Για αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, που αποτελεί αφετηρία διαμόρφωσης νέων στρατηγικών με θύματα τους εργαζόμενους κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωση η
Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ)
Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ)
Καλεί δε τις τράπεζες και την κυβέρνηση να ανταποκριθούν σε έναν διάλογο αναζήτησης πραγματικών λύσεων για την οικονομία, την ανάπτυξη και την προστασία της απασχόλησης.
Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, σε συναντήσεις που πραγματοποιεί το προεδρείο της Ομοσπονδίας με τις διοικήσεις των τραπεζών «γίνεται φανερό πλέον ότι ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών, που έγινε βίαια τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, αποτελεί την αφετηρία διαμόρφωσης νέων στρατηγικών από τους νέους μετόχους και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών (ξένοι στην πλειονότητά τους)». «Θύματα αυτών των στρατηγικών επιλογών των τραπεζών σχεδιάζεται να είναι και πάλι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο από κορυφαία τραπεζικά στελέχη, επιδιώκεται οι θέσεις εργασίας να μειωθούν περαιτέρω κατά 5.000 έως 10.000 στα επόμενα δύο με τρία χρόνια» υποστηρίζει η Ομοσπονδία, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες και θα συμβάλει στο μέτρο των δικών της δυνατοτήτων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.
«Η προσπάθεια, δηλαδή, να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι τράπεζες εστιάζεται στη μείωση των θέσεων εργασίας και όχι σε στρατηγικές ανάπτυξης με αύξηση των χρηματοδοτήσεων και στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ο τραπεζικός κλάδος έχει πληρώσει πολύ ακριβά την οικονομική κρίση. Από τα τέλη του 2011 μέχρι τα τέλη του 2017, τα καταστήματα των τραπεζών μειώθηκαν κατά 1.679 και έγινε μείωση του προσωπικού κατά 18.251 εργαζόμενους, ενώ η περαιτέρω μείωση (καταστημάτων και εργαζομένων) και το 2018 συνεχίζεται, κάτι που δεν έχει συμβεί σε τέτοια έκταση σε καμία χώρα της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, η εξοικονόμηση δαπανών προσωπικού έχει ανέλθει συνολικά στα 1,4 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, γίνονται ξανά στόχος οι εργαζόμενοι, αυτή τη φορά και με απειλές απολύσεων, με τη δικαιολογία ότι "τα νούμερα… δεν βγαίνουν". Πίσω από τα νούμερα, όμως, υπάρχουν οι άνθρωποι και, προφανώς, για κάποιους δεν παίζει κανέναν ρόλο ακόμα κι αν θυσιαστούν μερικές χιλιάδες ακόμη, ενώ... η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει...» σχολιάζει η ΟΤΟΕ, και καλεί τις τράπεζες και την κυβέρνηση να ανταποκριθούν σε έναν διάλογο αναζήτησης πραγματικών λύσεων για την οικονομία, την ανάπτυξη και την προστασία της απασχόλησης.
«Προειδοποιούμε όλους εκείνους που διαμορφώνουν στις τράπεζες αντεργατικές στρατηγικές, να μην τολμήσουν. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της και να πάρει θέση απέναντι σε στρατηγικές και σχεδιασμούς που όχι μόνο δεν υπηρετούν την ανάπτυξη, αλλά, αντίθετα, οδηγούν σε νέες κοινωνικές εντάσεις. Καλούμε τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση στο πρόβλημα των "εύκολων λύσεων" που επιλέγουν οι τράπεζες και να απαιτήσουν στρατηγικές πραγματικής στήριξης της οικονομίας με τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων με προοπτική και μέλλον. Επιτέλους, όσοι ισχυρίζονται ότι θέλουν ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, έχουν υποχρέωση να μην ολιγωρούν άλλο και να συμβάλουν στη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης και διεξόδου, που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας» επισημαίνει η ΟΤΟΕ.