11 Δεκ 2018

Μυστήριο με μάρτυρα που “έσπασε” στην Ελλάδα και θεωρείται βασικός ύποπτος και για τους Αμερικανούς – 6 απο τους 10 της Novartis θα κληθούν ως ύποπτοι από την Τουλουπάκη

Σε νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis προχώρησε στο χθεσινό της φύλλο η “Νέα Σελίδα” και ο Ισίδωρος Μπέης, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία για έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες που έχει καταθέσει στις ...
ελληνικές αρχές αλλά όπως φαίνεται όχι στους Αμερικανούς και αποτελεί περίπτωση που προκαλεί προβληματισμό.
Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ισίδωρου Μπέη, έχει καταθέσει ως προστατευόμενος στην ελληνική Εισαγγελία, παρότι καταγγέλλεται από τους Έλληνες μάρτυρες που έχουν καταθέσει στους Αμερικανούς ότι έχει διαθέσει μαύρο χρήμα σε πρόσωπα και, μάλιστα, σε ανώτατο επίπεδο. Ο συγκεκριμένος, ο οποίος καταγγέλλει άλλους για εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis, είχε μεγάλη συμμετοχή την επίμαχη περίοδο σε μεταφορές μετρητών, κατά τους προστατευόμενους μάρτυρες των Αμερικανών.
«Κάθε φορά που ερχόταν μαζεύαμε τα μετρητά για να του τα δώσουμε», φέρεται να καταθέτει πρώην στέλεχος της Novartis Ελλάς, το οποίο, μάλιστα, έχει παραδώσει βίντεο με τα συγκεκριμένα περιστατικά. Ο προστατευόμενος μάρτυρας κινδυνεύει τώρα να πάρει την ιδιότητα του κατηγορουμένου ή, έστω, του υπόπτου, αφού δεν ομολόγησε την εμπλοκή του στη μεταφορά χρημάτων, όπως απαιτούν τόσο η ελληνική όσο και η αμερικανική νομοθεσία. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ίδιος έσπευσε να καταθέσει ως προστατευόμενος αναφέροντας τα ελάχιστα απ’ όσα γνώριζε προκειμένου να αποφύγει τις ποινικές ευθύνες που είναι δεδομένο ότι έχει στη συγκεκριμένη μεγάλη υπόθεση.
Κατά πληροφορίες, φαίνεται ότι είναι θέμα εβδομάδων η αποστολή κλήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 31 της Ποινικής Δικονομίας, σε έξι πολιτικούς οι οποίοι έχει προκύψει ότι είναι ύποπτοι της διάπραξης του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Βουλής, η ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να διερευνήσει την κατηγορία αυτή, αφού έγινε δεκτό ότι το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας δεν διαπράττεται λόγω της ιδιότητας των πολιτικών ως υπουργών, αλλά επ’ ευκαιρία των υπουργικών τους καθηκόντων και επομένως δεν έχει παραγραφεί. Το ίδιο συμβαίνει με το έγκλημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το οποίο απαιτεί εντοπισμό κυκλοφορίας μαύρου χρήματος ή ξεπλύματος μετρητών μέσω αγοράς ακίνητων. Καταλύτη για πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να αποτελέσει η κλίση των πολιτικών πρόσωπων ως υπόπτων, στοιχείο το οποίο δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από ξένα ΜΜΕ.

Και στην OLAF

Ένα ακόμη όμως ταξίδι-αστραπή έκανε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς συνοδευομένη από συναδέλφους της. Αυτή τη φορά η Ελένη Τουλουπάκη επισκέφθηκε τα γραφεία της OLAF, της ευρωπαϊκής Αρχής για τη αντιμετώπιση της διαφθοράς, στις Βρυξέλλες. Η επίσκεψη διήρκεσε δύο μέρες και αντηλλάγησαν στοιχεία και απόψεις για έρευνες που διεξάγονται στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Πολλά σκάνδαλα έχουν αρχίσει να ξετυλίγονται από καταγγελίες -ακόμα και ανώνυμες- που έγιναν στην OLAF, ενώ πρόσφατο δημοσίευμα του Politico εμφάνιζε την OLAF να ασχολείται και με τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πρόσφυγες αλλά και με τη σίτιση σε συγκεκριμένα καταλύματα, έπειτα από καταγγελίες που δέχτηκε για κακοδιαχείριση και παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών.