Βουλιάζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα από το ολοένα και αυξανόμενο κύμα προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Κεντρική Ευρώπηακολουθώντας τον πάλαι ποτέ
«Βαλκανικό διάδρομο» μέσω της Εγνατίας Οδού.
Το κόμιστρο μεταφοράς από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη ξεκινά από 600 ευρώ το άτομο και η ταρίφα αυξάνεται ανάλογα με το διακινητή και το κύκλωμα, ξεπερνώντας ακόμη και τα 2.000 ευρώ.
«Βαλκανικό διάδρομο» μέσω της Εγνατίας Οδού.
Πενταπλασιάστηκαν οι συλλήψεις προσφύγων στον Έβρο το Α΄ εξάμηνο του 2018-αγγίζοντας τις 8.407- σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι οποίες έφτασαν τις 1.611.
Το θερμόμετρο έχει “ανέβει” και στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο καθώς οι φετινές συλλήψεις μεταναστών διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών περισσότεροι από 4 πρόσφυγες πέφτουν στη «φάκα» των αρχών καθημερινά έξω από τα χωριά του Κιλκίς, μία ανάσα από τα σύνορα με την πΓΔΜ.
Εφτακόσιοι τριάντα επτά συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Παιονίας το 2018 έναντι 437 το αντίστοιχο Α΄ εξάμηνο του 2017. Την μερίδα του λέοντος κρατούν οι Σύριοι με 10.194 συλλήψεις και οι Ιρακινοί (6.262 συλλήψεις), ακολουθούν οι Πακιστανοί (4.967) και οι Αφγανοί (3.975 συλλήψεις). Πάνω από 900 Ιρανοί πρόσφυγες συνελήφθησαν το Α΄ εξάμηνο του 2018 , περίπου 850 από την Μπαγκλαντές, 480 από την Αλγερία και 451 από τη Σομαλία.
Οι αριθμοί προκαλούν “πυρετό”, αν αναλογιστεί κανείς πως αντιστοιχούν μόνο σε όσους συλλαμβάνονται να μεταφέρονται παράνομα στον άξονα Έβρου - Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχουν καταγραφεί. Αν σ΄ αυτούς προστεθούν όσοι συλλαμβάνονται στον Έβρο κατά την είσοδό τους στην χώρα και όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη έχοντας ξεφύγει από τα αστυνομικά μπλόκα, τα μεγέθη γίνονται δυσθεώρητα, πολλαπλάσια από τα περσινά και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμα.
Οι δομές φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας είναι εδώ και καιρό υπερπλήρεις, εκατοντάδες άνθρωποι διαμένουν σε σκηνές και ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών.
Καθημερινές είναι και οι καταδιώξεις τόσο πάνω στην Εγνατία Οδό αλλά και σε παράδρομους της καθώς και στον άξονα Θεσσαλονίκης – Ευζώνων οι οποίες μοιάζουν βγαλμένες από ταινία ενώ πυκνώνουν και τα πολύνεκρα δυστυχήματα με πρόσφυγες.
Άνθρωποι-εμπορεύματα, κρυμμένοι σαν σακιά μέσα σε φορτηγά και κοντέινερς ακόμη και σε βυτιοφόρα, φορτωμένοι σε πορτ μπαγαζ αυτοκινήτων και άλλοτε χρησιμοποιώντας μικρά λεωφορεία ή πολυτελή αυτοκίνητα για να μην δίνουν στόχο διασχίζουν την Εγνατία Οδό αποφασισμένοι να παίξουν κορώνα-γράμμα τη ζωή τους προκειμένου να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.
Στις κούρσες της ελπίδας κρατούν το τιμόνι και πατούν το πεντάλ μετανάστες οι οποίοι στρατολογούνται από τα κέντρα κράτησης που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα με αντάλλαγμα ένα καλό μεροκάματο. Αρκετές φορές επιστρατεύονται και ανήλικα προσφυγόπουλα που δεν διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης. Βοηθητικό ρόλο παίζουν πολλές φορές και Έλληνες οι οποίοι δείχνουν στους μετανάστες τα μονοπάτια της… ελπίδας.
Τα κυκλώματα
Γεωργιανοί, Πακιστανοί, Σύριοι αλλά και Αρμένιοι κινούν τα νήματα στα κυκλώματα έχοντας συνδέσμους στην Κωσταντινούπολη. Εκεί γίνεται η πρώτη επαφή με τους πρόσφυγες οι οποίοι θέλουν περάσουν στην Ελλάδα. Η ταρίφα μεταφοράς από την Κωνσταντινούπολη ως τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει από 600 ευρώ και πολλές φορές ξεπερνά τα 2.000 ευρώ κατ’ άτομο.
Συνεργάτες των κυκλωμάτων από την άλλη πλευρά των συνόρων οδηγούν τους μετανάστες σε προσυμφωνημένες παρόχθιες περιοχές του Έβρου και τους περνούν νύχτα στην ελληνική όχθη όπου τους περιμένει ο εδώ διακινητής. Οδηγώντας μέσα από παράδρομους της Εγνατίας, διασχίζοντας βουνά της Ροδόπης της Δράμας και των Σερρών προσπαθούν να αποφύγουν τα μπλόκα της αστυνομίας.
Το κόμιστρο μεταφοράς από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη ξεκινά από 600 ευρώ το άτομο και η ταρίφα αυξάνεται ανάλογα με το διακινητή και το κύκλωμα, ξεπερνώντας ακόμη και τα 2.000 ευρώ.
εθνος