19 Ιουλ 2018

Δημοσκόπηση: «Οχι» λέει στη Συμφωνία των Πρεσπών το 54,1% των Σκοπιανών

Κλονίζεται η συμφωνία των Πρεσπών καθώς η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε στα Σκόπια, δείχνει οτι η αισιοδοξία του Ζάεφ είναι μάλλον υπερβολική....
Και οτι η πλειψηφία των Σκοπιανών απορρίπτει την αλλαγή ονομασίας της χώρας.
Και αυτό, παρά το γεγονός οτι σύμφωνα με πληροφορίες, στο ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, δεν θα υπάρχει αναφορά στο Βόρεια Μακεδονία, αλλά αντιθέτως θα γίνεται σαφής αναφορά στα οφέλη της χώρας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ποσοστό του ναί και του όχι, οπως προκύπτει απο την δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία Vision και μεταδίδει το πρακτορείο mkd.mk, εξηγείται από τον τελείως διαφορετικό τρόπο που ψηφίζουν και ερμηνεύουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, οι σκοπιανοί και οι αλβανοί, που είναι το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων.
Οι μέν Αλβανοί αδιαφορούν για την αλλαγή του ονόματος και θέλουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ αντίθετα οι Σκοπιανοί αντιδρούν στην αλλαγή της ονομασίας και δυσπιστούν οτι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει την χώρα στους κόλπους της Συμμαχίας και της Ενωμένης Ευρώπης, εξέλιξη για την οποία άλλωστε τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα.
Από την έρευνα που έγινε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε 1.200 άτομα, προέκυψε ότι το 54,1% των πολιτών δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Π.Γ.Δ.Μ. Αντίθετα, υπέρ τάσσεται το 45,9%.
Το συμπέρασμα είναι εντελώς διαφορετικό αν μελετήσει κανείς την εθνικότητα των πολιτιών που απαντούν. Στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων, το 74,5% των Σκοπιανών απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% θετικά.
Οι Αλβανοί που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή. Το ποσοστό είναι τεράστιο: 94,7%!
Στο ερώτημα για το αν θέλουν να γίνει η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με το νέο όνομα, το 52,1% των σκοπιανών δηλώνει «όχι» και το 47,9% «ναι». Και εδώ το ποσοστό αλλάζει ανάλογα με την εθνικότητα. Οι Σκοπιανοί απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 71,7% και 28,3% θετικά, ενώ οι Αλβανοί είναι κατά 94,7% τάσονται υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με άλλο όνομα. Στο ίδιο ερώτημα, άλλες εθνικότητες που συναποτελούν τους πολίτες των Σκοπίων (Ρομά, τουρκόφωνοι κτλπ) παντούν αρνητικά, σε ποσοστό 55,5% και θετικά σε ποσοστό 44,5%.
Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, ενώ το 41,5% πιστεύει το αντίθετο. Το 8,9% επέλεξε το «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Από τους Σκοπιανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 56,4% δεν πιστεύει ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει αλλαγή προς το καλύτερο. Το αντίθετο θεωρεί το 34%.
Μεταξύ των Αλβανών ερωτηθέντων, το ποσοστό είναι και πάλι εντυπωσιακά διαφορετικό. Για το 85,8%, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρουν ένα καλύτερο «αύριο» στην ΠΓΔΜ. Αντίθετη άποψη έχει το 6,6% των Αλβανών ερωτηθέντων. Μεταξύ των άλλων εθνικοτήτων της ΠΓΔΜ, το 57,8% θεωρεί ότι η ένταξη θα φέρει καλύτερες μέρες, σε αντίθεση με το 34,4%.
Όσον φορά στο αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% φαίνεται πως επιλέγει την αποχή. Το 47,8% θα συμμετάσχει και ένα ποσοστό άνω του 24% δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Μοιρασμένοι για το αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα είναι οι Σκοπιανοί. Το 41,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, το 35,8% ότι θα απέχει και το 22,2% είναι αναποφάσιστο. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αντίθετα απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61%.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 44,6% πιστεύει ότι αν η ΠΓΔΜ αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, θα γίνει δεκτή στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το αντίθετο πιστεύει το 43,1%, ενώ «δεν ξέρω» απάντησε το 12,3%.
Οι Σκοπιανοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, απάντησαν σε ποσοστό 53,9% ότι δεν πιστεύουν πως η συνταγματική αλλαγή θα ανοίξει την πόρτα της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 32,9%.
Και εδώ οι Αλβανοί έχουν αντίθετη άποψη. Το 72,8% πιστεύει ότι η αλλαγή του ονόματος θα φέρει ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ το 17,5% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.


iefimerida.gr