17 Ιουν 2018

«Κύριε δήμαρχε, θέλω να μου βρεις γαμπρό»!

Τα περίεργα ρουσφέτια που ζητούν οι δημότες στη βόρεια Ελλάδα και κάνουν τους τοπικούς άρχοντες να... τραβούν τα μαλλιά τους.

Από τον
Βαγγέλη Στολάκη
Μπορεί οι περισσότεροι δημότες να ζητούν από τους τοπικούς άρχοντες μια θέση για τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, δουλειά, επιδόματα, καθαρούς δρόμους και... ένα «βύσμα» για το φανταρικό του γιου τους, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που διεκδικούν μια θέση σε... ριάλιτι, να βρουν νύφη ή να γίνουν νεότεροι και ομορφότεροι.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» σάς αποκαλύπτει τα πιο περίεργα ρουσφέτια που ζητούν οι πολίτες από τους δημάρχους της βόρειας Ελλάδας.
Εάν επισκεφτεί κανείς το γραφείο κάποιου αυτοδιοικητικού, θα δει -όχι σε κοινή θέα, είναι η αλήθεια- τα αιτήματα των πολιτών να σχηματίζουν στοίβες.

Οπως σχολιάζουν δήμαρχοι με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή, «σε μια περίοδο κρίσης οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια από τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους βλέπουν στον δρόμο, και όχι τους βουλευτές και τους υπουργούς. Τα περισσότερα ρουσφέτια που ζητούν οι πολίτες σχετίζονται με την ανεργία. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι είμαστε... μάγοι και απαιτούν να ικανοποιήσουμε ακόμα και τις πιο τρελές απαιτήσεις τους» . Ποιες, όμως, είναι αυτές;

Οπως εξιστορεί ο δήμαρχος Εδεσσας Δημήτρης Γιάννου, πριν από λίγο καιρό αναγκάστηκε να τελέσει έναν πολιτικό γάμο μεταξύ ενός 70χρονου και μιας αλλοδαπής 30χρονης. «Προφανώς, ο παππούς δεν είχε ξαναδεί τη νύφη. Υποθέτω ότι ήθελαν να τελέσουν λευκό γάμο. Οταν ο γαμπρός είδε τη νύφη ενθουσιάστηκε και, μετά το πέρας της τελετής, μου ζήτησε να μεσολαβήσω ώστε να κοιμηθεί μαζί της έστω για ένα βράδυ» σχολιάζει ο κ. Γιάννου.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον Δήμο Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης. «Ενας ηλικιωμένος δημότης μας βρήκε για να νυμφευτεί μια νεότερή του, η οποία διατηρούσε κατάστημα στην περιοχή και όφειλε στον δήμο 25.000 ευρώ» υποστηρίζει ο Γιάννης Μαυρομάτης.
«Εθεσε όρο στον δημότη μας, που είναι και φίλος μου, ότι θα τον παντρευτεί μόνο εάν ο δήμος τής έσβηνε το πρόστιμο! Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο γάμος φυσικά... σχόλασε πριν ανέβει το ζευγάρι τα σκαλιά της εκκλησίας» συμπληρώνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, κάποια μέρα μια ζωντοχήρα, κάτοικος Πανοράματος, τον επισκέφτηκε στο γραφείο του και... απαίτησε να της βρει γαμπρό, γιατί αλλιώς δεν θα τον ψηφίσει. «Τη ρώτησα εάν δεν πάει καλά η σχέση τι θα κάνουμε, αλλά εκείνη ήταν ανένδοτη» λέει ο κ. Καϊτεζίδης. Θυμάται, όμως, και ένα άλλο... περίεργο αίτημα που του ζήτησαν. «Ηρθε μια ψηφοφόρος και μου ζήτησε να μεσολαβήσω, ώστε η κόρη της που είναι ηθοποιός να περάσει από μια... οντισιόν για ριάλιτι» καταλήγει ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη.
Καθημερινό, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, είναι το αίτημα αλλαγής της ημερομηνίας γέννησης στους καταλόγους του δήμου. «Κυρίες μεγάλης ηλικίας σχεδόν καθημερινά συνωστίζονται έξω από το γραφείο μου ζητώντας να τις κάνουμε... νεότερες» υποστηρίζει ο κ. Δανιηλίδης. Παρόμοιο αίτημα υπέβαλε και μια δημότισσα άλλου δήμου, που ζήτησε από τον τοπικό άρχοντα να την κάνει στα χαρτιά δέκα χρόνια νεότερη, ώστε να παντρευτεί έναν κύριο που ήταν μικρότερός της και, αφού θα γινόταν ο γάμος, η ίδια υποσχέθηκε ότι θα... σκίσει το ψεύτικο πιστοποιητικό.

Οπως λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Σερρών, Δημήτρης Νότας, «μια μέρα αλλάξαμε έναν κάδο σκουπιδιών σε μια γειτονιά, γιατί είχε καταστραφεί. Την άλλη μέρα, μαινόμενος, ένας άλλος κάτοικος της ίδιας γειτονιάς ζητούσε να αλλάξουμε και τον δικό του κάδο, που βρισκόταν σε καλή κατάσταση, με τη δικαιολογία ότι τον αντιμετωπίζαμε ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας έναντι του γείτονά του. Μου θύμισε το ανέκδοτο με την... κατσίκα». Μια από τις πιο δύσκολες και συνάμα... αστείες περιπτώσεις συναναστροφής με πολίτες για τον δήμαρχο Δέλτα Μίμη Φωτόπουλο ήταν όταν η πεθερά ενός δημότη της περιοχής που εγκατέλειψε το σπίτι του επισκέφτηκε τον δήμαρχο και απαίτησε να φέρει πίσω τον γαμπρό της. «Μου είπε να τον πάρω τηλέφωνο, γιατί η κόρη της είχε μαζί του τρία παιδάκια και ήταν πολύ στενοχωρημένη. Τον κάλεσα στο τηλέφωνο και του ζήτησα ευγενικά να επιστρέψει στο σπίτι. Εκείνος αποκρίθηκε ότι θα γύριζε, εάν έδιωχνα την πεθερά του!» αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος.
δημοκρατια