14 Αυγ 2018

Τουρκία και Ιταλία απειλούν την ανάταξη των ελληνικών τραπεζών

Θανάσης Κουκάκης akoukakis@insider.gr
Η ανησυχία στις αγορές για τις προοπτικές της Τουρκίας και της Ιταλίας δεν επήλθε ξαφνικά, καθώς και στις δύο περιπτώσεις είχαμε από τον Απρίλιο πρόδρομες ενδείξεις για την επιδείνωση των συνθηκών.

Αυτά τα σημάδια τα είχε επισημάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία στο πρώτο επτάμηνο του έτους, σχεδόν σε καθημερινή βάση επανέφερε στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη λήψης μιας προληπτικής γραμμής στήριξης.
Η λογική της ΤτΕ ήταν -και παραμένει- η Ελλάδα να έχει πρόσθετη θωράκιση έναντι των διεθνών πιέσεων, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μην βρεθούν αντιμέτωπες με προκλήσεις στο σκέλος της άντλησης ρευστότητας.
Και το γεγονός ότι από τις 21 Αυγούστου οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να καταθέτουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας κατά τις πράξεις νομισματικής χρηματοδότησης της ΕΚΤ, δεδομένου ότι η Ευρωτράπεζα ανακοίνωσε πως θα άρει το περίφημο «waiver», καθιστά το τοπίο πολύ πιο προκλητικό για τις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. 
Άλλωστε για το ενδεχόμενο αυτό είχε προειδοποιήσει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία στην έκθεσή της  για τη Νομισματική Πολιτική 2017-2018, ανέφερε ότι «θα βοηθούσε, προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος αύξησης του κόστους αναχρηματοδότησής τους και τυχόν συνακόλουθης επιδείνωσης των όρων τραπεζικής χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, αν διατηρείτο η παρέκκλιση (waiver) σε σχέση με την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, για όσο χρόνο η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας παραμένει χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας».
Παρά την αναβάθμιση της Ελλάδος από τον οίκο Fitch σε «BB-» από «B», τα ελληνικά ομολόγα απέχουν σήμερα τρεις βαθμίδες από το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας που απαιτεί η ΕΚΤ για να τα κάνει αποδεκτά.
Χθες δημοσιοποιήθηκαν εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες η αναβάθμιση του ορίου πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τον οίκο αξιολόγησης Fitch μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση ορισμένων εγχώριων καλυμμένων ομόλογων σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας (BBB-). Ωστόσο, ακόμη και εάν αυτές οι εκτιμήσεις ευσταθούν η κατάσταση δεν θα αλλάξει δραματικά για τις ελληνικές τράπεζες, διότι ο αριθμός των προς αναβάθμιση ομολόγων είναι περιορισμένος και κυρίως αυτά τα καλυμμένα ομόλογα βρίσκονται στα χέρια των Alpha και Εθνική.
insider.gr/