Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πρόσφατη μελέτη της, εξέτασε τα επίπεδα ανακύκλωσης των ευρωπαϊκών χωρών και «προειδοποίησε» 14 χώρες να βελτιώσουν τις πολιτικές τους ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να φτάσει μέχρι το 2020 το στόχο ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων...
Οι τέσσερις χειρότερες χώρες είναι η Μάλτα, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Το 2017, και οι τέσσερις ανακύκλωσαν λιγότερο από το 20% των συνολικών αποβλήτων τους. Με τον ευρωπαϊκό στόχο ανακύκλωσης για το 2020 να βρίσκεται στο 50% του συνόλου των αποβλήτων, αυτές οι τέσσερις χώρες και οι 10 ομόλογες χώρες χρειάζεται να προλάβουν τα ποσοστά. Καμία χώρα μέχρι σήμερα δεν φτάνει στο στόχο, αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη σε ορισμένες χώρες.
Η χειρότερη χώρα στο ζήτημα της ανακύκλωσης είναι η Μάλτα
Λίγο πάνω από τη Μάλτα βρίσκεται η Ρουμανία (13% των αποβλήτων σε ανακύκλωση και το 69% σε χωματερή). Η τρίτη χειρότερη θέση ανήκει στην Ελλάδα (17% των αποβλήτων σε ανακύκλωση και το 83% σε χωματερή) και αμέσως μετά ακολουθεί η Κύπρος (17% των αποβλήτων σε ανακύκλωση και το 75% σε χωματερή).
Η Εσθονία, αν και δεν διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης (μόνο 28%), έχει ένα εκπληκτικά χαμηλό ποσοστό αποβλήτων σε χωματερές (10%) – αλλά βρίσκεται ακόμα μακριά από το να φτάσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καίει πολλά περισσότερα απ’ όσα ανακυκλώνει. Το 2013 και το 2014 αποτέφρωσε την πλειοψηφία των αποβλήτων της.
Η Πολωνία βρίσκεται κοντά στο στόχο
Η κάθε χώρα διαχειρίζεται διαφορετικά τα αστικά της απόβλητα. Ωστόσο, ασχέτως των άλλων πρακτικών που ακολουθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης έως το 50% και προειδοποιεί όλες τις χώρες. Η Ευρώπη ήδη παρέχει βοήθεια στη χώρα μας ως προς αυτό, αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή προσπάθεια.