8 Νοε 2018

Σε ελληνικά ύδατα η ExxonMobil… αλλάζουν τα πάντα στη Μεσόγειο

Σε τέσσερις ημέρες θα φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού, το υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο Stena IceMax, το οποίο στη συνέχεια, με τη συνοδεία άλλων πλοίων, ανάμεσα τους και πολεμικά,
θα αναχωρήσει για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο, που υπενοικίασε η Exxon Mobil έχει αναλάβει τη διενέργεια των γεωτρήσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με επιτυχία στο τέλος Ιανουαρίου.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL
Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές εκφράζουν αισιοδοξία, όμως έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να μην έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε σοβαρές συζητήσεις στην Ουάσιγκτον με τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Ντοναλντ Τραμπ: τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον και άλλους αξιωματούχους, που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας και ενέργειας.
Όσο και αν ακούγεται παράξενο, δεν διέρρευσαν οι λεπτομέρειες των συζητήσεων του Κύπριου υπουργού, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με παράγοντες εκτός της αμερικανικής κυβέρνησης, που ενδιαφέρονται για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
Όλοι έχουν συμφωνήσει να μην δίνουν σημασία στις απειλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και δεν πρόκειται να πράξουν οτιδήποτε που θα του δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις. Το πλέον σημαντικό που ειπώθηκε είναι ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στην κυπριακή ΑΟΖ, και ότι είναι ο ίδιος ο Ερντογάν που παρανομεί, και όχι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Exxon Mobil και η εταιρεία πετρελαίων του Κατάρ, με την οποία συνεργάζεται, δεν θα αποχωρήσουν από το οικόπεδο 10, ανεξάρτητα από τις όποιες συνθήκες δημιουργηθούν από την Τουρκία. Βέβαια, με όσους συνομιλήσαμε… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ