16 Αυγ 2018

Η Ιστορία εκδικείται: Οταν η Αγκυρα ήθελε να... δανείσει την Αθήνα το 2010!

Αντιμέτωπος με την εκδίκηση της Ιστορίας και τα γυρίσματα του καιρού βρίσκεται ο Ερντογάν, που βλέπει τη λίρα να κατρακυλά και την τουρκική οικονομία να παραπέμπει στη σχεδόν προ 20ετίας προσφυγή στο ΔΝΤ.

Κι όμως η Αγκυρα, με αίσθημα υπεροψίας απέναντι στην Ελλάδα, το 2010 «προσφέρθηκε» να παραχωρήσει δάνειο και ενώ η χώρα μας βάδιζε ολοταχώς για τη μνημονιακή περιπέτειά της.

Την ιστορία αυτή θύμισε με ανάρτηση στο facebook ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που υπέγραψε εκείνο το Μνημόνιο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντας την επίσκεψη του τότε Τούρκου αντιπροέδρου Αλί Μπαμπατσάν στις 30 Απριλίου στην Ελλάδα, αναφέρει: «Ο χρόνος της επίσκεψης δεν ήταν τυχαίος. Ο Μπαμπατσάν ήθελε να δει από κοντά πώς χειριζόμασταν την κατάσταση. Η Τουρκία ήταν περήφανη για τα επιτεύγματά της· οι μεταρρυθμίσεις είχαν αποδώσει και η οικονομία της είχε αναπτυχθεί. ∆εν παρακαλούσε πλέον για να μπει στην Ε.Ε.· τώρα ήταν απολύτως ικανοποιημένη με την ισχυρή γεωπολιτική της θέση στην ευρύτερη περιοχή. Μετά από χρόνια που ένιωθε μειονεκτικά απέναντι στην Ελλάδα, αισθανόταν κανείς να πλανάται στην ατμόσφαιρα μια αδιόρατη αίσθηση ικανοποίησης από την πλευρά τους, ότι τα πράγματα είχαν πλέον αντιστραφεί».

Στη συνάντηση που είχαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Αλ. Μπαμπατσάν, παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, ο Τούρκος αντιπρόεδρος έριξε την πρόταση ενός δανείου στο τραπέζι, η οποία δεν έγινε τελικά δεκτή.