2 Δεκ 2018

Κερδίσετε 10.000 δολάρια αρκεί να μετακομίσετε σε αυτήν την πόλη

Το καλοκαίρι, το Vermont δημιούργησε "ντόρο" γύρω από το όνομά του, ανακοινώνοντας σχέδιο παροχής 10.000 δολαρίων σε εργαζόμενους οι οποίοι θα επιθυμούσαν να μετακομίσουν εκεί...

Μια αμερικανική πόλη σπεύδει τώρα να μιμηθεί το συγκεκριμένο μοντέλο. Με ένα νέο πρόγραμμα - το Tulsa Remote - σκοπεύει να προσελκύσει όσους εργαζόμενους επιθυμούν να μετακομίσουν στην Tulsa της Oklahoma, για έναν χρόνο. Πέραν της εφάπαξ επιχορήγησης, το πρόγραμμα προσφέρει και άλλα κίνητρα, μεταξύ αυτών μια συμμετοχή (η οποία κανονικά κοστίζει 1.800 δολάρια) στον συνεργατικό χώρο 36 Degrees North, τρεις μήνες έκπτωσης ενοικίου σε επιπλωμένο διαμέρισμα στην Καλλιτεχνική Συνοικία της Tulsa, καθώς και σειρά κοινωνικών δραστηριοτήτων που βοηθούν τους "μετανάστες" εργαζόμενους να εγκλιματιστούν.
Το πρόγραμμα Tulsa Remote αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας, με επικεφαλής το George Kaiser Family Foundation, να υπάρξει προσέλκυση νέων και ταλαντούχων ανθρώπων στην πόλη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος $3,5 δισ., με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας στην πόλη και την αναζωογόνησή της. Το ίδρυμα συνεργάζεται επίσης με το Teach for America για την προσέλκυση δασκάλων στην πόλη, ενώ επιχορηγεί και νέους καλλιτέχνες.
Το Tulsa Remote είναι η τελευταία από μια σειρά ανάλογων έξυπνων - και προσοδοφόρων - μεθόδων με τις οποίες διάφορες περιοχές προσπαθούν να προσελκύσουν "νέο αίμα" στις κοινότητές τους. Από την Candela, μία μικρή ιταλική πόλη η οποία προσφέρει 2.000 ευρώ (2.350 δολάρια) σε όποιον μεταναστεύσει εκεί, μέχρι το New Haven του Connecticut, το οποίο δίνει κίνητρα έως 80.000 για την αγορά οικίας. Για πολλούς από αυτούς τους τόπους, τα προγράμματα αυτά αποτελούν τον τρόπο να παλέψουν ενάντια στη μείωση του πληθυσμού τους.
Η Candela, η οποία βρίσκεται στην ιταλική περιφέρεια της Απουλίας, είχε 8.000 κατοίκους τη δεκαετία του 1990, έχοντας πλέον μόλις 2.700. Στην περίπτωση της Tulsa, η πόλη πάει ένα βήμα παραπέρα, αναζητώντας όχι απλώς νέους, αλλά και ταλαντούχους κατοίκους. "Ελπίζουμε να αποτελέσει θρυαλλίδα ώστε περισσότεροι άνθρωποι με έφεση στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα να κάνουν την Tulsa σπίτι τους, να ακολουθήσουν καριέρα εδώ και τελικά να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις", αναφέρει ο Ken Levit, εκτελεστικός διευθυντής του George Kaiser Family Foundation. "Θα μπορούσε να ενισχύσει την πολυσυλλεκτικότητα του εργατικού δυναμικού της πόλης".
Ο Levit προβλέπει μάλιστα ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει και πολλούς από τους καταγόμενους από την πόλη να επιστρέψουν στις ρίζες τους. "Πιστεύω ότι θα δούμε πολλούς ντόπιους να επιστρέφουν στην πόλη μας, παίρνοντας την Route 66 για το σπίτι τους", προσθέτει. Levit. Ένα από τα πρόσωπα που αποφάσισαν να κάνουν το βήμα προς την Tulsa είναι η Darla Bunting. Μετακόμισε εκεί τον Οκτώβριο από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον και εργάζεται εξ αποστάσεως ως εκτελεστική διευθύντρια των Enriched Schools, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, η οποία παρέχει υψηλού επιπέδου αναπληρωτές εκπαιδευτικού. Αρχικά, είχε "πολιτικές" ενστάσεις για τη φυσιογνωμία της Πολιτείας. "Είμαι Δημοκρατική και είχα ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με το να μετακομίσω σε μια παραδοσιακά Ρεπουμπλικανική πολιτεία", λέει. "Αυτό που ανακάλυψα εδώ είναι ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν".
Η Bunting - μέλος του συνεργατικού χώρου 36 Degrees North - συμπληρώνει ότι η Tulsa είναι μια πόλη η οποία ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. "Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα σαν την Tulsa, όπου υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσει κανείς κάτι. Εάν ονειρευόσουν πάντα να ανοίξεις μαγαζί με παγωτά ή επιθυμείς να ξεκινήσεις μια μη κερδοσκοπική προσπάθεια, η Tulsa θα σε βοηθήσει να το κάνεις πράξη", σημειώνει. "Υπάρχει μια μεταδοτική ενέργεια και ένα πνεύμα που σε ωθεί να ανακαλύψεις και να αναπτύξεις τις κλίσεις, τα ταλέντα και τα πάθη σου".
Ο Bob Fleischman, συνιδιοκτήτης της Chrysalis Salon and Spa και πρόεδρος της επιχειρηματικής επιτροπής της Tulsa Arts District, μετακόμισε στην πόλη το 2002 από την Sarasota της Florida για να εργαστεί και τελικώς δεν έφυγε ποτέ. Έχει παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια τόσο την πόλη όσο και ιδιαίτερα την Καλλιτεχνική Συνοικία να "ανθίζουν". "Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ αντιλαμβάνονται ότι η ιστορία που έχει να τους πει η πόλη είναι πολύ πιο συναρπαστική απ' όσο θα μπορούσαν να φανταστούν", καταλήγει.
 newmoney.gr