18 Ιαν 2019

Κινεζική αποικία στην Ελλάδα -Σαρώνουν στην αγορά ακινήτων

Tην ανάκαμψη τιμών στην "ταλαιπωρημένη" από την πολυετή κρίση ελληνική αγορά ακινήτων υποστηρίζουν οι μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων, που αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν κάθε ..
προηγούμενη καταγραφή.
Κεφάλαια που ενδεχομένως να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν το 1,35 δις ευρώ είναι πιθανό να εισρεύσουν φέτος στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό, επίδοση που συνιστά ρεκόρ για τη χώρα.
Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει των οποίων, κατά το εννιάμηνο του 2018 (περίοδος Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου) οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων, κινούνται με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 172,3%. Συνολικά το 2017, υπολογίζεται ότι τοποθετήθηκαν κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων. 
Ο σχεδόν τριπλασιασμός του σχετικού μεγέθους του 2018 αποτυπώνεται ήδη, τόσο στις τιμές πώλησης των ακινήτων στις περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, όσο και στο μέγεθος των συναλλαγών, οι οποίες επίσης κινούνται έντονα ανοδικά.
Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας, περιοχή υψηλής ζήτησης από ξένους, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 60% κατά το οκτάμηνο του 2018 (Ιαν. - Αύγουστος).
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στην Αθήνα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, αυξήθηκαν κατά 3,7%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου των αξιών από το 2007 και μετά. Στην περίπτωση δε των νεόδμητων διαμερισμάτων, η αύξηση προσέγγισε το 5% σε ετήσια βάση, έναντι 3% των παλιότερων ακινήτων.
Σημαντικό μέρος της ανόδου αυτής έχει προκύψει, χάρις στη ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία εστιάζει σε δύο τομείς. Καταρχάς στην αξιοποίηση των επενδυτικών δυνατοτήτων που δίνει η αξιοποίηση διαμερισμάτων μέσω του Airbnb και άλλων ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας εκμίσθωσης, αφετέρου δε στην λήψη άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», που απευθύνεται σε πολίτες εκτός Ε.Ε.
Συχνότερα δε, τα δύο αυτά στοιχεία αλληλοκαλύπτονται, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος επενδυτής αγοράζει ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ώστε να αποκτήσει την άδεια παραμονής και παράλληλα να αξιοποίησει τις κατοικίες μέσω Airbnb. 
Η άνοδος του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» είναι πάντως δεδομένη και κατά το 2018. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το 11μηνο του 2018, εκδόθηκαν συνολικά 1.450 άδειες, έναντι 560 άδειες κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Εν ολίγοις, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των αδειών που χορηγήθηκαν, με στελέχη που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, να σημειώνουν ότι θα μπορούσαν να ήταν ακόμα περισσότερες, αν είχαν ενισχυθεί με προσωπικό οι σχετικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, περιορίζοντας την πολύμηνη αναμονή που καταγράφεται πλέον στη διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών.
Σε κάθε περίπτωση, οι Κινέζοι εξακολουθούν να υπερτερούν κάθε άλλης χώρας, σε ό,τι αφορά το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων.
Από τις συνολικά 3.620 άδειες παραμονής που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 και μέχρι τέλος Νοεμβρίου του 2018, οι 1.945, δηλαδή πάνω από το 53% αυτών, αφορούσε Κινέζους επενδυτές. Στη δεύτερη θέση παρέμειναν οι Ρώσοι αγοραστές με 423 άδειες, ενώ έπονται οι Τούρκοι με 384 άδειες. 
economistas.gr/