14 Σεπ 2018

Οι αγορές κρατούν τα «κλειδιά» για τις συντάξεις! Στο… Θεό το 10ετές ομόλογο!

- Αρνητική η αντίδραση από τις αγορές για τις… συντάξεις - Το 10ετές ομόλογο σημείωσε άνοδο 60 μονάδων βάσης μέσα σε λίγα λεπτά - Reuters: Δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς - Κομισιόν: Όσα συμφωνήθηκαν, πρέπει να τηρηθούν...




Βίαια αντέδρασε η αγορά ομολόγων στο δημοσίευμα του ΑΠΕ, ότι κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν στην αναστολή του μέτρου για τη μείωση στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ανεξάρτητα από τον «πόλεμο» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, οι αγορές δείχνουν να κρίνουν αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αυτό πλέον φαίνεται και από την εικόνα του 10ετούς ομολόγου.
click4more

Την ώρα που ανέβηκε στο ΑΠΕ το συγκεκριμένο τηλεγράφημα, η απόδοση του 10ετούς κινούνταν οριακά πάνω από το 4% και συγκεκριμένα στο 4,023%. Μέσα σε λίγα λεπτά σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο και φτάνει αυτή την στιγμή να κινείται λίγο πριν το 4,1% σημειώνοντας άνοδο 1,51% ή 62 μονάδες βάσης.

Να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει σημειώσει σημαντική αποκλιμάκωση και ειδικά μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ο οποίος και δεν έκανε καμία ουσιαστική αναφορά στο θέμα των συντάξεων. Από το 4,65% που στα μέσα στις περασμένη εβδομάδος, χθες υποχώρησε έστω και οριακά κάτω από το 4%.


Η σημερινή αντίδραση είναι ένα ακόμη μήνυμα ότι οι αγορές είναι ριζικά αντίθετες στο ενδεχόμενο να μην τηρηθούν οι συμφωνίες. Και δυστυχώς για την Ελλάδα αυτό είναι μία πραγματικότητα, ότι δηλαδή από εδώ και στο εξής ο απόλυτος κριτής της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι οι αγορές και όχι οι δανειστές.

Το τηλεγράφημα το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το πρωί της Παρασκευής (14.09.2018), ανέφερε πως οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό και «μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του». Το τηλεγράφημα επικαλούνταν ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης». Η τελευταία φράση προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση και «πόλεμο» των κομμάτων με το ΑΠΕ.
Reuters: Καμία συμφωνία για τις συντάξεις

Όλα αυτά ενώ δημοσίευμα του Reuters διαψεύδει πως υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς για τις συντάξεις. Το τίτλο έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Καμία συμφωνία για τις ελληνικές συντάξεις ακόμα καθώς οι δανειστές ολοκληρώνουν την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση».

Σύμφωνα με το άρθρο, μια πηγή δήλωσε ότι η φημολογία πως οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν με την άποψη της Ελλάδας (σ.σ. πως δεν είναι απαραίτητη η μείωση των συντάξεων) είναι πρώιμη. «Απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά» δήλωσε πηγή των δανειστών στο Reuters.

Δεύτερη πηγή, συνεχίζει το άρθρο, είπε ότι δεν έχουν καταλήξει οι συζητήσεις για τις συντάξεις.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ