15 Οκτ 2018

Πετρέλαιο θέρμανσης - Έως και 200 ευρώ παραπάνω θα πληρώσει μια μέση οικογένεια για 1.000 λίτρα

«Καίει» το πετρέλαιο θέρμανσης! Ξεκινά η διάθεσή του
- Από σήμερα μπορούν οι καταναλωτές να παραγγέλνουν πετρέλαιο θέρμανσης - Η τιμή εκτιμάται να κυμανθεί από 1,15€ έως 1,25€ - 20% πάνω η τιμή του




Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τις τιμές να αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στο 1,15 ευρώ το λίτρο για τις αστικές περιοχές και να φτάσουν μέχρι και το 1,25 ευρώ στις απομακρυσμένες περιοχές. Οι εν λόγω τιμές είναι περίπου 20% υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές που ξεκίνησαν πέρυσι την αντίστοιχη χρονική στιγμή και 15%, σε σχέση με αυτές που ήταν τον περασμένο Απρίλιο όταν και σταμάτησε να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης....




Η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες και έχουν υπερβεί τα 80 δολάρια το βαρέλι. Παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι δεν θα επαληθευτούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα ξεπεράσουν στην παγκόσμια αγορά τα 100 δολάρια το βαρέλι. Και αυτό διότι αν επαληθευτούν, τότε θα μιλάμε για πολύ υψηλότερες τιμές, όχι μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και συνολικά στα καύσιμα.


Η μέση οικογένεια για να αγοράσει 1.000 λίτραπετρελαίου θα πληρώσει 1.150 ευρώ, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο θα πλήρωνε περίπου 950 ευρώ, δηλαδή μία αύξηση της τάξεως των 200 ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι το επίδομα θέρμανσης αφορά πλέον ελάχιστους και για πολύ λίγα χρήματα, τότε η μόνη ευχή είναι να … μην κάνει χειμώνα.

Η μεγαλύτερη βέβαια επιβάρυνση έρχεται από την υψηλή φορολογία, αφού σχεδόν τα μισά χρήματα, για το πετρέλαιο θέρμανσης, αφορούν φόρους.
Λαθρεμπόριο

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Ρομπέρτο Καραχάννας, ο οποίος προ ημερών είχε εκτιμήσει ότι το ύψος των απωλειών εσόδων του Δημοσίου από την παράνομη διακίνηση καυσίμων κυμαίνεται μεταξύ 123 και 255 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις ότι το λαθρεμπόριο, μπορεί και να ξεπερνά τα 200 εκατ ευρώ, τότε μιλάμε για ένα ποσό που ισούται περίπου με τη φετινή μείωση του ΕΚΑΣ για 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Έπειτα από χρόνια απραξίας στο μέτωπο του λαθρεμπορίου, πρόσφατα η ΑΑΔΕ δημοσιοποίησε αποτελέσματα 483 ελέγχων σε πρατήρια καυσίμων που δείχνουν ότι άρχισε επιτέλους η αξιοποίηση των δεδομένων του ακριβοπληρωμένου συστήματος εισροών- εκροών, το οποίο υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ (ιδιωτικών και δημοσίων πόρων) σε όσους το εγκατέστησαν.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η παραβατικότητα καλά κρατεί. Από το σύνολο των 1.687 δειγμάτων που εξετάσθηκαν, το 10,1% ήταν μη κανονικά. Επίσης από 913 δείγματα πετρελαίου κίνησης προερχόμενα από τις τελωνειακές υπηρεσίες, το ποσοστό «μη κανονικών» ανέρχεται στο 16,2%. Ακόμη από 388 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα του υγραερίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, διαπιστώθηκαν 80 παραβάσεις, δηλαδή σε ποσοστό 20,6%. Σε μια ανακοίνωση με πολλούς αποδέκτες, ο ΣΕΕΠΕ εκφράζει αφενός την ικανοποίησή του που 3 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των συστημάτων εισροών – εκροών, άρχισε επιτέλους η αποτελεσματική αξιοποίηση των δεδομένων, ωστόσο επισημαίνει την ανάγκη η προσπάθεια να μη μείνει στη μέση. Και καλεί την ΑΑΔΕ, έως τις 31/12/2018, όπως άλλωστε προβλέπει το ίδιο το επιχειρησιακό της σχέδιο, να έχει επεκτείνει το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια όλης της χώρας, με παράλληλη εφαρμογή όλων των υπόλοιπων μέτρων που έχουν νομοθετηθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα, ένα πολύχρονο σίριαλ αντίστοιχο με εκείνο των εισροών-εκροών.