11 Δεκ 2018

Ένοπλος έσπειρε τον τρόμο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου! Νεκροί και τραυματίες - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έντεκα τραυματίστηκαν, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ στην πλατεία Κλεμπέρ, στην παλιά πόλη, κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση “τρομοκρατική”.
Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.
Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όπως είπε ακόμη, πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών σε γειτονιά της πόλης όπου ο δράστης φέρεται να έχει αποκλειστεί. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί και στρατιώτες.
Ο εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία.
Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο, όπως και ο Γάλλος εισαγγελέας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. “Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ. Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.
«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο, τους οποίους καταδικάζω απόλυτα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Στρασβούργο είναι εξ ορισμού η πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ειρήνης και της δημοκρατίας. Των αξιών που υπερασπιζόμαστε πάντα. Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας», καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η παρακάτω ανάρτηση είναι ενός ανταποκριτή που… εγκλωβίστηκε σε ένα εστιατόριο με συνάδελφό του.
Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Α. Βικέτος.
Σε σχετικές αναρτήσεις προχώρησαν και Έλληνες ευρωβουλευτές.