Πολύτιμο εργαλείο για τα δημόσια ταμεία αποδεικνύεται η «Χρυσή Βίζα», αφού μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας η ζήτηση έχει εκτιναχθεί από τις 400 βίζες ετησίως, στις 50 αιτήσεις καθημερινά αποφέροντας έσοδα άνω των 1,5 δισ. ευρώ....
Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Ηλίας Αθανασίου, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς. Με μια επένδυση σε ακίνητα αξίας από 250.000 ευρώ και άνω, οι πολίτες εκτός ΕΕ έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, ένα κίνητρο που βρίσκει ευήκοα ώτα τόσο σε Ασιάτες όσο και σε Άραβες και Ρώσους.
Ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε ότι οι μισές τουλάχιστον αιτήσεις προέρχονται από Κινέζους, ενώ αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και μεταξύ των πολιτών από τα αραβικά κράτη. Από το 2012 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, έχουν εγκριθεί 5.000 βίζες.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δυσκολεύεται πλέον να διαχειριστεί τις αιτήσεις που έχουν εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ο ίδιος, και εκτίμησε ότι το προσωπικό του αρμόδιου τμήματος θα ενισχυθεί προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων. Προς το παρόν, χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να γίνουν οι έλεγχοι ποινικού μητρώου, ξεπλύματος χρήματος κ.λπ. προκειμένου να χορηγηθεί η Golden Visa στον ενδιαφερόμενο.
Μεγαλύτερη η μέση αξία της επένδυσης
Σε δηλώσεις του στο insider.gr, ο κ. Αθανασίου σημείωσε πάντως ότι συνήθως δεν παρατηρούνται προβλήματα ως προς την ποιότητα των αιτήσεων, καθώς οι αιτούντες είναι ιδιαίτερα εύπορα άτομα χωρίς προβλήματα με τον νόμο. «Το ποσό της επένδυσης συνήθως υπερβαίνει κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ», τόνισε, εξηγώντας ότι για τους ξένους που κάνουν χρήση αυτού του κινήτρου συνήθως μια κατοικία 250.000 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο ανέσεων που ζητούν.
Όσον αφορά στα φαινόμενα απάτης, εν είδει κυκλωμάτων μεταξύ των αιτούντων για Golden Visa, ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε ότι για πέντε χρόνια ο δικαιούχος του προγράμματος δεν μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο, καθώς χάνει την άδεια παραμονής. Επιπλέον, θα πρέπει να καταθέσει ολόκληρο το ποσό στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη του ακινήτου και, ακόμη και εάν η αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη, το ποσό της συναλλαγής-επένδυσης ανέρχεται στο ελάχιστο των 250.000 ευρώ. «Δεν έχουμε εντοπίσει φαινόμενα απάτης», δήλωσε ο ίδιος.
Προς κατάργηση το διαβατήριο της κυπριακής βίζας
Ερωτηθείς για το «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» που έχει σήμερα η κυπριακή βίζα, η οποία παρέχει και διαβατήριο -υπηκοότητα- στον αγοραστή έναντι 2-2,5 εκατ. ευρώ, ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ότι η εν λόγω βίζα βαίνει προς κατάργηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική Χρυσή Βίζα θα κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο έδαφος και δεν αποκλείεται να δούμε τις αιτήσεις να σημειώνουν νέα θεαματική άνοδο, είπε ο ίδιος.
Επέκταση και σε μετοχές και ομόλογα
Τα σχέδια για επέκταση του κινήτρου και σε χρηματοοικονομικούς τίτλους επιβεβαίωσε ο κ. Αθανασίου, ένα μέτρο που αναμένει με μεγάλη αγωνία η χρηματιστηριακή αγορά, όπως έχει γράψει το insider.gr. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από Κινέζους επενδυτές που προσέγγισαν το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδειξε ενδιαφέρον για μια τέτοια προοπτική, καθώς αναμένεται να προσελκύσει ρευστότητα στην αγορά που παραμένει άνευρη τους τελευταίους μήνες. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ωστόσο ο CEO του Enterprise Greece σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης της διεύρυνσης του προγράμματος, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι που εξετάζονται, όπως είπε χαρακτηριστικά.