Στην δραστική μείωση των συναλλαγών με μετρητά και στην ψηφιοποίηση όλων των παραστατικών των επιχειρήσεων, στοχεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.
Σε αυτό το πλαίσιο ένα βασικό μέτρο που εξετάζεται η μείωση του ορίου μετρητών ανά συναλλαγή στα 300 ευρώ από 500 ευρώ που είναι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις του ορίσου ακόμη και στα 150 ευρώ ανά ημέρα, πριν επικρατήσουν οι πιο… ψύχραιμες απόψεις. 
Σε μια ακόμη προσπάθεια να ενισχυθεί περισσότερο η χρήση καρτών δρομολογείται και η αύξηση των ποσοστών του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές για να πιάνουν το αφορολόγητο όριο. Έτσι, οι συντελεστές της προοδευτικής κλίμακας για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα διαμορφωθούν σε 15% από 10% που είναι σήμερα, για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ σε 20% από 15% σήμερα και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ σε 25% από 20% που είναι σήμερα. 
Επεκτείνονται τα POS 
Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας προετοιμάζεται και η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μηχανημάτων POS και σε δεκάδες ακόμη επαγγέλματα με την σχετική απόφαση να ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να εκδοθεί πολύ σύντομα.  Μεταξύ αυτών δεν αποκλείεται να προστεθούν τα περίπτερα αλλά και τα ταξί. 
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου πάντως ρίχνουν το βάρος στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS και την καθημερινή παρακολούθηση των εισπράξεων των επιχειρήσεων μέσω της σύνδεσης τους με το Taxis.Το σχέδιο αυτό υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν έχει προχωρήσει κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας και της τεχνικής προετοιμασίας. Οι προετοιμασίες σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρούν και εκτιμάται η διασύνδεση POS – Ταμειακών Μηχανών θα προχωρήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2019.
Στο μεταξύ, στις 12 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχουν όσοι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS και να δέχονται πληρωμές σε ηλεκτρονικό χρήμα για να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό. Θεωρείται δεδομένο πως μετά τις 12 Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εντύπων Ε3 που υποβλήθηκαν φέτος για να βρεθούν οι υπόχρεοι που δεν δήλωσαν λογαριασμό. Όσοι δεν έχουν καλύψει την συγκεκριμένη υποχρέωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ στις εκπρόθεσμες δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. 
Ετοιμάζεται και η ηλεκτρονική τιμολόγηση 
Εκτός όμως από την λιανική και τις πληρωμές πελατών προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες σχεδιάζονται μέτρα και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων. Πιο σημαντική απ’ αυτά είναι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2020. 
Με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου τα τιμολόγια των επιχειρήσεων θα εκδίδονται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονη ενημέρωση του ψηφιακού βιβλίου Εσόδων και Εξόδων των συναλλασσόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών το οποίο θα τηρείται στο σύστημα του Taxis. 
Ωστόσο, σε πρώτο στάδιο και κατά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου η ενημέρωση των ψηφιακών βιβλίων αρχικά θα γίνεται «χειροκίνητα» από τους συναλλασσόμενους. Ο εκδότης του τιμολογίου θα συνδέεται στο Taxis και θα καταχωρεί τα απαραίτητα στοιχεία, στη συνέχεια ο λήπτης του τιμολογίου θα πρέπει και αυτός να συνδέεται και να επικυρώνει ή να διορθώνει τις πράξεις που τον αφορούν. 
Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μιας από τις βασικές συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Εκτιμάται ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εικονικών τιμολογίων καθώς δεν θα μπορεί κάποιος να εμφανίζει τιμολόγια από ανύπαρκτη εταιρεία για να γλυτώνει ΦΠΑ, ενώ η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο συναλλαγές οι οποίες έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι εικονικές.