3 Αυγ 2018

Αρπακόλα, ατομισμός, αρπαχτή, κάθε είδους αυθαιρεσία… ιδού το χάλι

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές απέδειξαν περιτράνως τη χρεοκοπία ενός ολόκληρου μοντέλου κοινωνικής ανάπτυξης, που στηρίχθηκε στον άκρατο ατομισμό, στον αρπακολατζιδισμό,
στην αρπαχτή, στην κάθε είδους αυθαιρεσία, στη μετατροπή των νόμων σε λάστιχο και στην αποθέωση του life style. Πρόκειται για ένα μοντέλο που επέτρεψε την άνθηση του πολιτικάντικου σαλτιμπαγκισμού και την υποκατάσταση της πολιτικής από τα επικοινωνιακά τρυκ». Οι παραπάνω γραμμές θα μπορούσαν να έχουν γραφεί αυτές τις ημέρες, αλλά τις είχα γράψει πριν 11 χρόνια (Καθημερινή, 28 Αυγούστου 2007), όταν και τότε θρηνούσαμε νεκρούς από τις πυρκαγιές.
Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress
Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν διέθετε και συνεχίζει να μην διαθέτει ένα οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος. Η σημερινή κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τη βαριά αυτή κληρονομιά, όπως δεν ευθυνόταν και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Και οι δύο, όμως, ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν έπραξαν τίποτα για να αλλάξουν τα πράγματα ή τουλάχιστον για να δρομολογήσουν την αλλαγή τους.
Ο Κώστας Καραμανλής είχε κερδίσει τις εκλογές του 2004 με κεντρική επαγγελία την «επανίδρυση του κράτους». Στην πράξη, όμως, δεν έκανε τίποτα περισσότερο από «γαλάζια» κομματικοποίηση. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την παρούσα κυβέρνηση.
Η «φυλή» του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ» προσπαθεί φιλότιμα τα τρία τελευταία χρόνια να μιμηθεί τους πρώτους διδάξαντες: τη ΝΔ, η οποία κληρονόμησε το παραδοσιακό κράτος της Δεξιάς, και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στη δεκαετία του 1980 διείσδυσε σε όλους τους αρμούς του κράτους για να εξισορροπήσει τον διαχρονικό έλεγχο της Δεξιάς.
Όσο κι αν στο επίπεδο του συσχετισμού δυνάμεων είναι κατανοητή η τάση των κομμάτων να ελέγχουν το κράτος, η νοοτροπία αυτή θρέφει την αναξιοκρατία. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα ουσιαστικά να παραμένει ανοχύρωτη Πολιτεία. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι πυρκαγιές και του 2007 και του 2018 ήταν από τη φύση τους πολύ δύσκολες στην αντιμετώπισή τους.
Ακόμα και ένας οργανωμένος κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένες από τις καταστροφές ούτε τότε, ούτε τώρα. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ… ΚΑΙ Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟ TWITTER: ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ