20 Ιουλ 2018

Ρε οι ΡΩΣΟΙ θελουν να μας βαλουν φιμωτρο?Παλαιοκομμουνιστες με νεοφιλελε-φασιστικη νοοτροπια.......Sputnik: Κάλεσαν τον Έλληνα πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για τα αντιρωσικά σχόλια από την Αθήνα!..

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε και πάλι σήμερα ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς για μια «φιλική συζήτηση», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Ο κ. Φρυγανάς εκλήθη για να δοθούν εξηγήσεις για τις σκληρές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Ζαχάροβα αλλά και για την σκληρή απάντηση της Αθήνας. Η συζήτηση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έγινε σε ήπιους τόνους και επισημάνθηκε στον κ. Φρυγανά ότι όσα δήλωσε η κα Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο.
Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.
Σύμφωνα πάντως με το Sputnik ο Έλληνας πρέσβης εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για τα αντιρωσικά σχόλια από την Αθήνα! Κάνει λόγο επίσης για δυσαρέσκεια της Ρωσίας μετά την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.
Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως θα υπάρξουν συνέπειες για τις απελάσεις και υποστήριξε πως «θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επικοινωνήσει με την ρωσική πλευρά και να μην υποκύπτει σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα«!
Επιπλέον, η Ζαχάροβα διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απείλησε τον Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τες «ανοησίες». «Είναι περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν σχολίασε τις εν λόγω πληροφορίες που μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ«, ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς μας σχέσεις, πάντα διατηρούμε την κατανόησή μας. (…) Οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη».

Ο Ρώσος πρέσβης και τα προκλητικά tweet

Το πρωί της Παρασκευής (20.07.2018) ο Ρώσος πρεσβευτής ανέβασε στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ένα μέρος από συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο Sputnik. Το έκανε αφού επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Ρωσία, όπου βρέθηκε για να δώσει το παρών στην ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στους Ρώσους πρεσβευτές, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Και αφού πήρε… γραμμή από τον Ρώσο πρόεδρο, ο Αντρέι Μασλόφ χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα.
Ο Ρώσος πρέσβης φρόντισε να… θυμίσει την ιστορία των καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Μίλησε για περίοδο πρωτοφανούς ακμής της ρωσο-ελληνικές σχέσεις, για τις συνεργασίες σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Και μετά, ξεκίνησε την… επίθεση. «Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μαςΗ δήλωση της Μ. Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».
Δείτε τα tweets από τον Ρώσο πρέσβη

Ρωσία: Η Ελλάδα μας απογοήτευσε με την απέλαση

Μιλώντας χθες (19.07.2018) στο Sputnik, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα είχε εκφράσει την… απογοήτευση της Μόσχας για την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δυο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα άλλων δυο. Επανέλαβε την απειλή πως η Μόσχα θα λάβει αντίμετρα στην κίνηση της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στην απόφαση της Ρωσίας να ακυρώσει την προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, ο Ρώσος πρέσβης είπε: «Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για την επίσκεψη του υπουργού Λαβρόφ στην Ελλάδα. Έχει μια πρόσκληση, όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε επιβεβαιώσει την επίσκεψη. Όμως, παρόλα αυτά υπήρχε στον ορίζοντα αυτή η επίσκεψη».