετύρβαζον!

Χωρίς να ρωτήσουν το παραμικρό για τα πορίσματα που έχουν εδώ και μέρες στα χέρια τους ή για την εισαγγελική πρόταση που διώκει τη συγκεκριμένη «παρέα» στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ ως συμμορία που διέπραξε σωρεία κακουργημάτων, προτίμησαν να υιοθετήσουν με τις ερωτήσεις τους τους ισχυρισμούς όλων όσοι διώκονται και να αποδυθούν σε μια επιχείρηση να πλήξουν (για πρώτη φορά) τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή.

Στην εισήγησή της η Μ. Παπασπύρου περιέγραψε τη διαφθορά που είχε αποτυπωθεί -δεκαετίες τώρα- στον χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τη σκοπιμότητα ενεργοποίησης του «αδρανούς» μέχρι σήμερα συντονιστικού ελεγκτικού οργάνου ΣΟΕΕ, τη σημασία των αποτελεσμάτων του, τον τρόπο λειτουργίας του με συνέργειες ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ προέβη και σε σοβαρές καταγγελίες για την παρεμπόδιση του έργου που επιτελεί ο θεσμός.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ περιορίστηκαν σε θέματα που αφορούσαν δημοσιεύματα, ενώ επέκριναν τη ΓΕΔΔ για «σωρεία συνεντεύξεων» μετά τον θόρυβο για τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και για τις προαναγγελίες διώξεων.

Με μεγάλη δόση εθελοτυφλίας ακόμα και για τα μείζονα σκάνδαλα δεκάδων δισ. που γνωρίζει πλέον και ο τελευταίος πολίτης, οι Ε. Βενιζέλος και Γ. Γεωργαντάς έφτασαν να κατηγορήσουν τη Μαρία Παπασπύρου ότι δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο.

Τα ανάλογα πορίσματα του πρώην ΓΕΔΔ, με πολλά ανάλογα συμπεράσματα, προφανώς δεν τους είχαν ενοχλήσει, μιας και δεν πέρναγαν ποτέ το κατώφλι του εισαγγελέα.

Η Γενική Επιθεωρήτρια απάντησε και αντέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς: «Ο θεσμός ενοχλεί και ενοχλεί γιατί ασχολήθηκε με εισαγγελικές παραγγελίες. Οι 12 επιθεωρητές, που αντιμετωπίζουν ακόμα και διώξεις με έναν μισθό 1.000 ευρώ, έχουν πλέον κυριολεκτικά φτάσει στα όριά τους», υπογράμμισε, μιλώντας για τον φόρτο εργασίας αλλά και για τις προσπάθειες παρεμπόδισης του ελεγκτικού έργου.

Αναφέρθηκε, όμως, και σε μία σειρά από τεχνάσματα που εντάσσονται στον στρατηγικό στόχο της υποβάθμισης του κύρους του θεσμού. Μίλησε για τον μηχανισμό διακίνησης δημοσιευμάτων και για μεθοδεύσεις που κατατείνουν στην καθυστέρηση των ελέγχων (μηνύσεις, καταγγελίες κ.ά.).

«Οι πρακτικές που στρέφονται κατά του προσώπου μου συχνά εδράζονται σε άμυνα είτε ειδικής περίπτωσης ή γενικής. Υπήρξαν περιπτώσεις που ατελέσφορα έγινε προσπάθεια να μου χρεωθούν ενέργειες. Δημοσιογράφος, εμφανιζόμενος ως καταγγέλλων με αποστολή μηνύματος, ορίζει ημερομηνία μετά την οποία θα δημοσιεύσει στοιχεία που αφορούν την οικογενειακή μου κατοικία. Η πορεία μου είναι διαυγής και ας καταστεί σαφές ότι θα διαψευστούν όσοι βάλλουν κατά του κύρους του γενικού επιθεωρητή. Η δύναμη των fake news είναι διαβρωτική με τη λογική ‘‘πες, πες, κάτι θα μείνει’’».

Ηταν εντυπωσιακό ότι ο συνταγματολόγος Ε. Βενιζέλος φάνηκε να αγνοεί τον τρόπο που λειτουργεί ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή.

Η κοινή προσπάθεια των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης να υπαινιχθούν ανοιχτά ότι η ΓΕΔΔ άγεται και φέρεται από κυβερνητικές επιθυμίες έπεσε στο κενό.

Ε. Βενιζέλος: «Οταν ενεργείτε ως ειδική προανακριτική υπάλληλος, έχετε αντίστοιχους περιορισμούς. Πώς σέβεστε τη μυστικότητα της ποινικής διαδικασίας και δίνετε συνεντεύξεις; Λίγες μέρες πριν και λίγες μέρες μετά την υπόθεση Novartis, δημιουργήσατε κλίμα που συντονιζόταν με την κυβέρνηση και κατέρρευσε παταγωδώς. Μπορεί να δίνει συνεντεύξεις ένας ειδικός προανακριτικός υπάλληλος;»

Μ. Παπασπύρου: «Η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία καθιερώνεται από τον νόμο. Εχουμε ανεξάρτητη οικονομική υπηρεσία, προσωπικό, δεν δεχόμαστε εντολές από υπουργούς και υπαγόμαστε όλοι στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο ΓΕΔΔ δεν είναι ανακριτικός υπάλληλος, δεν επεμβαίνει και δεν συμμετέχει στις έρευνες που διενεργούν οι επιθεωρητές υπό την εποπτεία του εισαγγελέως ο οποίος παρίσταται».

Στη συνέχεια ο Ε. Βενιζέλος, με ανοίκειο τρόπο απέναντι στον θεσμό που εκπροσωπεί η ΓΕΔΔ, επέμεινε για τις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει η Μ. Παπασπύρου, ενώ αναρωτήθηκε γιατί την «ξενίζει» όταν η ίδια ελέγχεται -όπως ελέγχονται και οι πολιτικοί- για το αν έχει διαπράξει αδικήματα!

Στο σημείο αυτό, βέβαια, δεν θεώρησε σκόπιμο να σκεφτεί το δημόσιο χρήμα το οποίο διαχειρίζονται οι πολιτικοί όταν κυβερνούν, σε αντίθεση με τον ΓΕΔΔ!

Ο ίδιος κατηγόρησε την Γενική Επιθεωρήτρια ότι έκανε πειθαρχική αναφορά σε δικαστή, πράγμα που δεν ισχύει.

«Πειθαρχική δίωξη δεν ζήτησα για κανέναν δικαστή. Η απόφαση που ζητούσε από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ να ζητήσει αστυνομική φρουρά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν εκτελέστηκε και εγώ τη διαβίβασα στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου», απάντησε επ’ αυτού η Μαρία Παπασπύρου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορούσε την παράταση μίσθωσης της εταιρείας που είχε από το 2014 αναλάβει τη φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ και την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να την υποκαταστήσει.

Στο ζήτημα αυτό έχουν προηγηθεί σαφείς απαντήσεις των αρμοδίων, ενώ είναι θέμα που ανακίνησαν υπάλληλοι που διώκονται πλέον με κακουργήματα.

Η ΓΕΔΔ διευκρίνισε ότι δέχεται να δώσει συνεντεύξεις για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς που ενδιαφέρουν τους πολίτες, όπως και η πορεία της διαλεύκανσης αυτών των υποθέσεων.

«Γίνονται προσπάθειες, για να μπορέσει η χώρα να ανέβει. Και αυτό δεν θα γίνει, αν δεν καταπολεμηθεί η διαφθορά. Αλλιώς, συνεχώς η χώρα εκεί θα βρίσκεται», σχολίασε η Μαρία Παπασπύρου...

efsyn.gr