23 Οκτ 2018

Έτσι, τι συζήτηση να κάνεις με την Τουρκία; 18% της Κύπρου θέλει να αρπάξει 50% ή όχι;

Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει κανένα βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν λαμβάνει υπόψη την Τουρκία και τους Τ/κ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Για το ενδεχόμενο ίδρυσης τουρκικής ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα είπε ότι στο πλαίσιο της υλικοτεχνικής στήριξης του τουρκικού στρατού εκεί μπορούν να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «στο θέμα της κυριαρχίας και των χωρικών υδάτων, αυτό που ονομάζεται οριοθέτηση της ΑΟΖ, υπάρχουν μία σειρά όρων που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο».
Ενώ, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει συμφωνία για όλα αυτά, ειδικά η ε/κ πλευρά και πότε πότε η ελληνική πλευρά έκαναν χάρτες οριοθετώντας περιοχές που αξιολογούν ως δικές τους. Όταν το ερευνητικό μας πλοίο το ‘Μπαρμπαρός’ αλλά και ο ‘Πορθητής’ βγαίνουν για παράδειγμα 10 χιλιάδες ή 20 χιλιάδες μέτρα ή 30 χιλιάδες μίλια από τα σύνορά μας, στα ανοιχτά της Μεσογείου, για να κάνουν έρευνες, αυτό το εκλαμβάνουν ως παραβίαση και προσπαθούν να κάνουν κάποια βήματα».
Συνεχίζοντας είπε ότι «για μας δεν τίθεται λόγος για παραβίαση. Εμείς το έχουμε πει από την αρχή είναι ότι στη ανατολική Μεσόγειο, στις ΑΟΖ γύρω από την Κύπρο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο ισότιμου διαμοιρασμού λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά συμφέροντα και των δύο πλευρών, και της τουρκικής και της τ/κ.
(ΣΧΟΛΙΟ DP: Έχει ασφαλώς διαφορά στη φρασεολογία του Τούρκου εκπροσώπου, εάν έχει πει “ισομερής”, ή “ισότιμος”. Οπότε απαιτείται να προσεχθεί ποια ακριβώς λέξη χρησιμοποίησε στην τουρκική γλώσσα και ποια η ερμηνεία της στα ελληνικά. Ασφαλώς όμως, θέμα υπάρχει και με την εισβολή του 1974.
Το έχουμε ξαναπεί, ότι για να προχωρήσει τέτοια διευθέτηση, η Τουρκία θα πρέπει τουλάχιστον να άρει την αναγνώριση του ψευδοκράτους, οπότε να αποτελεί μέρος της ενιαίας Κύπρου για να συζητηθεί τέτοιο ενδεχόμενο. Επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτα, όμως οι ψυχολογικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα θα ήταν θεαματικές.
Διαφορετικά δεν νομιμοποιείται να ζητά μέρος του πλούτου που προέρχεται από την ΑΟΖ μιας άλλης χώρας την οποία έστω δεν αναγνωρίζει και θα πρέπει να αποδεχθεί τις θαλάσσιες ζώνες των κατεχομένων που η ίδια έχει αναγνωρίσει ως κράτος! Ας μη χάσουν την ευκαιρία να κάνουνένα βήμα επί της ουσίας για διευκόλυνση της επίλυσης του Κυπριακού.
Η σκέψη αυτή, ασφαλώς χρήζει πιο σωστής παρουσίασης, μετά από επεξεργασία των αρμοδίων διπλωματικών υπηρεσιών. Δεν μπορεί όμως να μην ζητείται από την Τουρκία κάποια κίνηση που να αποδείξει ότι “we mean business” και το μόνο που να διαπιστώνει κανείς στερεοτυπικά να είναι στρατιβτικές απειλές. Ας σκεφτούν μήπως αδικούν τον εαυτό τους, αν και είναι κάτι που πρέπει αν απασχολεί εμάς.)
Αλλά δεν είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς ότι ενώ οι Ε/κ κάνουν γεώτρηση δημιουργώντας μια ντε φάκτο κατάσταση θα αγνοηθεί αυτό από την Τουρκία και τους Τ/κ». Ανέφερε ότι «ανεξάρτητα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Τουρκία ποτέ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα φυσικά της δικαιώματά που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο».
«Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ε/κ πλευρά. Εκεί δεν μπορεί να γίνει κανένας υπολογισμός, είτε είναι γεώτρηση είτε άλλο χωρίς να ληφθεί υπόψη η Τουρκία και οι Τ/κ. Ούτε με το διεθνές δίκαιο συνάδει ούτε εμείς θα το επιτρέψουμε. Τα πλοία μας, ο ‘Πορθητής’, το ‘Μπαρμπαρός’ θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή.
Όπως κάναμε πάντα, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και στο εξής», ανέφερε. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ίδρυσης ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε:
«Γνωρίζετε ότι γίνονται ποτέ πότε αναπροσαρμογές για την υλικοτεχνική υποστήριξη του στρατού μας που βρίσκεται εκεί. Η βελτίωση των φυσικών όρων και η ενίσχυση δυνάμεων είναι θέματα ρουτίνας άλλωστε. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν ασφαλώς να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις.
Άλλωστε γνωρίζετε ότι ο στρατός μας βρίσκεται εκεί με αποστολή να διασφαλίσει την ειρήνη στην Κύπρο γι αυτό και η βελτίωση των φυσικών του όρων είναι προτεραιότητά μας». Και φυσικά, είπε τέλος, «σε ενδεχόμενο έντασης να βοηθήσει στην εύρεση λύσης. Είναι καθήκον μας η βελτίωση των φυσικών όρων του στρατού μας για να φέρει δις πέρας την αποστολή του».
ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ / HELLAS JOURNAL