Μπορεί σήμερα να εμφανίζεται ως «Μακεδονομάχος», νομιμοποιώντας τις παραληρηματικές αναφορές μέχρι και της φασιστικής ρητορικής της Χρυσής Αυγής, ωστόσο το -προ Βουλής- παρελθόν του, αποδεικνύει πως στη «ζυγαριά» του βαραίνουν περισσότερο τα μικροκομματικά οφέλη, ακόμα και όταν πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα όπως το Σκοπιανό.
Ο λόγος για τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος συναγωνίζεται στα «ίσια» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά, στο «αγώνισμα» της… κυβίστησης.
Έτσι, μπορεί να τώρα να μιλά για μειοδοσία όσον αφορά στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», ωστόσο πριν λίγα χρόνια έλεγε ακριβώς τα αντίθετα:
«Όλοι θέλουμε να λέμε ότι δεν δίνουμε το «Μακεδονία». Ποιος Έλληνας θέλει να το δώσει; […] Το θέμα όμως είναι ότι πρέπει να βαδίσουμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό γιατί αλλιώς θα μείνει μόνο το Μακεδονία […] Ήδη η Αμερική, η Ρωσία και άλλα 140 κράτη την έχουν αναγνωρίσει ως «Μακεδονία» σκέτο. Ο χρόνος κυλάει υπέρ τους. Γίνονται de facto πλέον Μακεδονία», τόνιζε χαρακτηριστικά.
Αν κρίνουμε μάλιστα από τα λεγόμενά του, ο κ. Λεβέντης μάλλον «θέλει να παίρνει ψήφους και να για να γίνει αρεστός, γίνεται ακραίος και δεν δίνει τίποτα». Αυτά τουλάχιστον έλεγε τότε. Για την ακρίβεια υπογράμμιζε:
«Εδώ στην Ελλάδα έχουμε δύο ειδών πολιτικούς. Εκείνους που θέλουν να παίρνουν ψήφους και για να γίνουν αρεστοί, γίνονται ακραίοι και λένε «δεν δίνουμε τίποτα». Και άλλους πιο υπεύθυνους και σοβαρούς πολιτικούς που αντιλαμβάνονται ότι σε μια διαπραγμάτευση χύνεται αίμα εκατέρωθεν και γίνεται συμβιβασμός».
Και φυσικά δεν περιοριζόταν στα παραπάνω, αλλά εξαπέλυε και επιθέσεις στα κόμματα που προσχωρούν στην άποψη «δεν δίνουμε τίποτα», παραλληλίζοντάς τα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Στέλιο Παπαθεμελή:
«Αν η Νέα Δημοκρατία προσχωρήσει στην άποψη «δεν δίνουμε τίποτα» θα γίνει ένα μικρό κόμμα, λίγο μεγαλύτερο από το ΛΑΟΣ […] Πριν από 30 χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε «δεν δίνουμε τίποτα». Αλλά αυτή τη στιγμή με το να λέμε «δεν δίνουμε τίποτα» θα μοιάζουμε με τον Καρατζαφέρη και τον Παπαθεμελή που είναι φωνακλάδες για να παίρνουν καμιά ψήφο».
Υ.Γ.: Τι άλλαξε άραγε από τότε; Ίσως, το γεγονός ότι η Ένωση Κεντρώων στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά της στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, να εξηγεί τη στάση του Βασίλη Λεβέντη. Ίσως…
Το σχετικό απόσπασμα: https://www.altsantiri.gr/parapolitika/otan-o-leventis-elege-nai-sti-syntheti-onomasia-video/#ixzz5J07N5IO2