18 Οκτ 2018

Κομμάτια και θρύψαλα η Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη....

Κομμάτια και θρύψαλα η Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τις υποψηφιότητες για τον δήμο. Χολερικά σχόλια και δημόσιοι διαγκωνισμοί συνιστούν μια κατάσταση πρωτοφανέρωτη έως σαστίσματος ακόμη και για...

γνώστες των εσωκομματικών ισορροπιών. Αν μέχρι χθες οι όποιες προσωπικές και πολιτικές διαφορές δεν έβγαιναν από τα όρια του παραπολιτικού κουτσομπολιού στα μπαράκια του κέντρου, σήμερα από κάθε «πηγαδάκι» ξεπηδά και ένας υποψήφιος που βάλλει εναντίον όλων των άλλων.

Προφανώς δεν πρόκειται μόνο για τυχαίες εκδηλώσεις προσωπικών φιλοδοξιών. «Η ηγεσία του κόμματος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Αδιαφόρησε, κάνει διαρκώς αποτυχημένες επιλογές, ανέχτηκε σε βαθμό επιβράβευσης τον φατριασμό», λέει παλιός κομματικός στην «Εφ.Συν.» όταν του ζητάμε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Προχθές έγινε γνωστό –και ακούστηκε αρχικά σαν ανακουφιστική κατάληξη για κάποιους νεοδημοκράτες– ότι το κόμμα αποφάσισε τελικά και θα στηρίξει ως υποψήφιο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης τον δήμαρχο (από το 1998) Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

Μπορεί στο κόμμα να μην πέταξαν όλοι τη σκούφια τους, αλλά για κάποιους τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του κ. Καϊτεζίδη καθιστούσαν την επιλογή τουλάχιστον επαρκή.

Αλλοι έλεγαν στην εφημερίδα μας: «Δηλαδή από πότε ο κ. Καϊτεζίδης ενδιαφέρεται για τον Δήμο Θεσσαλονίκης; Δεν μπορεί να ενδιαφέρεσαι κατόπιν προτροπής τρίτου».

Επιπλέον, κανείς προφανώς δεν υπολόγιζε σωστά, καθώς χθες το πρωί όλοι οι δημοσιογράφοι της πόλης έλαβαν ανακοίνωση του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Ορφανού ως «υποψήφιου δημάρχου» που θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο.

«Θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις, θα δοθούν όλες οι διευκρινίσεις στη συνέντευξη, κάντε λίγο υπομονή», είπε στην «Εφ.Συν.».

Πάντως, σε συνεντεύξεις που έδωσε χθες σε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης ο κ. Καϊτεζίδης έλεγε ότι θα απαντήσει στην πρόταση της Ν.Δ. τις επόμενες μέρες και έκανε σαφείς αναφορές στην ανάγκη για ενότητα, αφήνοντας ανοιχτό αν αυτό είναι και προϋπόθεση για να είναι υποψήφιος.

Ειδικά για το ζήτημα της ενότητας, πάντως, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά καθώς χθες επίσης εμφανίστηκε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος δεν αναφέρθηκε καν στο όνομα του κ. Καϊτεζίδη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο μέχρι προχθές «εκλεκτός» της Ν.Δ. Πάρις Μπίλλιας αποσύρθηκε από την κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος, προφανώς πικραμένος.

Αν ο κ. Μπίλλιας σιώπησε, οι δηκτικές αναρτήσεις στο τουίτερ του παλαιού κομματικού στελέχους της τοπικής Ν.Δ. Λεωνίδα Φάκα έδωσαν άλλη διάσταση στα τεκταινόμενα.

Η ανάρτηση του κ. Φάκα
Στην πρώτη του ανάρτηση ο κ. Φάκας γράφει: «Ο Ιγνάτιος είναι επιλογή του ταμείου (;), δείτε λίγο τις σχέσεις του με συμβούλους της κυβέρνησης Σαμαρά τα άλλα στη συνέχεια, ο Ιγνάτιος είναι ντροπή», ενώ στη δεύτερη υπογραμμίζει πως «μεταγραφές ποδοσφαιρικού τύπου δεν συνιστούν πολιτική πρόταση για την ανατροπή που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη. Εξυπηρετούν μικροφιλοδοξίες και τα ίδια συμφέροντα που ταυτίστηκαν με το φιάσκο Ιωαννίδη οι Θεσσαλονικείς αξίζουν καλύτερα και θα επιλέξουν τον καλύτερο».

Θυμίζουμε ότι ο κ. Φάκας είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια και το ρεπορτάζ ήθελε τις σχέσεις του με την ηγεσία της Ν.Δ. να αποκαθίστανται στη βάση της επιλογής του κ. Μπίλλια ως υποψηφίου.

Προσθέστε ότι στις 24 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Μάκης Κυριζίδης άνοιξε ήδη γραφεία στο κέντρο της πόλης, υποψηφιότητα είχε ανακοινώσει ο Χάρης Αηδονόπουλος, ανακοινώσεις έκανε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, από κοντά και άλλοι τρεις δεξιοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι, και κανείς δεν αποκλείει κανέναν και καμία εξέλιξη...