Στην παράταση φαίνεται πως θα κριθούν οι αλλαγές του Νόμου Κατσέλη. Στο τέλος του 2018 εκπνέει η ισχύς του νόμου και ως εκ τούτου κυβέρνηση και Θεσμοί αναζητούν κοινό τόπο ..
προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο εξής.
Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται δεδομένο το «ψαλίδι» στα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια με το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να πέφτει χαμηλότερα από τις 180.000 ευρώ. Το γεγονός όμως ότι οι δανειστές πιέζουν τα όρια να υποχωρήσουν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα και οι τράπεζες έχουν ήδη προτείνει το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει κάτω από τις 100.000 ευρώ, αποκαλύπτουν τις προθέσεις όλων των πλευρών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα προκειμένου να αποφύγει τη νομοθέτηση τόσο χαμηλών ορίων. Παρόλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η προηγούμενη ρύθμιση βοήθησε αρκετό κόσμο προκειμένου να προστατεύσει από τους πλειστηριασμούς την πρώτη του κατοικία. Ταυτόχρονα όμως επέτρεψε σε αρκετούς από τους «κακοπληρωτές» να εκμεταλλευτούν τον νόμο προκειμένου να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Με βάση αυτά τα στοιχεία οι Θεσμοί επιθυμούν να αλλάξουν τους όρους του νόμου «ψαλιδίζοντας» ακόμα περισσότερο το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Λύση ακόμα δεν έχει βρεθεί με αποτέλεσμα κυβέρνηση και δανειστές να προσανατολίζονται στο να δοθεί παράταση μερικών μηνών.
Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές επιθυμούν να γίνει μια πρώτη μείωση των ορίων, προκειμένου να περιοριστεί ο ρυθμός προσφυγής στο νόμο των λεγόμενων «κακοπληρωτών».
Το νέο πλαίσιο
Η κυβέρνηση θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να ολοκληρώσει την πρόταση της, με την η οποία θα πρέπει να λύσει ένα πολύ δύσκολο γρίφο. Ο γρίφος αυτός περιλαμβάνει τη διατήρηση των ορίων προστασία σε επίπεδα τέτοια ώστε να προστατεύονται όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα δεν θα επιτρέπει στους «κακοπληρωτές» να εκμεταλλεύονται την προστασία του νόμου.
Το νέο πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα κρίνει και τη στάση των δανειστών εν όψει των οριστικών τους αποφάσεων. Άλλωστε Κομισιόν και ΕΚΤ βρίσκονται σε διαρκή διαβούλευση προκειμένου να καταλήξουν στην οριστική τους απόφαση για την τύχη του νόμου.
Όπως και να έχει η αλλαγή των ορίων θεωρείται δεδομένη, αφού ήδη έχει προαναγγελθεί από τους δανειστές ως μέρος του σχεδίου αυστηροποίησης των μέτρων απέναντι στη χρήση του ρυθμιστικού πλαισίου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες.