13 Δεκ 2018

Ο Λαυρεντιάδης, η Αλεξία και οι Μητσοτάκηδες - Η αμαρτωλή ιστορία μιας παρέας με... πολύ μεγάλο ταλέντο

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει την αληθινή καταιγίδα που έρχεται (και θα είναι μεγάλη) το παρεάκι που στηρίζει την προσπάθεια του αρχιδιαπλεκόμενου προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να γίνει κάποια ημέρα..
πρωθυπουργός σκανδαλολογεί ασύστολα και έχει φέρει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το όνομα του επιχειρηματία Λευρέντη Λαυρεντιάδη και τις δήθεν "ειδικές" σχέσεις που έχει με την κυβέρνηση. Η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Η ΝΔ δεν διαθέτει αφήγημα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανατροπή και η χώρα βγαίνει από την κρίση.
Παρακολουθώντας, ωστόσο, με προσοχή ποιοι σηκώνουν κουρνιαχτό, είναι να γελάει και να απορεί κανείς. Και αφήνουμε προς το παρόν τα ράμματα που υπάρχουν για τη γούνα τους και μάλιστα με ονόματα, αποδείξεις και... αποτυπώματα. "Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο", λέει ο σοφός λαός μας. 
Αν μείνουμε στο θέμα μας. Αν είναι να απαντήσει κάποιος για τις σχέσεις με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αυτός ο "κάποιος" είναι η οικογένεια Μητσοτάκη. Η οικογένεια Μητσοτάκη των σχέσεων με τον Χριστοφοράκο της Siemens, των κατηγορούμενων για υποθέσεις ναρκωτικών, των κατηγορούμενων για υποθέσεις παιδεραστίας, των..., των..., των...
Δεν θα γράψουμε ακόμη εμείς. Δεν θα γράψουμε ακόμη για ποιον λόγο οι κολλητοί εκδότες του Μητσοτάκη αποθέωναν τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη την εποχή που ήταν στα πάνω του. Δεν θα γράψουμε ούτε θα δημοσιεύσουμε ακόμη τις φωτογραφίες των στενών συνεργατών του Μητσοτάκη και στελεχών του ΚΙΝΑΛ με καταζητούμενους που σχετίζονταν με το Λαυρεντιάδη. Ούτε θα γράψουμε ακόμη ποιοι άλλοι εκδότες, που συσχετίζονται με το σύστημα που επιδιώκει να πλήξει ηθικά την κυβέρνηση είχαν πάρε - δώσε με τον επιχειρηματία. Ούτε ακόμη για τα... παραπεταμένα τιμολόγια εκείνων που σήμερα κουνουν το δάχτυλο, αλλά μάλλον ήταν... απρόσεχτοι. 
Προς το παρόν θα σας θυμίσουμε τι έγραφαν οι άλλοι. 
Πάμε λοιπόν:
Πιο «στενές» σχέσεις σίγουρα δεν γίνεται!
Αναφερόμαστε στον χρηματιστή Μανώλη Βάρσο, Πρόεδρο της Χρηματιστηριακής εταιρίας Merit. Ο κ. Βάρσος είναι σύζυγος της κόρης της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, Αλεξίας, σύμβουλος του κ. Λαυρεντιάδη, όταν αυτός άρχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, με πρώτη την εταιρία Νεοχημική, κατόπιν στην Alapis, στην Proton Bank, καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Ναι, ο ταλαντούχος κ. Βάρσος ήταν παρών σε όλες αυτές τις μετεξελίξεις, που οδήγησαν τελικά στο γνωστό σκάνδαλο της Proton και στη Δικαιοσύνη με τα ερωτήματα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σύσταση συμμορίας και απάτη!
Ο ίδιος ήταν στο κάδρο όταν ο κ. Λαυρεντιάδης υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην τράπεζα το αστρονομικό ποσό των 51 εκατ. ευρώ για να παραδοθεί και πάλι στην κοινωνία "λευκός" ως αθώα περιστερά. Ο κ. Βάρσος όμως, είναι στενός φίλος και του άλλου "ταλαντούχου" κ. Νίκου Παπανδρέου. οι πολυσχιδείς δραστηριότητες του οποίου τόσες συζητήσεις και τόσα ερωτηματικά προκάλεσαν, όσο ο αδελφός του ήταν πρωθυπουργός της χώρας.
Μάλιστα, ο κ. Βάρσος ήταν άτυπος σύμβουλος του Νίκου Παπανδρέου και για τα -άκρως «προσοδοφόρα»- θέματα της Δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένας από αυτούς που πέταξαν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, συνοδεύοντας τον Νίκο Παπανδρέου στο Κατάρ τρεις φορές, ώστε να συζητήσουν με τους σεΐχηδες τα περίφημα deal, τις λεπτομέρειες των οποίων δε μάθαμε ποτέ. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Καραμανλή, το όνομά του ακούστηκε σχετικά και με την άλλη «αμαρτωλή» υπόθεση, των CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το πλούσιο βιογραφικό ενός εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Λαυρεντιάδη δεν σταματάει εδώ όμως, καθώς -οι πληροφορίες αναφέρουν ότι- διαθέτει μία εταιρία στη Ζυρίχη και… φήμες θέλουν συνεταίρους του, τους, Νίκο Παπανδρέου, έναν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και ισχυρό στέλεχος ΔΕΚΟ. Ο κ. Βάρσος φέρεται να διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία και, βέβαια, δε θα μπορούσε να μη διαθέτει γραφείο στο Λονδίνο, ενώ όταν η Ντόρα ήταν Υπουργός Εξωτερικών, απέκτησε στενές σχέσεις με τον τότε Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκγχαρντ.
Ο Λαυρεντιάδης απασχόλησε για πρώτη φορά το ευρύ επενδυτικό κοινό τον Μάρτιο του 2003, όταν πέρασε τις πύλες της Σοφοκλέους η εκ κληρονομίας Νεοχημική. Η εταιρεία, με έδρα το Αιγάλεω, ανήκε στην οικογένειά του και ο επιχειρηματίας είχε αναλάβει τις τύχες της όταν ήταν μόλις 18 ετών, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του. Η Νεοχημική, όμως, που έως τότε παρήγε φασόν απορρυπαντικά για μεγάλους διεθνείς οίκους, είναι αλήθεια ότι αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Το 2005 πακέτα μετοχών της εταιρείας άρχισαν να μεταβιβάζονται σε ξένους θεσμικούς.
Η συνεργασία του με τον χρηματιστή κ. Μ. Βάρσο άρχισε να αποδίδει καρπούς. Οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρείας και οι εξασφαλισμένες δουλειές από πολυεθνικές χημικές βιομηχανίες έδιναν το απαραίτητο growth story, που πούλησε πολύ καλά ο κ. Βάρσος στους ξένους επενδυτικούς οίκους. Ηταν περίεργο φαινόμενο για τα δεδομένα της εποχής ξένοι θεσμικοί να τοποθετούνται σε εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης.
Μάλιστα, τις συναλλαγές είχε ψάξει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να καταλήξει ότι όντως οι αγοραστές είναι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι. Η Νεοχημική πωλήθηκε το 2008 στο Carlyle Group προς 19 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τιμή εισαγωγής της ήταν 1,39 ευρώ. Το αμερικανικό fund ξόδεψε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την πλειονότητα των μετοχών της Νεοχημικής.
Ο Λαυρεντιάδης πώλησε στην ανώτατη τιμή την εταιρεία του και εισέπραξε σε προσωπικό επίπεδο περίπου 130 εκατ. ευρώ. Η επαναγορά της Νεοχημικής έπειτα από δύο χρόνια, ύστερα από δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει η Carlyle, έδωσε τροφή στα σενάρια ότι ο ισολογισμός ήταν «μαγειρεμένος». Ο ίδιος υποστήριξε ότι επαναγόρασε την εταιρεία για συναισθηματικούς λόγους και απέδωσε την κακή πορεία της στο μάνατζμεντ των Αμερικανών. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που σήμερα λένε ότι από αυτή την ιστορία έχασαν μυθώδη ποσά.
Όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο (22/6) «συνάντηση με αντιπροσωπεία της τρόικας είχαν ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρος Σκυλακάκης και το στέλεχος του κόμματος Τρύφων Κολλίντζας, προκειμένου να ενημερώσουν για το εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο που παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη και υιοθετήθηκε από την Κ.Ο. των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών».
Ερώτημα: Είναι ο ίδιος Τρύφων Κολλίντζας, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Proton Bank, του οποίου, όπως γράφουν η “Ελευθεροτυπία” και το “Βήμα” , απαγορεύτηκε κάθε κίνηση των λογαριασμών του;
Προς Θεού, δεν υπαινισσόμεθα τίποτα κακό, αλλά καλόν είναι να διευκρινισθεί το θέμα.
Όπως επίσης διαβάζουμε στο Διαδίκτυο "ο κ. Λαυρεντιάδης έκανε την εμφάνισή του στο επιχειρηματικό προσκήνιο το 2003 με την είσοδο της εταιρείας του, της Νεοχημικής, στο χρηματιστήριο ...Ξαφνικά, το 2005 πακέτα μετοχών της εταιρείας άρχισαν να μεταβιβάζονται σε ξένους θεσμικούς. Η συνεργασία του κ. Λαυρεντιάδη με το χρηματιστή κ. Μ. Βάρσο της Merit άρχισε να αποδίδει καρπούς..."
Ερώτηση (επειδή δεν ασχολούμεθα με το κοσμικό ρεπορτάζ): O κ. Μ. Βάρσος μήπως είναι ο ίδιος με τον ομώνυμο γαμπρό της κ. Ντόρας Μπακογιάννη , σύζυγο της θυγατέρας της κ. Αλεξίας Μπακογιάννη;
Προς θεού και πάλι δεν υπαινισσόμεθα τίποτα κακό, αλλά καλόν είναι να διευκρινισθεί κι αυτό το θέμα.
ΠΕΡΙΟΔΙΣΤΑ