Μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες που δρουν ανασταλτικά στην προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική αγορά real estate αναδεικνύει η κατάταξή μας στο δείκτη διαφάνειας που..
δημοσιοποιεί κάθε δύο χρόνια η JLL, κορυφαία εταιρεία στην διαχείριση ακινήτων και επενδύσεων παγκοσμίως.
Η Ελλάδα στον Global Real Estate Transparency Index 2018 που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες κατατάσσεται στην 43η θέση, μεταξύ των 100 αγορών – χωρών που μελετώνται, με βάση 186 δείκτες – παράγοντες και λαμβάνει τον χαρακτηρισμό «ημιδιαφανής» (semi– transparent) με βαθμολογία 2,9 (καλύτερη το 1 και χειρότερη το 5). Επιδεικνύει χειρότερες επιδόσεις από τη γειτονική μας Ρουμανία που βρίσκεται στην 29η θέση, χαρακτηρίζεται διαφανής και παρουσιάζει βελτίωση, αλλά και την Τουρκία που καταλαμβάνει την 41η θέση.
Τη χειρότερη βαθμολογία παίρνει η Ελλάδα στην ομάδα των δεικτών που αναφέρονται στη διαδικασία των συναλλαγών (2,4) ακολουθεί η διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών (2,5) το κανονιστικό και νομικό πλαίσιο (2,6) η απόδοση της μέτρησης (3,3) η βιωσιμότητα (3,4) και οι βασικές αρχές της αγοράς (3,5).
Ο εν λόγω δείκτης ανάλογα με τη συνολική απόδοσή τους κατατάσσει τις αγορές σε πέντε βαθμίδες διαφάνειας: Εξαιρετικά διαφανής, διαφανής, ημιδιαφανής, χαμηλής διαφάνειας και αδιαφανής.
Σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνεται σταθερή πρόοδος, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον Global Real Estate Transparency Index 2018, το 85% των αγορών παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με το 2016. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι προσδοκίες των επενδυτών και του ευρύτερου κοινού ξεπερνούν τον ρυθμό μεταβολής.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι 3 πιο διαφανείς αγορές παγκοσμίως. Στις πρώτες 11 χώρες της κατάταξης που χαρακτηρίζονται εξαιρετικά διαφανής συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Φιλανδία. Όπως σημειώνεται στην κατάταξή τους στις πρώτες θέσεις έχει παίξει ρόλο η χρήση των νέων τεχνολογιών, προφανώς, μεταξύ άλλων η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες παγκοσμίως δεν βρίσκονται επίσης στις δύο πρώτες βαθμίδες της κατάταξης. Η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ταΐλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κινούνται στη ζώνη των ημιδιαφανών αγορών, αν και όπως σημειώνεται η Ινδία, το Ντουμπάι και η Ταϊλάνδη έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο.
Ειδικά για την Ινδία η μελέτη αναφέρει ότι βελτίωσε το θεσμικό της πλαίσιο τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που έτυχε άμεσης αναγνώρισης από τους επενδυτές, αφού οι ξένες επενδύσεις στο realestateστη χώρα αυτή αυξήθηκαν από 2,2 δις. δολ. ΗΠΑ το 2014 σε 6,3 δις. το 2017.
Κατά τη διάρκεια των 20 ετών που δημοσιεύει η JLL τον διετή δείκτη διαφάνειας οι αυξημένες ρυθμιστικές απαιτήσεις και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα δεδομένων οδήγησαν σε βελτιώσεις.
Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι προς την κατεύθυνση της διαφάνειας βοηθά καθοριστικά η τεχνολογία. Στην Ελλάδα τόσο τα στελέχη της αγοράς των ακινήτων όσο και θεσμικοί φορείς επαναλαμβάνουν συχνά την ανάγκη της ψηφιοποίησης όλων των δεδομένων με τρόπο ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους (π.χ. συγκέντρωση όλων των θεσμικών γραμμών σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, όπως προτείνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός) παράλληλα με τη δυνατότητα της διεκπεραίωσης όλων των αναγκαίων διαδικασιών και εγκρίσεων ηλεκτρονικά.
«Η διαφάνεια είναι όλο και πιο σημαντική για τα εμπορικά ακίνητα, όπου οι επενδυτές κατανέμουν όλο και περισσότερα κεφάλαια», υπογραμμίζει σχετικά ο Jeremy Kelly, Διευθυντής της Global Research, JLL, και προσθέτει: «η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των πληροφοριών (π.χ. στις τιμές) είναι καθοριστικής σημασίας όταν προσπαθούμε να λάβουμε επενδυτικές αποφάσεις, ειδικά σε νέες αγορές».
www.mononews.gr