Ο Ερντογάν απάντησε στο τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα,
που επέφερε τη ρήξη μεταξύ των δύο χωρών και δηλώνει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «μόνο στον Θεό γονατίζουμε»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε δεύτερη ομιλία του στην επαρχία Ορντού (σε συνέχεια εκείνης της Ριζούντα) κατακεραύνωσε εκ νέου τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «ανταλλάσσει έναν στρατηγικό εταίρο με έναν πάστορα». «Απευθύνομαι για μία ακόμη φορά στις ΗΠΑ. Είναι ντροπή, ντροπή! Προτιμάτε έναν πάστορα από έναν στρατηγικό εταίρο σας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Μας απειλούν. Δεν μπορείτε να τιθασεύσετε αυτό το έθνος με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς απλώς γονατίζουμε ενώπιον του Θεού. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε ότι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη. Εδώ είναι Τουρκία. Δεν είναι μια χώρα που την κάνει ό,τι θέλει ο καθένας. Νομίζουν ότι θα καταστρέψουν την Τουρκία έτσι εύκολα μέσω του νομίσματος», τόνισε.
Το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ το αποκάλυψε ο ίδιος ο Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας.
Απευθυνόμενος στο πλήθος τόνισε:« Θέλουν να απελευθερώσουμε μέχρι αύριο (σσ. σήμερα) το απόγευμα τον Μπράνσον με απειλές», ανέφερε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις αποφάσεις των ΗΠΑ ως «ρουκέτες σε οικονομικό πόλεμο».
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαμηνύσει από τις 8 Αυγούστου, σε Τούρκους υπουργούς κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο State Department, ότι σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο Μπράνσον (τότε τους είχαν πει μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο), οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ είχε αναφέρει την Πέμπτη, μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε στην Άγκυρα ότι ο Μπράνσον πρέπει να επιστρέψει στη χώρα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινό άρθρο του στους New York Times ξεκαθάρισε ότι «οι μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, έναν σύμμαχό μας εδώ και δεκαετίες, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να υπονομεύσουν τα συμφέροντά της» εννοώντας σαφέστατα ότι οι Αμερικανοί θα «αποχαιρετήσουν» τα Στενά και πλέον οι Ρώσοι θα κατεβαίνουν στα «θερμά» νερά απρόσκοπτα.
Παράλληλα, κάλεσε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να είναι «ασύμμετρες» και να «συνειδητοποιήσει πριν να είναι αργά ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές».
«Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση μονομερών ενεργειών και έλλειψης σεβασμού θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προσθέτει ο πρόεδρος της Τουρκίας, εννοώντας την Ρωσία κάτι που το κατέδειξε αμέσως μετά με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ενώ οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει δασμούς σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο.
Λίγο αργότερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν απείλησε την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έσωσε του Τούρκους «από τη σφαγή που επιφύλασσαν οι Ελληνοκύπριοι», εισβάλλοντας στο νησί, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.
Υπερασπιζόμενος την πολιτική του Αττίλα τονίζει ότι «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον»
Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο για έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο αφού όπως είπε η Τουρκία δρα «αυτόνομα»
pronews.gr/