ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙA
Δύσκολοι καιροί για τα κομματικά επιτελεία. Τώρα μάλιστα που ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αναζητήσει νέο αφήγημα στον δρόμο προς τις κάλπες...
Οι ΑΝΕΛ άλλαξαν ήδη ατζέντα καταγγέλλοντας τους κακούς που επιχειρούν να τούς διαλύσουν την κοινοβουλευτική ομάδα. Κακά τα ψέματα. Οι Πρέσπες διατήρησαν σε ενάργεια τους επιτελείς της Πειραιώς για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, από τότε δηλαδή που η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο και «τσάκισε» η επιχειρηματολογία για πιστοληπτική γραμμή, 4ο μνημόνιο και αδυναμία διάσωσης των συντάξεων. Η ενδοκυβερνητική δε κόντρα με πρωταγωνιστές τους Κοτζιά και Καμμένο έδωσε αντιπολιτευτική τροφή στην Νέα Δημοκρατία για μήνες.
Μετά τις Πρέσπες η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να εστιάσει σε άλλο πεδίο τα αντιπολιτευτικά της πυρά. Άρχισε ήδη να μιλάει για απονομιμοποιημένη κυβέρνηση και για προβλήματα πολιτικής αστάθειας αλλά πόσο μπορεί να αντέξει αυτή η ρητορική; Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης προ δεκαημέρου και η Νέα Δημοκρατία δεν τόλμησε να κάνει χρήση του δικαιώματος να καταθέσει πρόταση μομφής.
Οσονούπω το Μαξίμου θα αρχίσει να ξεδιπλώνει την νέα του στρατηγική. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι εκλογές θα κριθούν στην οικονομία. Το νέο της στοίχημα είναι η ενδυνάμωση του χώρου της εργασίας και η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Στο πρόσφατο άρθρο του στον Economist ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αναδιανομή. Το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει σήμερα την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ στον δρόμο βρίσκονται οι 120 και το διάδοχο νομικό πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη.
Άρα η αντιπολίτευση κάτι θα πρέπει να βρει για όλα αυτά και να δείξει εάν θα στηρίξει τα νομοθετήματα που έρχονται με την ψήφο της. Αλλιώς όσο η κυβέρνηση θα περνάει φιλολαϊκές ρυθμίσεις η Πειραιώς θα μετράει με τα δάχτυλα τις διαφορετικές πλειοψηφίες της Βουλής απλώς για να επαναλαμβάνει την άποψή της πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση.
reader.gr