Τι συμβαίνει και το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του κόσμου με τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του να ξεπερνούν τα 6,3 τρις. δολ., τρεις φορές πάνω από το ΑΕΠ της Ιταλίας και σχεδόν το μισό χρέος των ΗΠΑ, τοποθετείται στις Ελληνικές τράπεζες σε… συνθήκες καταστροφής;
Μόλις αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι η Blackrock αύξησε τη συμμετοχή της στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αποκτώντας το 5,03%. Δύο μήνες πριν, κι ενώ είχε αρχίσει το… άγριο χρηματιστηριακό ξύλο στον τραπεζικό κλάδο, τον Σεπτέμβριο, το αμερικανικό επενδυτικό «σπίτι» είχε αποκτήσει αντιστοίχως σχεδόν το 6% της Alpha Bank.
(του Σταύρου Κ. Χαρίτου )
Αυτό όταν τον Οκτώβριο οι τραπεζικές μετοχές απώλεσαν σε αξία πάνω από 15% μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, τον Νοέμβριο, ενώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015, η αξία τους συρρικνώθηκε κατά… 99%.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η τοποθέτηση του οίκου στο Ελληνικό χρηματιστήριο και τον χειμαζόμενο τραπεζικό κλάδο, προφανώς κάτι σηματοδοτεί για το μέλλον, αν και ο οίκος έχει συνεργαστεί στο επίπεδο του συμβούλου και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ως εξής:
«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την από 21.11.2018 σχετική γνωστοποίηση που έλαβε η Τράπεζα από την εταιρεία BlackRock, Inc., η BlackRock, Inc. κατέχει έμμεσα από την 20.11.2018 δικαιώματα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα τα οποία παρέχουν δικαίωμα απόκτησης μετοχών που ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου, σε ποσοστό άνω του ορίου του 5% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης, περιλαμβανομένων των κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ»).
Τα δικαιώματα ψήφου αναλύονται ως εξής:
Επιπλέον, σύμφωνα με την από 21.11.2018 σχετική γνωστοποίηση που έλαβε η Τράπεζα από την εταιρεία BlackRock, Inc., η BlackRock, Inc. κατέχει έμμεσα από την 20.11.2018 δικαιώματα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα τα οποία παρέχουν δικαίωμα απόκτησης μετοχών που ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου, σε ποσοστό άνω του ορίου του 5% επί του 2 συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης, εξαιρουμένων των κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών του ΤΧΣ που υπόκεινται στους περιορισμούς του άρθρου 7α του Ν. 3864/2010».
Πηγή: documentonews.gr
ΥΓ του The Faq: Είναι άραγε τυχαία η συγκυρία, να κατακρημνιζονται σωρηδον και ανεξηγητα οι τραπεζικες μετοχές στο ελληνικο ΧΑ, (ενω η χωρα βγηκε απ τα Μνημονια, η οικονομια συμφωνα και με όλους τους διεθνεις θεσμικους παραγοντες μπαινει σε τροχια αναπτυξης, ο ELA των τραπεζών απο την ΕΚΤ είναι πλέον σε ιστορικά χαμηλα κλπ κλπ), ακριβώς την ώρα που παρουσιάστηκε ξαφνικα ένα “θεοσταλτο” σχέδιο για “εξαγορά” απόκα΄ποιο θολό σχηματισμό, με ακόμα πιο θολές διαδικάσιες, των κόκκινων δανείων των τραπεζών, που έχει ανακεφαλαιοποιησει με δικο του δανεισμό ο ελληνικός λαός; Και ειναι τυχαίο ότι κάποιοι “γνωστοί” θεσμικοι και εξωθεσμικοί παράγοντες, πιέζουν συντονισμένα μαζί με τα ¨ανησυχούντα” ΜΜΕ και επίσης “γνωστους θεσμικούς” δημοσιογραφούντες, για το “επειγον της τακτοποιησης ώστε να σταματησει η πτωση των τραπεζικων μετοχών” την κυβέρνηση, να πει το ναι … στο σχεδιο αυτό;
thefaq.gr