15 Ιουν 2018

Αίσχος! Το σπίτι του Χριστόδουλου σε αγγελία στη «Χρυσή Ευκαιρία»

Μόνο ντροπή προκαλεί η αγγελία που μπορεί ο καθένας να διαβάσει στην ιστοσελίδα της «Χρυσής Ευκαιρίας», με την οποία παραχωρείται το σπίτι όπου έζησε και άφησε την τελευταία του πνοή ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Είναι επίσης αδιανόητο ότι η αγγελία συνοδεύεται και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα δωμάτια του σπιτιού στο Παλαιό Ψυχικό, βγάζοντας με αυτό τον τρόπο στη φόρα τον προσωπικό χώρο, στον οποίο έζησε τις τελευταίες του στιγμές ο Χριστόδουλος. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», που στις 27 Μαΐου είχε κυκλοφορήσει με τίτλο «Ξεπουλάνε το σπίτι του Χριστόδουλου».
Συγκεκριμένα, ανατρέχοντας κανείς στη γνωστή ιστοσελίδα μπορεί να δει τη σχετική αγγελία που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό και παραπομπή σε μεσιτικό γραφείο. Στην ιστοσελίδα του μεσιτικού γραφείου η βίλα διαφημίζεται ως «μοναδική, εμβληματική μονοκατοικία 1.000 τ.μ., σε οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό». Επίσης, οι δυνητικοί ενοικιαστές ενημερώνονται και για άλλα λειτουργικά χαρακτηριστικά, όπως ότι το ακίνητο διαθέτει «τρία επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο, 1ο όροφο, δώμα, τεράστιους χώρους υποδοχής, 5 - 7 υπνοδωμάτια, 5 μπάνια». Το μεσιτικό γραφείο εξηγεί ότι το ακίνητο θεωρείται «ιδανικό για πρεσβείες» και η τιμή που προτείνει ως μηνιαίο μίσθωμα είναι τα 14.500 ευρώ.
Η «δημοκρατία» απευθύνθηκε στον επίσκοπο Θερμοπυλών Ιωάννη, ηγούμενο της Μονής Πεντέλης, στην οποία ανήκει το σπίτι στο Ψυχικό από το 1945. Το σπίτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 από τον νομομαθή, τραπεζίτη και πολιτικό Στέφανο Στρέιτ.
Υψηλή φορολογία
Ο επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης ξεκαθάρισε ρητά ότι το ακίνητο ανήκει ιδιοκτησιακά στη Μονή Πεντέλης και όχι σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, κάτι που σημαίνει ότι το μοναστήρι έχει την ευθύνη για τη συντήρηση και τη διαχείρισή του. Παραδοσιακά το μοναστήρι παραχωρούσε το σπίτι στο Ψυχικό στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, εφόσον ο ίδιος το επιθυμούσε, για να διαμένει, κάτι που έπραξαν οι Αρχιεπίσκοποι Δαμασκηνός, Σπυρίδων, Δωρόθεος Γ', Θεόκλητος Β' και αργότερα οι Σεραφείμ και Χριστόδουλος. Σύμφωνα με τον ηγούμενο της Μονής Πεντέλης, δεν είναι η πρώτη φορά που το ακίνητο δίδεται προς μίσθωση, καθώς και επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ είχε ενοικιαστεί ως πρεσβεία της Ρουμανίας, ενώ επί Ιερωνύμου Α' Κοτσώνη το σπίτι είχε ενοικιαστεί σε εταιρία της Εκκλησίας.
Οπως είπε ο κ. Ιωάννης, το σπίτι από το 2008 είναι άδειο. Μετά την κοίμηση του μακαριστού Χριστόδουλου και την απομάκρυνση της οικοσκευής παραμένει κλειστό και γι' αυτόν τον λόγο έχει υποστεί κάποιες φθορές. Το σπίτι κοστίζει φορολογικά 30.000 ευρώ τον χρόνο στη μονή μόνο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, επομένως το να αξιοποιηθεί εμπορικά φάνταζε μονόδρομος, εφόσον ο κ. Ιερώνυμος δεν κατοικεί εκεί.
Η «δημοκρατία» απευθύνθηκε και στο μεσιτικό γραφείο, εκπρόσωπος του οποίου είπε ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια σοβαρή πρόταση για το κτίριο, καθώς οι δυνητικοί ενοικιαστές είναι πολύ λίγοι και συγκεκριμένοι, πρεσβείες κατά βάση.