23 Ιουλ 2018

Απογείωση του τουρισμού στο ρεκόρ των 32.000.000 αφίξεων

Το αδιαχώρητο επικρατεί στους δημοφιλείς προορισμούς, με μοναδική σκιά την απουσία των Ελλήνων
Aπό τον
Στάθη Βασιλόπουλο
Tο «φράγμα» των 32.000.000 αφίξεων ..
-2.000.000 περισσότερες από πέρυσι- αναμένεται να σπάσει ως το τέλος της σεζόν, με τους ξενοδόχους στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του καλοκαιριού να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του αριθμού των θέσεων των αεροπορικών εταιριών που εκτελούν πτήσεις προς τη χώρα μας.

Από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 3.000.000 επιπλέον αεροπορικές θέσεις από αεροδρόμια του εξωτερικού σε 20 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια.

Ηδη ο Μάιος και ο Ιούνιος κύλησαν με αυξημένες πληρότητες, ο Ιούλιος κινείται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ για τον Αύγουστο οι επιχειρηματίες φλερτάρουν με το sold out. Στην Ελλάδα έχει «επιστρέψει» η γερμανική αγορά και ανοδικά κινούνται επίσης η βρετανική και η σκανδιναβική, ενώ οι αφίξεις από την Πολωνία έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. 

Πάντως, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων περιμένουν ακόμα τους Ελληνες τουρίστες και τονίζουν πως υπάρχουν ακόμα δωμάτια για όσους θέλουν να κλείσουν την τελευταία στιγμή.
Κρήτη
Δυσαναλογία κόσμου- συνολικών εισπράξεων
Στην Κρήτη, την οποία «ψηφίζουν» κάθε χρόνο τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι αφίξεις κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα. «Οντως είναι αυξημένες το φετινό καλοκαίρι, αλλά τα έσοδα δεν είναι αυτά που προσδοκούν οι επιχειρηματίες. Και τούτο διότι όλοι οι τουρίστες, ακόμα και οι ξένοι, έχουν μειώσει τις διανυκτερεύσεις τους. Παλαιότερα ο μέσος όρος είσπραξης ανά τουρίστα ήταν περίπου στα 1.000 ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε πέσει κάτω από τα 500 ευρώ» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης. Στην Κρήτη, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά οι μήνες των τουριστών από τη δυτική Ευρώπη, με τους Γερμανούς να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και να ακολουθούν Βρετανοί και Ρώσοι. «Για όσους πάντως θέλουν να κλείσουν δωμάτιο υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα σε όλους τους νομούς και οι τιμές δεν είναι απαγορευτικές» επισημαίνει ο κ. Τσακαλάκης.
Νάξος

Πληρότητες έως και 100%
Σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά κινείται ο τουρισμός στη Νάξο, όπου οι ξενοδόχοι δεν κρύβουν το χαμόγελό τους, βλέποντας τα τετράδια των κρατήσεών τους γεμάτα. «Η σεζόν άρχισε πολύ δυνατά στο νησί. Τον Μάιο καταγράφηκε αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 26%, ενώ τον Ιούνιο είχαμε 25.000 περισσότερους τουρίστες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2017» τονίζει ο Βαγγέλης Κατσαράς, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου. Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες αγγίζουν το 80%-85% και τον Αύγουστο αναμένεται να φτάσουν το «ταβάνι» του 100%. Τον Ιούλιο, το κυκλαδίτικο νησί επισκέπτονται κυρίως Σκανδιναβοί, Αμερικανοί και Αυστραλοί. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των Ιταλών, των Γάλλων και των Ελλήνων. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη Νάξο διαδραματίζει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με καθημερινά δρομολόγια. «Πρώτη φορά φέτος, μάλιστα, υπάρχει σύνδεση και με τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να κερδίσουμε τουρίστες και από τη βόρεια Ελλάδα» προσθέτει ο κ. Κατσαράς, ο οποίος σημειώνει πως υπάρχουν ακόμα καταλύματα για τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής. 
Πάρος


Χρονιά-ορόσημο για το νησί
Χρονιά ορόσημο χαρακτηρίζεται η φετινή για την Πάρο, την οποία οι τουρίστες προτιμούν για τις απογευματινές βόλτες στα σοκάκια της Παροικιάς, το φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια της Νάουσας, το σεληνιακό τοπίο στις Κολυμπήθρες, το σέρφινγκ στη Χρυσή Ακτή και τις εξορμήσεις στη γειτονική Αντίπαρο. Σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρότητες αγγίζουν το 95%, ενώ ο Ιούνιος και ο Μάιος ήταν καλύτεροι μήνες από τους αντίστοιχους περσινούς. Οι επισκέπτες στο νησί είναι περισσότερο από Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία, αλλά και από τον μακρινό Καναδά. Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν τις ξένες αγορές, την ώρα που οι Ελληνες περιορίζονται σε λίγες διανυκτερεύσεις. 
Κεφαλλονιά


Αγαπημένη των Ευρωπαίων
Η τουριστική σεζόν άρχισε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην Κεφαλλονιά, με τους τουρίστες να καταφθάνουν στο νησί στα τέλη Μαρτίου. Τον Απρίλιο η αύξηση των επισκεπτών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν 83%, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο οι αφίξεις ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Σύμφωνα με ξενοδόχους από το νησί του Ιονίου, οι πληρότητες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αγγίζουν το 90%. Στην Κεφαλλονιά, πάνω από τα 3/4 των ξένων τουριστών του Μαΐου ήταν Βρετανοί (33.185 επισκέπτες σε σύνολο 41.888 αφίξεων αλλοδαπών στο νησί), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Ολλανδοί (2.338). Δυνατή αγορά για την Κεφαλλονιά είναι η ιταλική, ενώ άνοιξε και πάλι η γερμανική, χάρη στις απευθείας πτήσεις από Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Μόναχο. 
Χαλκιδική


Πρόβλημα από φόρους και τουρκική αγορά
Σε αντίθεση με τη θετική εικόνα που υπάρχει στα νησιά, οι ξενοδόχοι στη Χαλκιδική δείχνουν να είναι προβληματισμένοι, καθώς οι κρατήσεις κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. «Η σεζόν δεν άρχισε καλά, καθώς τον Ιούνιο οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου καλές, ενώ την περίοδο του Ιουλίου οι πληρότητες φτάνουν το 75%, την ώρα που πέρυσι ήταν γύρω στο 90%» εξηγεί ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της τοπικής Ενωσης Ξενοδοχείων. Εκτός από τον εσωτερικό ανταγωνισμό, η Χαλκιδική έχει να αντιμετωπίσει και την «απειλή» της Τουρκίας, η οποία έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι με μεγάλες προσφορές στις τιμές, αντλώντας τουρίστες από τη «δεξαμενή» των Βαλκανίων. Επιπλέον, όπως συμπληρώνει ο κ. Τάσιος, ο ελληνικός τουριστικός κλάδος επιβαρύνεται από την υψηλή φορολογία, τον φόρο διαμονής, που είναι μία πρόσθετη επιβάρυνση για τον πελάτη, και το Airbnb, που χτυπάει ευθέως τις νόμιμες και ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Για τη Χαλκιδική πρώτη σε αφίξεις από τις αγορές του εξωτερικού είναι φέτος η Γερμανία και ακολουθεί η Βρετανία. 
Ζάκυνθος


Η αύξηση δεν φαίνεται στα έσοδα
Ικανοποιητικά είναι και τα νούμερα από τις αφίξεις των τουριστών στη Ζάκυνθο. «Σε επίπεδο αφίξεων τον Μάιο είχαμε αύξηση 21% και τον Ιούνιο 9% σε σχέση με πέρυσι. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε κορύφωση της τουριστικής κίνησης. Ωστόσο, οι αυξημένες αφίξεις δεν σημαίνουν απαραίτητα και αυξημένα έσοδα» επισημαίνει η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Χριστίνα Τετράδη. Οπως διευκρινίζει, ενώ μία δεκαετία πριν ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων ήταν δέκα, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί στο μισό. Στη Ζάκυνθο, η οποία παραδοσιακά στηρίζεται τουριστικά στους Βρετανούς -αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των αφίξεων-, καταγράφεται άνοδος στις αφίξεις από την Πολωνία. «Η χώρα αυτή έχει φτάσει πια να αποτελεί τη νούμερο δύο αγορά μας και μάλιστα με μεγάλες διανυκτερεύσεις» προσθέτει η κυρία Τετράδη. 
Σαντορίνη


Τζίρος 1 δισ. ετησίως
Οι παραλίες με τη μαύρη ηφαιστειακή άμμο, τα ασβεστωμένα σοκάκια και η μαγευτική θέα στην Καλντέρα έχουν χαρίσει στη Σαντορίνη παγκόσμια αίγλη και αναμφίβολα την κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Νίκο Ζώρζο, φέτος αναμένεται οι τουρίστες που θα φτάσουν στη Σαντορίνη να αγγίξουν τον αριθμό-ρεκόρ του 1.800.000, ενώ οι διανυκτερεύσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 5.500.000 - το 2012 ήταν περίπου 3.300.000. Η σεζόν στο μαγευτικό νησί του Αιγαίου ξεκινά πλέον στις αρχές της άνοιξης και τελειώνει στις αρχές του χειμώνα και ο τζίρος του νησιού ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Διά θαλάσσης (με τα πλοία της γραμμής και τα κρουαζιερόπλοια) υπολογίζεται ότι καταφθάνουν καθημερινά στη Σαντορίνη περίπου 12.000 άτομα. Η έκρηξη αυτή του τουρισμού, πάντως, και η συνεχής ανοικοδόμηση έχουν δημιουργήσει στο νησί πληθώρα προβλημάτων αστικού τύπου, όπως κυκλοφοριακό κομφούζιο και ανεπάρκεια νερού. 
δημοκρατια