Η δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) για τους 17.000 χρήστες ναρκωτικών υψηλού κινδύνου καθώς και πολυδύναμων κέντρων με σκοπό την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι εθισμένοι στο αλκοόλ αλλά και ...
η κατάργηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και η αντικατάσταση του από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ), είναι μερικές από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στα 146 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.
Το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Στα πρότυπα της Ολλανδίας και της Γερμανίας
Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν ειδικά δωμάτια (drug consumption rooms) που θα ονομάζονται Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), όπως στην Ολλανδία, Γερμανία κλπ. Τα άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση οπιοειδών ή άλλων ουσιών υψηλής επικινδυνότητας, στην Ελλάδα είναι περίπου 17.067, οι μισοί από τους οποίους εντοπίζονται στην Αττική, όπως αναφέρει το άρθρο 91. Οι ΧΕΧ θα εποπτεύονται από εγκεκριμένους φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΨΝΑ, ΨΝΘ, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών.
Ακόμα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει δημιουργούνται Πολυδύναμα Κέντρα Αντιμετώπισης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών αλλά και αλκοολισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 123, «τα Κέντρα αυτά, λόγω του ιδιαίτερου σκοπού τους και των ευαίσθητων πληθυσμιακών μονάδων που θα καλύπτουν, επιβάλλεται να είναι και να λειτουργούν ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των αντίστοιχων νοσοκομείων».
Αλλάζει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ μετονομάζεται σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με σκοπό την πρόληψη νόσων και την προαγωγή της υγείας μέσω οργανωμένων προσπαθειών της πολιτείας. Τα γραφεία του κέντρου παραμείνουν στο Μαρούσι, όπου είναι σήμερα.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι συστήνεται Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών που θα διαμορφώσει την επιτακτική και αναγκαία εθνική στρατηγική για τον καρκίνο, ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα μας. Ακόμα, ανανεώνει το θεσμικό πλαίσιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) αναπτύσσοντας Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων, θεσμοθετεί και οριοθετεί τα σημαντικά Κέντρα Δοτών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα.
Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα “δημοκρατία” επεκτείνει τη διαδικασία κατεπείγουσας χορήγησης σε ασθενείς των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) σοβαρών ασθενειών προκειμένου να αποφευχθεί η καθυστέρηση που υπάρχει σήμερα. Συστήνει τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών (Registries) και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ).
dikastiko.gr