Σε χρονιά γεωτρήσεων μπαίνουμε από το 2019 αφού με το νέο έτος ξεκινούν ταυτόχρονα οι γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και στο Κατάκολο.
Στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο η Κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων και της Edison προγραμματίζει για το 2019 την πρώτη από τις 2 ως 5 ερευνητικές γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν.
Στο Κατάκολο, περιοχή που έχει παραχωρηθεί στην Energean, υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 10,5 εκατ. βαρελιών. Η παραγωγική γεώτρηση θα γίνει επίσης την επόμενη χρονιά με στόχο η παραγωγή να αρχίσει το 2020.
Παράλληλα, εξελίσσεται εκστρατεία για την προώθηση των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη που δεν είχαν προσελκύσει ενδιαφέρον κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προηγήθηκαν. Τα δεδομένα αξιολογήθηκαν συστηματικά από τους επιστήμονες της ΕΔΕΥ και τα «οικόπεδα» επαναχαράχθηκαν, ώστε οι περιοχές να χωριστούν σε μεγαλύτερα τμήματα. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις σε συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις εργασίας για την προώθηση των συγκεκριμένων περιοχών στη διεθνή αγορά.
Επίσης η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), εξετάζει το ενδιαφέρον που υπάρχει από εταιρείες για την αξιοποίηση ορισμένων χερσαίων κοιτασμάτων της Β. Ελλάδας (Γρεβενά, Κιλκίς και Επανωμή).
Σήμερα μονογράφεται η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», Δυτική Ελλάδα
Σήμερα Τετάρτη, θα μονογραφεί η σύμβαση παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», Δυτική Ελλάδα, από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν επιλεχθεί.
Προς νέες ανακαλύψεις στην Κρήτη
Στην περιοχή της Κρήτης υπάρχουν περιοχές που εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά με τα πεδία της Κύπρου (Ονησιφόρος, Καλυψώ) αλλά και με τα πεδία Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ.
Εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη, με βάση τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην ανατολική Μεσόγειο εκτιμάται ότι μπορεί να ανακαλυφθούν πεδία από 3 έως 33 Tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια).
Όμως για να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα πεδία αυτά, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη ενδεχόμενων κοιτασμάτων της τάξης των 500 εκ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου, αλλιώς οι εταιρείες δεν συμφέρει να επενδύσουν και να διαθέσουν πόρους σε μικρότερους στόχους για τόσο μεγάλα βάθη.
Οι περίπου 16 στόχοι που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Κρήτης, ξεκινούν από βάθη νερού 500 έως 2500 μέτρων και βάθος υπεδάφους από τα 1000 έως τα 1500 μέτρα.
Ωστόσο αυτή τη στιγμή η τεχνολογία που υπάρχει επιτρέπει γεωτρήσεις μέχρι 3000 μέτρα, που σημαίνει ότι για ορισμένες περιοχές νοτίως της Κρήτης ακόμη οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, κάτι που μπορεί να συμβεί εντός της επόμενης 5ετίας.