18 Ιαν 2019

Επιστρέφει η ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό κόλπο

Κακή ήταν η εικόνα του Θερμαϊκού, στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, σήμερα το μεσημέρι, καθώς για μια ακόμα φορά με την άνοδο της θερμοκρασίας έκανε την εμφάνιση του το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας».



Το φαινόμενο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των οδών Αριστοτέλους και Αγίας Σοφίας, με το θέαμα να είναι αποκρουστικό και ενοχλητικό για τους περαστικούς.

Ποια είναι η αιτία: 
Η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια στο τµήµα Βιολογίας του ΑΠΘ, είχε δηλώσει τον Νοέμβριο που είχε ξανά παρατηρηθεί το φαινόμενο  ότι «ο όρµος της Θεσσαλονίκης από την Αρετσού µέχρι το λιµάνι της πόλης µοιάζει µε εύτροφη λίµνη, λόγω της νέας άνθισης φυτοπλαγκτού».
Οπως εξηγεί, «το φαινόµενο της ερυθράς παλίρροιας οφείλεται στα γνώριµα στον όρµο ετερότροφα δινοµαστιγωτά Nictiluca και Spatulodinium». Οι αναλύσεις που έχουν γίνει στα νερά του κόλπου δείχνουν πολύ υψηλή αφθονία και βιοµάζα φυτοπλαγκτού µε συµµετοχή γνωστών τοξικών ειδών, µεγάλη συγκέντρωση µικροφυκών που έχουν καφετί χρώµα, υπέρµετρη αύξηση πρωτοζώων και εµφάνιση ζελατινωδών ζωικών οργανισµών.
φωτογραφίες: Θανάσης Ελμάζης
karfitsa.gr