22 Νοε 2018

Αισχρή προπαγάνδα: Η Αλβανία ξεκινά «πόλεμο» με την Ελλάδα

Το λιγότερο απαράδεκτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δημοσίευμα ηλεκτρονικής εφημερίδας, το οποίο προτάσσει μέσω μιας περίεργης έκθεσης το «αξιόμαχο» των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων και προειδοποιεί, ούτε λίγο ούτε πολύ,..
ότι η Αλβανία είναι πανέτοιμη να πάει σε πόλεμο με την Ελλάδα, αν η γειτονική χώρα προκληθεί.
Το κατάπτυστο δημοσίευμα που δημοσιεύει η αλβανική ιστοσελίδα pamfleti.net και τιτλοφορείται «Αλβανικός Στρατός απάντηση στην Ελλάδα: Έτοιμος για πόλεμο», εκτός του ότι χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για τις δήθεν «ελληνικές προκλήσεις» μια δήλωση του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι «ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σημερινά ελληνοαλβανικά σύνορα», παρουσιάζει, ταυτόχρονα και μια έκθεση του αλβανικού στρατού.
Στην έκθεση αυτή που παρουσιάζεται αποσπασματικά και δίχως καμία επίσημη υπογραφή, αναφέρονται τα εξής: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανή επίθεση από τον ελληνικό στρατό. Ενώ η Αθήνα έχει… προσθέσει δυνάμεις στα σύνορα με την Αλβανία και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι ένα τμήμα του ελληνικού στρατού δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία, ο αλβανικός στρατός είναι ευέλικτος να ανταποκριθεί σκληρά σε κάθε είδους πρόκληση ή συμβατική επίθεση».
Βεβαίως το δημοσίευμα δεν σταματά εκεί και βάζει στο ίδιο εχθρικό «κάδρο» μαζί με την Ελλάδα και τη Σερβία.
Γράφει ο συντάκτης του κειμένου: «Για να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή μπορεί να προέρχεται από την Ελλάδα ή ακόμα και από τη Σερβία, το Υπουργείο Άμυνας λέει ότι ο αλβανικός στρατός είναι ευπροσάρμοστος και με πολύ υψηλό ηθικό. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτυχθούν ως επαγγελματικός φράκτης με στοιχεία μάχης και υποστήριξης της μάχης, με βάση τα προβλεπόμενα σενάρια. Η δύναμη θα είναι ευέλικτη, ώστε να εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα μαχητικών και μη μαχητικών εργασιών, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, σε γνωστές και άγνωστες περιοχές, καθώς και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και συνθήκες εδάφους. Ένας καθοριστικός ρόλος σε αυτή την αύξηση της ποιότητας θα είναι το κίνητρο, η ηγεσία και η διαχείριση της ποιότητας του προσωπικού. Η πρωτογενής δύναμη της επόμενης γενιάς θεωρείται ως κίνητρο, μορφωμένο, εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο προσωπικό, σύμφωνα με τη σημασία και τον πολύπλοκο χαρακτήρα της αποστολής. Η επίτευξη αυτής της φιλοδοξίας εξασφαλίζεται με τη θέσπιση υψηλών προτύπων επεξεργασίας, τα οποία θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλους παράγοντες στην εθνική αγορά εργασίας».
Όπως γίνεται κατανοητό, ορισμένοι ακραίοι προπαγανδιστικοί κύκλοι στη γειτονική Αλβανία έχουν επιδοθεί σε ένα βρώμικο παιχνίδι φτηνής προπαγάνδας, σε μια προσπάθεια να ρίξουν περισσότερο «λάδι στη φωτιά» των διμερών σχέσεων και να εγείρουν το εθνικιστικό μένος.
Όσο για την έκθεση περί αξιόμαχου των αλβανικών δυνάμεων, η οποία πλασάρεται ως «ντοκουμέντο» και μόνο το γεγονός ότι δεν φέρει καμία επίσημη υπογραφή, προδίδει τη διάθεση μερίδας των γειτόνων να δημιουργήσουν εντυπώσεις μέσω fake news.
Και προφανώς ο συντάκτης του εν λόγω «πονήματος» δεν μπήκε καν στο κόπο να ψάξει λίγο τη σύγχρονη στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας για να διαπιστώσει κάτι που συνιστά γεγονός αποδεδειγμένο.
Επειδή, λοιπόν, φαίνεται πως «η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως εστί», ας επισημανθεί τούτο: Οι Ελληνικές Ένοπλες ουδέποτε στην Ιστορία τους δεν διεξήγαγαν επιθετικό πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε κράτους. Κι αυτό λέγεται προς αποκατάσταση της αλήθειας, που μάλλον οι προπαγανδιστικοί κύκλοι της γείτονος φαίνεται πως αγνοούν επιδεικτικά.