21 Σεπ 2018

Υπό γαλλική και αμερικανική «ασπίδα» η Κύπρος: Η ExxonMobil κόβει τον «τσαμπουκά» του Ερντογάν – Eν αναμονή των κινήσεων της Άγκυρας

Υπό αμερικανική και γαλλική ασπίδα πλέον η Κύπρος. Παρίσι και Ουάσινγκτον κάνουν πλέον τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους...
Ο Αμερικανικός κολοσσός έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην περιοχή, παρά τις απειλές του Ρ. Τ. Ερντογάν. Το ζήτημα βέβαια τώρα είναι πως η Τουρκία δεν έχει πολλά περιθώρια.

Η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και ενεργειακά, μία εξέλιξη που δεν ευχαριστεί την Άγκυρα. Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν έγιναν καθόλα τυχαία. 
Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απειλητικός, αναβαθμίζοντας τις απειλές του για Αιγαίο και Κύπρο.
Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα αυτά με όλα τα μέσα” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Tι σημαίνει αυτό πολύ απλά; Η Τουρκία θα περάσει στο επόμενο βήμα και αυτό δεν θα γίνει μέσω της διπλωματίας. Ή τώρα ή ποτέ για τον Ερντογάν, γιατί τα περιθώρια στενεύουν.

Την ίδια στιγμή, Γαλλία και Κύπρος συμφώνησαν (η συμφωνία έκλεισε μετά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι Πρόεδροι Μακρόν και Αναστασιάδης) ώστε γαλλικά πολεμικά πλοία (περιλαμβανομένου και πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου) να μπορούν να αποκτήσουν ένα μόνιμο αγκυροβόλιο δίπλα από τα λιμάνι της Λάρνακας.
Οι μόνιμες και σταθερές διευκολύνσεις θα εξυπηρετούν την παρουσία του γαλλικού πολεμικού στόλου σε επιχειρησιακό επίπεδο λόγω της αυξημένης του παρουσίας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. H συμμαχία των δύο χωρών δεν σταματά εδώ:
Στο παρελθόν όταν η επιβλήθηκε εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο, η κυπριακή κυβέρνηση στράφηκε προς την Γαλλία για την προμήθεια αμυντικού υλικού (όπως είχε στραφεί προς την τότε Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική).
Η νέα αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες γίνεται με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 
Κύπρος και Γαλλία στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευρυμένης τους συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνουν αποφασιστικά βήματα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους και σε επίπεδο άμυνας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες
 Το μήνυμα των ΗΠΑ μέσω ExxonMobil
Ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration για Ελλάδα, Ρωσία και Κασπία Τρίσταν Άσπρεϊ, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας, είπε ότι η εταιρεία ήταν ενήμερη για την «ιδιαίτερη» γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή από την αρχή.
Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ που διοργάνωσε στη νέα έδρα του Bloomberg στο Λονδίνο ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, ο Άσπρεϊ πρόσθεσε ότι γεωπολιτική κατάσταση είναι ένα θέμα του οποίου η λύση αφορά τις κυβερνήσεις. «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration είπε ακόμα ότι η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια προετοιμασίας για τις δύο πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10. Σε ερώτηση του ΣΚΑΙ διευκρίνισε ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει ακριβείς ημερομηνίες και θα συνεχιστούν και με την αλλαγή του χρόνου.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνόψισε στην εναρκτήρια ομιλία του τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός και τόνισε ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει καρπούς.
Στη δική του ομιλία ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επίσης αναφέρθηκε στη «σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική» που θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «έχει ανακάμψει αλλά δεν εφησυχάζει».
Τις δικές του τοποθετήσεις έκανε στο πλαίσιο συζήτησης ως μέλος του πάνελ και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επισήμανε αρχικά την ενίσχυση των εμπορικών εξαγωγών.
Στο κομμάτι του τουρισμού αναφέρθηκε στην περαιτέρω αύξηση αφίξεων και εσόδων φέτος, σε επίπεδα ρεκόρ, παρά την ανάκαμψη ανταγωνιστών.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δραστηριοποίηση διεθνών κολοσσών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όλες τις νεότερες εξελίξεις, όπως τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς υγροποίηση. «Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου δημιουργίας ενός διαδρόμου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συμφωνία.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο το Brexit απειλεί την κυπριακή οικονομία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό και στο εμπόριο, εκφράζοντας την ελπίδα για ένα «μαλακό» Brexit. Πρόσθεσε πάντως ότι ταυτόχρονα το Brexit παρουσιάζει και ευκαιρίες προσέλκυσης επιχειρήσεων ή δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.
O Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Μιχάλης Μιχαήλ απαρίθμησε στη δική του τοποθέτηση τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως εταιρική έδρα διεθνών επιχειρήσεων και τόνισε τη σημασία της επιστροφής της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 6,5 χρόνια.