Συνεχίζει αδιάκοπα η Τουρκία τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη και να μην επιτρέψει τετελεσμένα,
όπως μας έχει συνηθίσει να λέει ο Ερντογάν, όμως απέναντί του βρίσκει τοίχος, καθώς ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος και φυσικά Ελλάδα και Κύπρος δεν θα επιτρέψουν λεονταρισμούς.
Το τουρκικό πλοίο Barbaros βρίσκεται μια ανάσα από τα οικόπεδα 4 και 5 της Κύπρου εδώ και λίγες ώρες. Οι κινήσεις του παρακολουθούνται με προσοχή από την Ελλάδα.
Η πορεία του πλοίου δείχνει ότι έχει σαφείς εντολές. Στον χάρτη του Marinetraffic φαίνεται ξεκάθαρα ο τελικός του προορισμός. Η περιοχή που θα επιχειρήσει η Άγκυρα να κάνει έρευνες εκτός του ότι αποτελεί πρόκληση καθώς είναι μέσα στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ ταυτόχρονα αποταλεί και την περιοχή όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Οι ημερομηνίες και η περιοχή που επέλεξαν οι Τούρκοι για να στείλουν το Μπαρμπαρός δείχνουν εμφανώς ότι κύριος σκοπός είναι η επίδειξη παρουσίας κατά την περίοδο των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, αφού εκείνες τις μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και το γεωτρητικό πρόγραμμα στο τεμάχιο 10.
Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που προβλέπει η τουρκική παράτυπη Navtex, απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τους δύο πρώτους στόχους γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10. Το δυτικό άκρο της περιοχής απέχει 220 χιλιόμετρα από τη Ρόδο και το ανατολικό άκρο 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου.
Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ωρών ή ελάχιστων ημερών, για να βάλει πλώρη προς το σημείο γεώτρησης και το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής). Χθες, το γεωτρύπανο μετακινήθηκε σε άλλο –μακρύτερο προς το λιμάνι της Αττάλειας– σημείο του αγκυροβολίου και τα δρομολόγια από το λιμάνι προς το γεωτρύπανο σκαφών μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων ήταν συνεχή – πέραν των δέκα.
Την ίδια ώρα, έντονη ήταν και η δραστηριότητα των τριών σκαφών υποστήριξης (των νορβηγικών Siem Sophie, Siem Louisa, Siem Sasha) που κινήθηκαν χθες επανειλημμένα εντός – εκτός λιμανιού για φόρτωση εφοδίων και υλικών για την υποστήριξη των πρώτων σταδίων της γεώτρησης. Να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ το Fatih κινήθηκε και πάλι πιο κοντά στο λιμάνι, πιθανότατα λόγω καιρικών συνθηκών.
Δείτε χάρτες:
Η απάντηση όμως έρχεται άμεσα από Ελλάδα και Αίγυπτο. Η “Μέδουσα” επιστρέφει και πάλι σε Ελληνικά νερά με πληθώρα δράσεων τόσο Νότια της Κρήτης, όσο και στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι Αιγύπτιοι έρχονται και πάλι με το γνωστό πλέον ελικοπτεροφόρο και αρκετά πλοία επιφάνειας, αλλά και ειδικές δυνάμεις για να προχωρήσουν μαζί με τους Έλληνες κομάντος σε πολλά σενάρια ειδικών επιχειρήσεων.
Δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι δυο ανακοινώσεις από το Γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, η πρώτη με τις συναντήσεις που είχε με τον Αμερικανό Αρχιστράτηγο, αλλά και με τους ομολόγους του του Ισραήλ, της Ιορδανιας, αλλά και της Αιγύπτου. Λίγη ώρα αργότερα, η δεύτερη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, αναφέρονταν στην υπογραφή της διμερούς αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο και κάπως έτσι, ξετυλίγεται το κουβάρι της Μέδουσας πει Ελληνικών νερών και εδάφους, αναφέρει το hellasjournal
Μέσα από την υπογραφή της νέας διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, ξεχωρίζουν οι νέες δράσεις στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης με στόχο την αναβάθμιση των ειδικών επιχειρήσεων.
Αυτό που προβληματίζει όμως ιδιαίτερα τους Τούρκους επιτελείς είναι οι συχνές πολεμικές ασκήσεις και η συνεργασία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με Ισραηλινούς και Αιγυπτίους σε σταθερή βάση.
Η συχνή εξάσκηση των μαχητικών αεροσκαφών, η συχνότατη παρουσία στο Αιγαίο της «αφρόκρεμας» του αιγυπτιακού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, καθώς και οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες Ελλήνων και Αιγυπτίων κομάντος (οι οποίοι πολεμούν στο Σινά εδώ και δύο χρόνια τον ISIS), έχει προβληματίσει το τουρκικό γενικό επιτελείο για το μέγεθος και την ισχύ αυτής της …συνεργασίας.
Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί για τους δικούς τους λόγους, μισούν θανάσιμα τον Ερντογάν και δεν επιθυμούν πραγματικά καμία συνεργασία μαζί του. Aυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε άμεσα μη επιτρέποντας στην Άγκυρα να προχωρήσει σε λανθασμένες κινήσεις.
Οι επόμενες ημέρες και θα είναι καθοριστικές στην Α. Μεσόγειο.
pentapostagma